Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zmena tepla medzi kovmi a vodou.  Ha a h ű t ő szekrényb ő l kiveszünk egy üveg ásványvizet, annak a h ő mérséklete el ő ször gyorsan emelkedik, kés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zmena tepla medzi kovmi a vodou.  Ha a h ű t ő szekrényb ő l kiveszünk egy üveg ásványvizet, annak a h ő mérséklete el ő ször gyorsan emelkedik, kés."— Előadás másolata:

1 Zmena tepla medzi kovmi a vodou

2  Ha a h ű t ő szekrényb ő l kiveszünk egy üveg ásványvizet, annak a h ő mérséklete el ő ször gyorsan emelkedik, kés ő bb egyre lassabban, míg ki nem egyenlít ő dik a helység h ő mérsékletével. Ezt úgy is lehet mondani, hogy kialakul az ásványvíz és a környezet h ő egyensúlya.  A h ő csere akkor játszódik le, ha az egyik test h ő mérséklete más, mint a környezet h ő mérséklete

3  Néha a h ő csere számunkra el ő nytelen, ezért szigeteléssel igyekszünk csökkenteni a h ő cserét.  A szigetelés azt jelenti, hogy az épületek falait olyan anyagokkal vonják be, melyek rossz h ő vezet ő k.  A természetes h ő szigetelés: toll, bunda, érrendszer

4  Megmérjük a fémhenger tömegét, utána a kaloriméterbe a fémhenger tömegével azonos szobah ő mérséklet ű vizet öntünk.  A hengert a gyorsforralóba tesszük és felmelegítjük. Felírjuk a víz (T v ) és a fémhenger (T f ) h ő mérsékletét  Ezután a fémhengert a kaloriméterbe helyezzük. Megvárjuk, míg a víz h ő mérséklete állandósul. Ez a végs ő h ő mérséklet (T).

5  A víz h ő mérsékletének változását a kezdeti h ő mérsékletr ő l a végs ő h ő mérséklettel  T v - vel fogjuk jelölni.   T v = T - T v  A fémhenger h ő mérsékletének változását a kezdeti h ő mérsékletr ő l a végs ő h ő mérséklettel  T f -vel fogjuk jelölni.   T f = T - T f  A  a görög ábécé bet ű je – delta. A h ő mérséklet-változást  T-vel fejezzük ki úgy, hogy az értéke mindig pozitív legyen.

6  Különböz ő anyagokból készült, azonos kezdeti h ő mérséklet ű tárgyak eltér ő mértékben melegednek fel. Pl. a fakorlátot nyugodtan megfoghatjuk, de a vaskorlát a melegben nagyon felforrósodhat.  Az anyagok különböz ő mértékben képesek befogadni és leadni a h ő energiát.  Pl. a fémek nagyon gyorsan felmelegednek, de nagyon gyorsan le is h ű lnek.  A víznek azonban tovább tart felmelegedni, de leh ű lni is


Letölteni ppt "Zmena tepla medzi kovmi a vodou.  Ha a h ű t ő szekrényb ő l kiveszünk egy üveg ásványvizet, annak a h ő mérséklete el ő ször gyorsan emelkedik, kés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések