Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tudás szentélye a könyvtár. Az írás kialakulása A Sumérok Kr.e. 4. évezred végén ismerték az írást. A képírásból alakult ki az ékírás. Mezopotámiában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tudás szentélye a könyvtár. Az írás kialakulása A Sumérok Kr.e. 4. évezred végén ismerték az írást. A képírásból alakult ki az ékírás. Mezopotámiában."— Előadás másolata:

1 A tudás szentélye a könyvtár

2 Az írás kialakulása A Sumérok Kr.e. 4. évezred végén ismerték az írást. A képírásból alakult ki az ékírás. Mezopotámiában kezdetben kőre, fára, bőrre írtak. Később agyagba karcolták jeleiket, így születtek meg az ékírásos agyagtáblák. Híres példája Ninivében Asszurbanipal király könyvtára. A táblákon tulajdonbélyegző, „ex libris” jelezte, kinek a tulajdonai.

3 agyagtáblaNinive

4 Egyiptom Az egyiptomiak hieroglif írása képszerű jeleket ábrázol. Ők már a Nílus mentén termő sásból papíruszt is készítettek, és a kő, fa, elefánt-csont mellett erre is írtak.

5 Az alexandriai Muszeion Könyvtár Ptolemaios uralkodók alapították Kr. e. a 3. században. A kor teljes irodalmát gyűjtötte. A könyvtárnak volt már katalógusa. 5-6000 papirusztekercset őriztek a becslések szerint. A könyvtár később tűzvész áldozata lett.

6 A papirusztekercsek

7 A Holt-tenger. Itt találták meg a tekercseket Ilyen ma a könyvtár

8 A 4. században megjelentek az első kódexek

9 A középkorban kolostorokban, később a híres egyetemek könyvtáraiban egy szűk réteg juthatott a műveltség hordozóihoz. A kódexforma általánossá vált. Megjelentek az első természet- tudományos kiadványok is. Scriptórium Itt másolták a kódexeket

10 A reneszánsz idején nagyhírű gyűjtemények jöttek létre, (Mediciek), a polgárság egyre inkább igényli az ezekhez való hozzájutást. A reformáció elterjedésével megerősödnek a városi és iskolai könyvtárak. A 18-19. századra egyre több nyilvános könyvtár alakul. Új könyvtártípusok jönnek létre: nemzeti, tudományos, szak-, iskolai és közművelődési könyvtárak.

11 Magyarországi könyvtárak Szent István idejében jönnek létre az első egyházi gyűjtemények. Könyves Kálmán királyunknak is csak néhány tucat kötete volt.

12 A XV. században a reneszánsz főpapi könyvtárak (Janus Pannonius) jelentették a humanista kultúra meghonosítását. Mátyás király híres könyvtára (Bibliotheca Corviniana) a legkiválóbbak közé tartozott.

13 Corvinák

14 Reformáció – ellenreformáció: iskolai könyvtárak kialakulása. Ilyen a Sárospataki Kollégium Könyvtára

15 XVII. században jelentős főúri könyvtárak alakulnak: (Ráday, Festetics, Teleki) – Galériás teremkönyvtár. Keszthelyi Helikon Könyvtár

16 Nemzeti könyvtárunk A gróf SZÉCHÉNYI FERENC által 1802. november 25- én megalapított első nemzeti közintézményünk, az Országos Széchényi Könyvtár mintegy 13.000 nyomtatott könyvet, 1200-nál több kéziratot, sok száz térképet, címereket, metszeteket tartalmazott, s - más bel- és külföldi tékák mintájára - érmegyűjteménnyel is rendelkezett. 1804-től létezik az un. köteles példány szolgáltatás. Ma hazánk legnagyobb könyvtára. Közel ötmillió dokumentumot őriz

17 1808-tól a Nemzeti múzeumban működött, majd

18 majd 1985-ben költözött jelenlegi helyére, a Budavári Palota F épületébe.

19 www.oszk.hu

20 Feladatkörük, gyűjtőkörük szerint lehetnek általános szakkönyvtárak. 1.Általános könyvtár: pl. lakóterületi. Gyűjtőköre minden tudományágra, műveltségi területre kiterjed. 2.Szakkönyvtár: pl. üzemek, egyetemek szakkönyvtárai. Általában csak egy-egy szűkebb terület szakirodalmát gyűjtik. Könyvtártípusok Többféle módon lehet felosztani a könyvtárakat. Pl.:

21 Felhasználóik szerint: nyilvános zárt 1.Nyilvános könyvtár: bárki beiratkozhat. Feladatköre: dokumentumkölcsönzés, kézikönyvek, folyóiratok helyben olvasása, auditív,vizuális és audiovizuális dokumentumok, elektronikus információhordozók helyi használata. Tájékoztatást ad a használható dokumentumokról. Rendezvényeket, programokat szervez.

22 Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi épülete Dagály utcai gyermek- részlege

23 Szakkönyvtár Országos Pedagógiai Múzeum és Könyvtár Országos Mezőgazdasági Könyvtár Országos Orvostudományi Könyvtár.

24 Zárt könyvtárak, tudományos könyvtárak: külön engedéllyel, tudományos, kutatási célokra vehető igénybe. (Pl. egyházi könyvtárak.) Pannonhalmi Bencés Apátság

25 Iskolai könyvtárak: gyűjtőköre általános, de főként az adott oktatási intézmény oktatási struktúrájához igazodó kiadványok (pl. szótárak, kötelező olvasmányok, ifjúsági irodalom stb.) Az iskola diákjai, tanárai díjmentesen használhatják. Ilyen a mi iskolánk könyvtára is.

26 Felsőoktatási könyvtár ELTE Egyetemi Könyvtár.

27 A könyvtárak szolgáltatásai 1. Kölcsönzi a dokumentumokat, de egyes dokumentumféléket (pl. kézikönyvek, folyóiratok) csak helyben olvasásra lehet igénybe venni. Ez a kézikönyvtár. 2. A könyvtáros tájékoztatást nyújt a meglévő dokumentumokról. 3. Rendezvényeket, programokat szervez. 4. A legtöbb könyvtár internetes hozzáférést biztosít más könyvtárak elektronikus katalógusaihoz

28 A mi könyvtárunk honlapja a következő módon érhető el: 1. http://www.hetenyi-eu.sulinet.hu.hu/ könyvtár könyvtári blog

29

30 4. Itt választjuk ki a Hetényit

31

32 Elektronikus könyvtárak Magyar Elektronikus könyvtár: http://www.mek.oszk.hu/ Neumann-ház: http://www.neumann-haz.hu/index.html

33

34

35

36

37 Összefoglalás: Könyvtártípusok: Nemzeti könyvtár Közművelődési könyvtár Felsőoktatási könyvtár Iskolai könyvtár Szakkönyvtár Elektronikus könyvtárak A következő óra témája a betűrendes vagy leíró katalógus lesz


Letölteni ppt "A tudás szentélye a könyvtár. Az írás kialakulása A Sumérok Kr.e. 4. évezred végén ismerték az írást. A képírásból alakult ki az ékírás. Mezopotámiában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések