Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élet az emberrel és az emberi településeken Évvégi ismétlés – BIOLÓGIA, 6.évfolyam.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élet az emberrel és az emberi településeken Évvégi ismétlés – BIOLÓGIA, 6.évfolyam."— Előadás másolata:

1 Élet az emberrel és az emberi településeken Évvégi ismétlés – BIOLÓGIA, 6.évfolyam

2 Tudod a választ?  Milyen jelentősége van az ember számára a nemesítésnek és keresztezésnek ?  Sorolj fel tulajdonságokat, melyekben a nemesített fajták eltérnek a term. fajtáktól!  Miben különböznek a tenyésztett állatok életkörülményei a vadon élőekétől?  Olyan új fajták keletkeznek melyek az ember számára előnyösek  Pl.:a szőrzet színe, testmagasság, a termés íze, nagysága...  Az ember jelentős mértékben befolyásolja az életkörülményeiket: eteti őket, tisztán tartja, védi őket...

3 baktériumok penészgombák élesztőgombák

4 Tudod a választ?  Jelentőségük szerint a baktériumok lehetnek  Melyik az az egysejtű gomba, amely a kenyér kelesztéséhez kell?  Mely organizmusok élnek más élőlények kárára?  Mire használja az ember a tejbaktériumokat? Hasznosak?  Tej-, talajbakt., fertőző bet. okozó paraziták  Élesztőgomba  Élősködők, paraziták  Tejtermékek gyártására. Igen, mert támogatják az ember immunrendszerét.

5 zöldség

6 Tudod a választ?  Honnan származnak a zöldségek fajtái?  Milyen zöldségeket ismersz? Hüvelyeseket...  Miért fontos a hüvelyesek termesztése?  Mi a jelentősége az ember számára a zöldségtermesztésnek?  A vadon élőkből vannak nemesítve. ... gyökér, káposztafélék, burgonyafélék  A hüvelyesek sok fehérjét tartalmaznak  A zöldségek fontos részei a táplálékunknak, sok vitamint, ásványi anyagot és szerves anyagot tartalmaznak.

7 gyümölcs

8 Tudod a választ?  Milyen fajta gyümölcsöket nyújtanak nekünk a gyümölcsösök?  Miért fontos a gyümölcsök termesztése?  Hogyan gondoskodik az ember a gyümölcsösökről?  Mivel növelhető még a terméshozam?  Csonthéjas, almatermést, bogyótermést  Terméseik vitamin és ásványi anyag tartalma miatt  A fák koronáját metszi, a talajt trágyázza, növényvédő szerekkel gondoskodik a termésről  Új fajták nemesítésével

9 méhészkedés horgászat halászat

10 Tudod a választ?  Miért fontos az ember számára a méhészkedés?  Milyen egyedek alkotják a méhtársadalmat?  Milyen jelentősége van a halászatnak és horgászatnak?  A méhektől szerezzük a mézet, viaszt, propoliszt, méhpempőt. A méhek beporozzák a növényeket.  Királynő, herék dolgozók  A hal jelentős táplálékforrás, diabetikus, könnyen emészthető, A, D vitamint tartalmaz

11 gazdaságilag fontos madarak

12 Tudod a választ?  Egy szóval hogyan nevezzük ezeket a madarakat?  Hogyan nevezzük azt a jelenséget mikor a hím jól láthatóan különbözik a nőstényektől?  Nevezd meg a tyúkféléket!  Nevezd meg a lúdféléket!  Miért tenyésztjük ezeket a madarakat?  Szárnyasok  Nemi kétalakúság  Házi tyúk, házi pulyka  Házi lúd, házi kacsa  Húsukért, tojásért, tollazatukért, zsírjukért

13 gazdaságilag jelentős emlősök

14 Tudod a választ?  Miért tenyésztjük az emlősöket?  Hogy nevezzük a szarvasmarha, a juh, a kecske és a ló hímjét?  Hogy nevezzük a még nem ellett szarvasmarhát?  Hogyan nevezzük a kicsinyeit a szarvasmarhának, a juhnak, a kecskének és a lónak?  Nyerünk belőlük húst, tejet, szőrt, szőrzetet, zsírt, csontokat, porcot, inakat, belsőségeket, trágyát...  Bika, kos, bak, mén  Üsző  Xxx, bárány, gida, gödölye

15 a háztartások nemkívánatos lakói Meg tudod őket nevezni?

16 1 fáraó hangya 2 ezüstös ősrovar 3 atka 4 ruhamoly 5 svábbogár 6 lisztbogár 7 házi légy lisztbogár

17 külső paraziták Meg tudod őket nevezni?

18 1 bolha 2 ágyi poloska 3 fejtetű 4 dalos szúnyog fejtetű

19 belső paraziták Meg tudod őket nevezni? 1 2 3

20 1 galandféreg 2 orsógiliszta 3 bélgiliszta Kutya galandféreg Róka galandféreg

21 Tudod a választ?  Az élőlény, amely a gazdaszervezet testén él...  Mik a serkék?  Hol élősködik az orsógiliszta?  Hogyan károsítja az élősködő a gazdaszervezetet?  Mely élőlények károsítják az élelmiszert? ... külső parazita = külső élősködő  A fejtetű petéi  A vékonybélben  Elszívja a tápanyagokat, káros anyagokat juttat bele, fertőző betegségek kórokozóit terjeszti...  Lisztbogár, házi légy, svábbogár...

22 rágcsálók Házi egér vándorpatkány patkány

23 Tudod a választ?  Hogyan hívjuk a rágcsálók vegyi írtását?  Milyen módon lehet harcolni a rágcsálók ellen?  Milyen különbségek vannak az egér és a patkány közt?  Mely jegyek egyformák az egérben és a patkányban?  Deratizáció  Biológiailag, mechanikusan és vegyileg  A patkány nagyobb, farka rövidebb a testhosszánál.  Mindenevők, rágcsálók, gyorsan szaporodnak, közösségekben élnek, terjesztik a fertőző betegségeket, tönkreteszik az élelemiszert...

24 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Élet az emberrel és az emberi településeken Évvégi ismétlés – BIOLÓGIA, 6.évfolyam."

Hasonló előadás


Google Hirdetések