Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Halgazdálkodási Tanszék Haltermelés és feldolgozás aktuális kérdései Dr. Urbányi Béla Tanszékvezető, egyetemi tanár FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Halgazdálkodási Tanszék Haltermelés és feldolgozás aktuális kérdései Dr. Urbányi Béla Tanszékvezető, egyetemi tanár FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia,"— Előadás másolata:

1 Halgazdálkodási Tanszék Haltermelés és feldolgozás aktuális kérdései Dr. Urbányi Béla Tanszékvezető, egyetemi tanár FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged

2 Halgazdálkodási Tanszék Előadás felépítése FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Az akvakultúra jelentősége: általános áttekintés, Magyarország haltermelési mutatószámai, Halfogyasztásunk jellemzői, Jövőbeli lehetőségek és kihívások.

3 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Akvakultúra jelentősége: általános áttekintés

4 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Hal- és akvakultúra jelentősége 1. Állati eredetű fehérjeellátásban a világon jelenleg 15% a hal szerepe, 2050-re meghaladja a 30%-ot, A fejlődő világ fehérjeigényét (összfehérje) 40%- ban a hal fedezi, 1 milliárd ázsiainak az egyedüli fehérjeforrása a hal, Jelenleg 4 millió halászhajó van, és kb. 200 millió ember megélhetése függ a halászattól, Az EU halászati termékekből nettó importőr (termékek 65%-a nem EU-s tagországból származik),

5 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Hal- és akvakultúra jelentősége 2. A maximálisan fenntartható tengeri termelés 100 millió tonna, Évente tonnával nő a halkereslet, Jelenleg a világ halellátásának 53%-át az akvakultúra adja. Millió tonna Hal Hús Forrás: FAO, 2009

6 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Globális állati termék előállítási növekedés (átlag: 1,6%)

7 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Húspreferenciák egységnyi vásárlóerőre vetítve Forrás: Novus Analyis, 2010

8 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Európa hús-és halfogyasztása Forrás: FAO, 2009

9 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Akvakultúra kilátásai az EU-ban „Az akvakultúra fontos gazdasági tevékenység az EU bizonyos tengerparti és szárazföldi térségeiben.„ (EU Akvakultúra Stratégia 2009.) „Ha az akvakultúra nem létezne, nekünk kellene feltalálni.” (Maria Damanaki biztos, Tengerügyi és Halászati Főigazgatóság) „A legerősebb növekedés a tenyésztett halak és a csirkehús fogyasztása esetében várható, és éppen ezen állati fehérjeforrások termelése hagyja maga után a legkisebb karbon- lábnyomot.” (Jacques Diouf, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója)

10 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Az EU édesvízi akvakultúrájának jövőképe Ponty Harcsa Angolna Egyéb Tok Tilápia Pisztráng Összes növekedés tonnában: (41%); Összes növekedés M€-ban: 337 (39%)

11 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Magyarország haltermelési mutatószámai

12 Halgazdálkodási Tanszék Az akvakultúra haltermelése hazánkban ( ) FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Forrás: AKI, év: előzetes adatok

13 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Tógazdaságban termelt étkezési halfajok megoszlása (2012) Forrás: AKI

14 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Ágazati helyzetkép Forrás: Szűcs I., 2013

15 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Halfogyasztásunk jellemzői

16 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Hazai halfogyasztás 2007-ben

17 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Halételek kedveltsége Az iskolai végzettséget tekintve, a magasabb végzettséggel rendelkezők nagyobb arányban válaszoltak pozitívan, mint az alacsonyabban kvalifikáltak, A kor előrehaladtával párhuzamosan, nőt a halételek kedveltsége. A bajai válaszadók nagyobb arányban válaszolták azt, hogy szeretik a halételeket, mint a többi válaszadó.

18 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged A hal elutasításának oka

19 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Termőhely megítélése Minőségi szempontból Biztonsági szempontból

20 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Pontyvásárlási kritériumok

21 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Halfogyasztási szokásaink A legtöbb ember alapjában véve kedveli a halat, A szálkásság és az erős halszag, ami a legtöbb vásárlót eltérít a vásárlástól, A fogyasztók jelentős részének a halfajismerete, ár/érték arány ítélete nem kielégítő, A busa sok esetben jelentősen alul van pozícionálva a potenciális lehetőségeihez képest, A fogyasztók többsége igényli a biztonságos és nyomonkövethető haltermékeket, A hazai fogyasztók a halat az egészséges élelmiszerek közé sorolják, A bio-minősítésű hal iránti igény markánsan megfogalmazódott, Az idősebb emberek inkább az ízéért, a hagyományoktól, megszokásoktól vezérelve fogyasztják a halat, míg a fiatalabbak inkább az egészséges életmódra való törekvés miatt, A hal kedveltsége elsősorban nem az anyagi helyzettől függ, annak ellenére, hogy ez a látszat, csak éppen a jobb módúak azok, akik megengedhetik maguknak rendszeres fogyasztását.

22 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Jövőbeli lehetőségek és kihívások

23 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Lehetőség: ÁFA kérdése (2012)

24 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Talán nincs innovációs ötletük a vállalkozóinknak? Elnyert támogatás ágazati szinten: Ft

25 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Kritika a gyakorlat felé A hazai halászati szektorban innovatív fejlesztésekkel vállalkozás foglalkozik pályázati szinten vs. EHA/HOP II. tengely pályázatai (50-60 pályázat/felhívás). Teljesítménykényszer és jelentési kötelezettség „nem szeretem” kategóriába tartozik a szektor szereplői számára. Együttműködési szándék alacsony szintje: mindent „magam” akarok megvalósítani. Területalapú támogatás mekkora %-a fordítódott fejlesztésre?

26 Halgazdálkodási Tanszék FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Konklúzió A múlt tapasztalatiból (hibáiból) és a külföldi jó példákból (best practice) tanulni kell, Az új ( ) időszakban a HOP intézkedései közül az innovációs és marketing programot elsők között szükséges indítani, Szemléletváltás mind a kutatói, mind a vállalkozói szféra soraiban: egymásra vagyunk utalva, kölcsönös érdekek mentén előre tudunk lépni, Gyakorlat orientált kutatási projektek, Dilemma: termék vagy fajválaszték bővítés? Valós tech- és tudástranszfer külföldre.

27 Halgazdálkodási Tanszék Köszönöm a megtisztelő figyelmet! FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged


Letölteni ppt "Halgazdálkodási Tanszék Haltermelés és feldolgozás aktuális kérdései Dr. Urbányi Béla Tanszékvezető, egyetemi tanár FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések