Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A folyadékok tulajdonságai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A folyadékok tulajdonságai"— Előadás másolata:

1 A folyadékok tulajdonságai
Vlastnosti kvapalín

2 Mik azok a folyadékok? A víz a pohárban, a gyümölcslé a dobozban és az ecet a flakonban folyékony testek, röviden folyadékok.

3 1. kísérlet Megállapítottuk, hogy ha átöntünk az egyik edényből egy bizonyos mennyiségű vizet a másik edénybe, akkor az előző edényben annyival kevesebb víz lesz. A víz átfolyt az egyik edényből a másikba, mivel folyékony (cseppfolyós).

4 2. kísérlet Ha befogjuk a fecskendő egyik végét, és a másik kezünkkel nyomjuk a dugattyúját, nem tudjuk benyomni, mert a víz, akárcsak a többi folyadék is szinte összenyomhatatlan.

5 3. kísérlet Ha lenyomjuk a dugattyút az edényben, a víz elkezd spriccelni minden irányban, mert növekszik a nyomás az edényben és a nyomás a folyadékban minden irányban egyformán terjed. Ezt a felismerést Pascal törvényének nevezzük.

6 4. kísérlet Amikor különböző poharakba töltjük a vizet, meggyőződhetünk arról, hogy a folyadékok oszthatóak, de arról a tényről is, hogy a folyadékoknak nincs állandó alakjuk, hanem az edény alakját veszik fel.

7 5. kísérlet Amíg a vízzel töltött poharak nyugalomban vannak és a vízszintes asztalon állnak, a bennük lévő folyadékok felszíne párhuzamos az asztallappal. Még ha a poharakat fokozatosan meg is döntjük, a felszín síkja nem változik, tehát a folyadékoknak vízszintes a felülete. Ezt azzal magyarázzuk, hogy a Földünk erővel hat a folyadékra.

8 Eltérő tulajdonságok A folyadékok eltérő tulajdonságai közé tartoznak a színük, szaguk, ízuk, és nem minden folyadék folyik egyformán (méz, víz, olaj)


Letölteni ppt "A folyadékok tulajdonságai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések