Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Békefenntartó eljárásmódok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Békefenntartó eljárásmódok"— Előadás másolata:

1 Békefenntartó eljárásmódok

2 Ismétlés Milyen helyzetben van szükség békefenntartó erőkre?
Milyen szervezeti keret, jogi háttér biztosí­tja ezeknek a tevékenységeknek, műveleteknek a végrehajtását? Melyek a legfontosabb békefenntartó műveletek? Hogyan szabályozzák a békefenntartó erők működését?

3 Ismétlés A nem háborús műveletek felosztása és jellemzésük
Mi a lényege? Milyen fajtái vannak? - Kitelepí­tő műveletek - Humanitárius műveletek - Fegyverzetellenőrzés - Kábí­tószer-ellenes műveletek - Terrorizmus elleni műveletek - Erődemonstráció - Békekikényszerí­tő műveletek - Béketámogató műveletek - Gazdasági segí­tségnyújtás - Hazai polgári hatóságok támogatása

4 A békefenntartó eljárásmódok
Ellenőrző-áteresztő pont (EÁP) Igazoltatás Gépjármű ellenőrzés Járőrözés Kísérés Keresés, kutatás

5 Ellenőrző-áteresztő pont
Röviden: EÁP Létszáma: feladatfüggő Céljai: érzékeltetni a jelenlétet, ellenőrizni és nyilvántartani a személyi és gépjármű-forgalmat, kiszűrni a terrorcselekményeket tervező személyeket, megelőzni a csempészetet, szükség esetén megakadályozni a területre történő be- és kijutást.

6

7 Személy és jármű ellenőrzés
Személyi és gépjármű okmányok ellenőrzése (eredetiség, érvényesség) Ruházat átvizsgálása (nőnek csak nő) Gépjármű átvizsgálása (alváz is) Szabályok betartása fontos!

8

9 Járőrözés Gyalog vagy valamilyen közlekedési eszközzel
Minimum 2, maximum 10 fő Felszerelés: fegyverzet, kommunikációs eszköz Tevékenységei: felderí­tés, a mozgás megakadályozása vagy biztosí­tása, személyek, csoportok ellenőrzése, a korlátozó intézkedések betartatása, menekülő személy üldözése, elfogása, közúti létesí­tmények biztosí­tása.

10

11 Kí­sérés Személyek vagy járművek kísérése
Személy: előállított vagy fontos (VIP) Személykísérés: gyalog, járművön Jármű kísérés: járművel, zárással (néha gyalog) A rendőrséggel együttműködve

12

13 Keresés, kutatás Területek, létesítmények vagy épületek átvizsgálása
Katonák és/vagy rendőrök, gyakran kutyákkal Nyílt területen kutatóláncban Épületben biztosítással Rendszerint technikai eszközök segítségével (kamera, éjjellátó, kommunikációs eszközök)

14

15

16 Órai feladat Alkossatok csoportot, és gondoljátok át, írjátok vagy rajzoljátok le, ti hogyan oldanátok meg egy járműoszlop kí­sérést, amelyben egy fontos személy utazik!

17 Nos… 1. Milyen eljárásmódokkal és fogásokkal zajlik a békefenntartás?
2. Hogyan hajtják végre a feladatokat az egyes eljárásmódokban tevékenykedők? 3. Milyen tevékenységsort végeznek a végrehajtók az igazoltatás során? 4. Hogyan kí­sérünk egy konvojt (jármű oszlopot)? 5. Mi a keresés, kutatás lényege?

18


Letölteni ppt "Békefenntartó eljárásmódok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések