Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pénztárgép-kezelés I. A pénztárgépek szerepe a kiskereskedelemben A pénztárgépek fejlődése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pénztárgép-kezelés I. A pénztárgépek szerepe a kiskereskedelemben A pénztárgépek fejlődése."— Előadás másolata:

1 Pénztárgép-kezelés I. A pénztárgépek szerepe a kiskereskedelemben A pénztárgépek fejlődése

2 A pénztárgép egy nyomtatószerkezettel ellátott összeadó gép. A pénztárgép egy nyomtatószerkezettel ellátott összeadó gép. A vevő számára nyugtázza a fizetést, a tételeket a számlálószerkezetben folyamatosan összegzi, és a gépben elhelyezett papírtekercsre (ellenőrző szalag) ugyancsak nyomtatásban tételesen feljegyzi. A vevő számára nyugtázza a fizetést, a tételeket a számlálószerkezetben folyamatosan összegzi, és a gépben elhelyezett papírtekercsre (ellenőrző szalag) ugyancsak nyomtatásban tételesen feljegyzi.

3 A pénztárgépek jelentősége Adóügyi előírás. Adóügyi előírás. Meggyorsítja, pontossá, hitelessé teszi a számlaadást. Meggyorsítja, pontossá, hitelessé teszi a számlaadást. Rögzíti a beblokkolt tételek összegeit. Rögzíti a beblokkolt tételek összegeit. A különböző jellegű bevételeket elkülöníti egymástól (gyűjtők alkalmazása). A különböző jellegű bevételeket elkülöníti egymástól (gyűjtők alkalmazása). Kimutatja a vevőszámot. Kimutatja a vevőszámot. Ellenőrizhetővé teszi a pénztáros munkáját. Ellenőrizhetővé teszi a pénztáros munkáját. A POS (Point of sale) pénztárterminálok: A POS (Point of sale) pénztárterminálok:  Naprakész képet adnak a készletekről, értékesítésről.  Cikkenkénti nyilvántartást vezetnek.  Megkönnyítik és pontosabbá teszik a leltározást.  Stb.

4 Története Születése a hagyomány szerint véletlennek köszönhető. Az 1870- es években egy kereskedősegéd rekedtre kiabálta magát, mialatt nagyothalló főnökének bediktálta a fizetendő összegeket. Hogy segítsen magán, 0-tól 9-ig sorszámozott léceket mutatott fel. Egy mérnök vásárló észrevette ezt, és szerkesztett egy olyan összegfelmutatót, amely egy helyen rögzített lécekből állt, és a fizetendő összeg gombnyomásra felugrott. Születése a hagyomány szerint véletlennek köszönhető. Az 1870- es években egy kereskedősegéd rekedtre kiabálta magát, mialatt nagyothalló főnökének bediktálta a fizetendő összegeket. Hogy segítsen magán, 0-tól 9-ig sorszámozott léceket mutatott fel. Egy mérnök vásárló észrevette ezt, és szerkesztett egy olyan összegfelmutatót, amely egy helyen rögzített lécekből állt, és a fizetendő összeg gombnyomásra felugrott. A kezdetleges szerkezetet az amerikai Nemzeti Ellenőrző Pénztár R.T. (The National Cash Register Co.) tökéletesítette, és elterjesztette az egész világon. 1899-ben Budapesten vezérképviseletet nyitott bécsi fiókteleppel. „Pestnek naponkint nevelkedő szépülését nagyon elő segítik ama szép kalmárboltok is, mellyek a Belváros fő utcáiban minduntalan meg nyittatnak, vagy csinosíttatnak. Kalmárjaink (a bécsiek mintájára) vetekedve egymással boltjaik elejébe szebbnél szebb kirakó üveg almáriumokat, képeket állítanak, sőt az egész bolt elejét különös szépségű architectonikai készületekkel díszítik. Meglepők ama most divatba jött lábnyi nagyságú betűkkel írt címnevek is, mellyek különféle színnel és árnyéklattal festetnek a bolt feletti táblákra.” (Honművész, 1833.) A kezdetleges szerkezetet az amerikai Nemzeti Ellenőrző Pénztár R.T. (The National Cash Register Co.) tökéletesítette, és elterjesztette az egész világon. 1899-ben Budapesten vezérképviseletet nyitott bécsi fiókteleppel. „Pestnek naponkint nevelkedő szépülését nagyon elő segítik ama szép kalmárboltok is, mellyek a Belváros fő utcáiban minduntalan meg nyittatnak, vagy csinosíttatnak. Kalmárjaink (a bécsiek mintájára) vetekedve egymással boltjaik elejébe szebbnél szebb kirakó üveg almáriumokat, képeket állítanak, sőt az egész bolt elejét különös szépségű architectonikai készületekkel díszítik. Meglepők ama most divatba jött lábnyi nagyságú betűkkel írt címnevek is, mellyek különféle színnel és árnyéklattal festetnek a bolt feletti táblákra.” (Honművész, 1833.)

5 A Magyarországon 1900 körül megjelent National kasszák nem rendelkeztek nyomtatószerkezettel és billentyűmezővel. A kifizetett összegeket regisztrálták, és összegyűjtötték a pénzt. National típusú pénztárgépek (1900)

6 National éttermi pénztárgép (1930)

7

8

9 A II. világháború után a National pénztárgépeket felváltották a svéd Hugin és Sweda, az olasz RIV, a szovjet SZAM, a kelet- német Secura és a magyar IGV típusok. Az Irodagéptechnikai és Finommechanikai Vállalat 1960-ban kezdte meg a pénztárgépek gyártását. Sweda nyugtanyomós pénztárgépek

10 Secura és Ratus pénztárgépek

11 Anker típusú nyugtanyomós pénztárgép

12 A pénztárgépek fejlődése XX. sz. elő jellemzői XX. sz. elő jellemzői Mechanikus gépek Mechanikus gépek Elektromechanikus gépek Elektromechanikus gépek Elektronikus gépek Elektronikus gépek POS (Point of sale) pénztárterminálok POS (Point of sale) pénztárterminálok

13 Pénztárterminálok IBM SurePos 700 pénztárgép Micra Eco Prof pénztárgép Olyan pénztárgép, mely a hagyományos pénztári műveletek elvégzésén kívül cikkenkénti értékesítési adatokat rögzít, és biztosítja az adatok további elektronikus adatfeldolgozó egységre juttatását.

14 Önkiszolgáló pénztárgéprendszer A technológia lényege, hogy a vásárló saját maga működteti az önkiszolgáló pénztárgépet.


Letölteni ppt "Pénztárgép-kezelés I. A pénztárgépek szerepe a kiskereskedelemben A pénztárgépek fejlődése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések