Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egynemű közegben (vízben, levegőben) a fény egyenes vonalban terjed. Amikor azonban a levegőből a víz határához (vagy fordítva) ér, terjedésének iránya.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egynemű közegben (vízben, levegőben) a fény egyenes vonalban terjed. Amikor azonban a levegőből a víz határához (vagy fordítva) ér, terjedésének iránya."— Előadás másolata:

1

2 Egynemű közegben (vízben, levegőben) a fény egyenes vonalban terjed. Amikor azonban a levegőből a víz határához (vagy fordítva) ér, terjedésének iránya megvátozik Amikor a fénysugár átlép két eltérő sűrűségű optikai közeg határán, iránya megváltozik. Ezt a jelenséget fénytörésnek nevezzük.

3 Ha a fény ritkább közegből sűrűbb közegbe lép, a beesési szög (α) nagyobb a törési szögnél (β): α > β. A fény a beesési merőlegeshez törik. α β α β Ha a fény sűrűbb közegből ritkább közegbe lép, a beesési szög (α) kisebb a törési szögnél (β): α < β A fény a beesési merőlegestől törik.

4 Ha megmérünk néhány beesési és törési szögpárt, és kiszámítjuk mindegyik szög szinuszértékét, az alábbi táblázatot állíthatjuk össze. Beesési szög α Beesési szög β sin αsin β sin α sin β 30°19,5°0,500,331,51 45°28,0°0,700,471,49 60°35,3°0,870,581,50 90°42°1,000,671,49 Megfigyelhetjük, hogy az utolsó oszlopban levő számok majdnem azonosak. Két közeg határán történő fénytöréskor a beesési szög és a törési szög szinuszának aránya azonos. Ezt a tételt a fénytörés törvényének nevezzük. Matematikailag ezt így írhatjuk le: ahol n annak a közegnek a törémutatója, amelybe a levegőből érkező fénysugár törik sin α sin β = n


Letölteni ppt "Egynemű közegben (vízben, levegőben) a fény egyenes vonalban terjed. Amikor azonban a levegőből a víz határához (vagy fordítva) ér, terjedésének iránya."

Hasonló előadás


Google Hirdetések