Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A béketámogató műveletek alapjai A béketámogatás kialakulása és feladatai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A béketámogató műveletek alapjai A béketámogatás kialakulása és feladatai."— Előadás másolata:

1 A béketámogató műveletek alapjai A béketámogatás kialakulása és feladatai

2 Kérdések - Milyen helyzetben van szükség békefenntartó erőkre? - Milyen szervezeti keret, jogi háttér biztosítja ezeknek a tevékenységeknek, műveleteknek a végrehajtását? - Melyek a legfontosabb békefenntartó műveletek? - Hogyan szabályozzák a békefenntartó erők működését? - Milyen helyzetben van szükség békefenntartó erőkre? - Milyen szervezeti keret, jogi háttér biztosítja ezeknek a tevékenységeknek, műveleteknek a végrehajtását? - Melyek a legfontosabb békefenntartó műveletek? - Hogyan szabályozzák a békefenntartó erők működését?

3 Sólyom végveszélyben 1993. Október 3-4 Szomália

4 Bangladesh 1991 139000 halott 139000 halott éhínség éhínség járványveszély járványveszély

5 A béketámogatás fogalma Békeműveleteknek nevezzük azokat a tevékenységeket, ahol a béke, a biztonság, az emberi jogok tiszteletben tartása, a függetlenség megőrzése érdekében hozott politikai döntések megvalósítása érdekében katonai erőket és eszközöket alkalmaznak. Békeműveleteknek nevezzük azokat a tevékenységeket, ahol a béke, a biztonság, az emberi jogok tiszteletben tartása, a függetlenség megőrzése érdekében hozott politikai döntések megvalósítása érdekében katonai erőket és eszközöket alkalmaznak.

6 A béketámogatás célja a nemzetközi béke és biztonság megőrzése; a nemzetek közötti baráti viszony fejlesztése; a nemzetközi kérdések és az emberi jogok tiszteletben tartásának megoldásában való közreműködés; a nemzetek közös műveleteinek összehangolása a nemzetközi béke és biztonság megőrzése; a nemzetek közötti baráti viszony fejlesztése; a nemzetközi kérdések és az emberi jogok tiszteletben tartásának megoldásában való közreműködés; a nemzetek közös műveleteinek összehangolása

7

8

9 A béketámogató műveletek kategóriái megelőző diplomácia megelőző diplomácia béketeremtés béketeremtés békefenntartás békefenntartás békekikényszerítés békekikényszerítés békeépítés békeépítés humanitárius segélynyújtás humanitárius segélynyújtás

10 A békeműveletek kialakulása Első együttműködési megállapodások az 1899-ben és az 1907-ben megtartott hágai konferenciákon születtek meg. Első együttműködési megállapodások az 1899-ben és az 1907-ben megtartott hágai konferenciákon születtek meg. Párizsi békekonferencia (1919–1920) Nemzetek Szövetségének megalakulása. Párizsi békekonferencia (1919–1920) Nemzetek Szövetségének megalakulása. 1945. június 26. ENSZ alapokmány (51 ország) 1945. június 26. ENSZ alapokmány (51 ország) Első ENSZ békefenntartói művelet 1956-67 Sínai-félsziget és Gázai övezet. Első ENSZ békefenntartói művelet 1956-67 Sínai-félsziget és Gázai övezet. Igazi változás 1989 rendszerváltás után. Igazi változás 1989 rendszerváltás után.

11 Házi feladat - Beadandó: Tervezzétek meg részletesen, milyen erőket és eszközöket használnátok egy árvíz elhárítása során! - Szóbeli: Keressetek egy példát az interneten az éhezők, a katasztrófasújtott térségek támogatásával kapcsolatban, és a következő órán néhány mondattal mutassátok be!


Letölteni ppt "A béketámogató műveletek alapjai A béketámogatás kialakulása és feladatai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések