Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A béketámogató műveletek alapjai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A béketámogató műveletek alapjai"— Előadás másolata:

1 A béketámogató műveletek alapjai
A béketámogatás kialakulása és feladatai

2 Kérdések - Milyen helyzetben van szükség békefenntartó erőkre? - Milyen szervezeti keret, jogi háttér biztosítja ezeknek a tevékenységeknek, műveleteknek a végrehajtását? - Melyek a legfontosabb békefenntartó műveletek? - Hogyan szabályozzák a békefenntartó erők működését?

3 Sólyom végveszélyben 1993. Október 3-4 Szomália

4 Bangladesh 1991 halott éhínség járványveszély

5 A béketámogatás fogalma
Békeműveleteknek nevezzük azokat a tevékenységeket, ahol a béke, a biztonság, az emberi jogok tiszteletben tartása, a függetlenség megőrzése érdekében hozott politikai döntések megvalósítása érdekében katonai erőket és eszközöket alkalmaznak.   

6 A béketámogatás célja • a nemzetközi béke és biztonság megőrzése; • a nemzetek közötti baráti viszony fejlesztése; • a nemzetközi kérdések és az emberi jogok tiszteletben tartásának megoldásában való közreműködés; • a nemzetek közös műveleteinek összehangolása

7

8

9 A béketámogató műveletek kategóriái
megelőző diplomácia béketeremtés békefenntartás békekikényszerítés békeépítés humanitárius segélynyújtás

10 A békeműveletek kialakulása
Első együttműködési megállapodások az 1899-ben és az 1907-ben megtartott hágai konferenciákon születtek meg. Párizsi békekonferencia (1919–1920) Nemzetek Szövetségének megalakulása. 1945. június 26. ENSZ alapokmány (51 ország) Első ENSZ békefenntartói művelet Sínai-félsziget és Gázai övezet. Igazi változás 1989 rendszerváltás után.   

11 Házi feladat Beadandó: Tervezzétek meg részletesen, milyen erőket és eszközöket használnátok egy árvíz elhárítása során! Szóbeli: Keressetek egy példát az interneten az éhezők, a katasztrófasújtott térségek támogatásával kapcsolatban, és a következő órán néhány mondattal mutassátok be!


Letölteni ppt "A béketámogató műveletek alapjai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések