Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A statisztika szót ma kétféle értelemben használjuk: - információk valamilyen szempontból rendezett összessége, - tömegjelenségek vizsgálatához szükséges.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A statisztika szót ma kétféle értelemben használjuk: - információk valamilyen szempontból rendezett összessége, - tömegjelenségek vizsgálatához szükséges."— Előadás másolata:

1

2 A statisztika szót ma kétféle értelemben használjuk: - információk valamilyen szempontból rendezett összessége, - tömegjelenségek vizsgálatához szükséges módszerek összessége. Tömegjelenségnek nevezzük azokat a jelenségeket, amelyek tetszőlegesen sokszor, lényegében azonos feltételek mellett mennek végbe. Például: Egy autó motorja üzemanyag nélkül soha nem működik.

3 Statisztikai sokaság: a megfigyelés tárgyát képező egyedek összessége. Leíró statisztika: statisztikai adatok feldolgozása és kiértékelése. Statisztikai ismérv: a megfigyelés szempontja.

4 oszlopdiagramkördiagram sávdiagram vonaldiagram

5 Gyakoriság: megmutatja, hogy az egyes jelenségek a felmérés (a kísérlet) során hányszor fordulnak elő. Feljegyezhetjük táblázatba és ábrázolhatjuk gyakorisági diagramon, más néven hisztogramon. Relatív gyakoriság: a gyakoriság és a statisztikai sokaság elemszámának hányadosa. Ezeket a mennyiségeket is összegyűjthetjük táblázatba, vagy ábrázolhatjuk hisztogramon.

6 Módusz : a sokaság legtöbbször előforduló eleme. (Ha több ilyen elem is van, akkor a móduszok halmazáról beszélünk.) Előnye:  A módusz ismeretében jobb eséllyel tudunk tippelni az adatokra.  Könnyen meghatározható. Hátránya:  Egy adatot kiemel, a többiről nem ad információt.  Nem használható, ha minden adat csak egyszer-kétszer fordul elő. Pl.: A minta: 2;3;5;3;2;3;6;5;3;8 módusz: 3

7 Medián : a nagyság szerint rendezett sokaság középső eleme (ha az elemek száma páratlan), ill. a két középső elem számtani közepe (ha az elemek száma páros). Előnye:  Ugyanannyi adat kisebb a mediánnál, mint amennyi nagyobb.  A mediánnak az adatoktól mért távolságainak összege minimális. Pl.: Ha a minta páratlan számú elemből áll: 2;5;3;2;7;4;8 Növekedő sorrendbe rendezve: 2;2;3;4;5;7;8 Medián: 4 Páros számú elem esetén: 4;7;5;4;8;10 Növekedő sorrendbe: 4;4;5;7;8;10 Medián: 5+7/2=6

8 Átlag: számokból álló sokaságban a számok összegének és az elemek darabszámának hányadosa. Előnye:  A nála nagyobb adatoktól való eltéréseinek összege ugyanannyi, mint a nála kisebb adatoktól való eltéréseinek összege. Hátránya:  Egy-egy kiugró adat nagyon eltorzíthatja. Pl: A minta: 1;4;12;7 Átlag: (1+4+12+7)/4=6

9 A minta terjedelme: Az adatok között előforduló legnagyobb és legkisebb érték különbsége. Pl.: A minta: 5;6;8;12;5;3 Terjedelem:12-3=9 A szórás : n elemszámú minta esetén kiszámítása:


Letölteni ppt "A statisztika szót ma kétféle értelemben használjuk: - információk valamilyen szempontból rendezett összessége, - tömegjelenségek vizsgálatához szükséges."

Hasonló előadás


Google Hirdetések