Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A váltakozó áram keletkezése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A váltakozó áram keletkezése"— Előadás másolata:

1 A váltakozó áram keletkezése
Vznik striedavého prúdu

2 Mi az egyenáram Ha ez elektromos feszültség forrása egy elem vagy egy telep, akkor az áramkörben egyenáram folyik. Sem műszaki, sem gazdasági szempontból nem előnyös egyenáramot gyártani

3 Váltakozó áram keletkezése
A homogén mágneses mezőben vezetőből készült tekercs forog a mágneses mező indukcióvonalaira merőleges tengely körül. A tekercs egy olyan ampermérővel van összekötve, melynek skáláján a nullahelyzetnek megfelelő beosztás középen van.

4 Váltakozó áram keletkezése
A tekercsmenet egy körülforgása alatt az ampermérő mutatója kitér az egyik irányba, utána a nullahelyzeten áthaladva kitér a másik irányba, majd ismét a nullahelyzetbe tér vissza.

5 Váltakozó áram keletkezése
Az ampermérő zárt áramkörében olyan indukált áram folyik, amelynek iránya és nagysága periodikusan változik. A tekercsmenet egy körülforgásának idejét T-vel jelöljük, periódusnak nevezzük, és másodpercben mérjük, az időben változó áramerősséget i-vel jelöljük, és amperben mérjük. A grafikonból megállapítható, hogy az első negyedfodulat alatt az áram erőssége nulláról Im maximális értékre növekedik, majd a második negyedfordulatnál 0-ra csökken, ekkor megváltozik az áram iránya, és a harmadik ill. negyedik negyedfordulatnál az áram menete ugyanolyan, csak ellentétes irányú

6 Váltakozó áram keletkezése
A váltakozó áram áramerősségének időbeli lefolyását ábrázoló görbét szinuszgörbének nevezzük. A váltakozó áram egy másodperc alatti periódusainak számát a váltakozó áram frekvenciájának nevezzük, és f-el jelöljük, és mértékegysége hertz (Hz).


Letölteni ppt "A váltakozó áram keletkezése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések