Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Pannon búza minőség és javaslat új búza szabvány kidolgozására Tömösközi Sándor 2012. január 26. Budapest Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Pannon búza minőség és javaslat új búza szabvány kidolgozására Tömösközi Sándor 2012. január 26. Budapest Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem."— Előadás másolata:

1 A Pannon búza minőség és javaslat új búza szabvány kidolgozására Tömösközi Sándor január 26. Budapest Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék

2 Előzmények: A globális búzapiac BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék FSU-12: 90 MMT Total: 600 MMT EU-25: 126 MMT China: 97,0 MMT Australia: 24,5,MMT Australia: 24,5,MMT Argentina: 12,1MMT USA: 69 MMT Canada: 26,8 MMT

3 Előzmények: a minőségi szemlélet elemzése - Nemzetközi kitekintés BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék

4 Előzmények: A nemzetközi minőségi szemlélet elemzése – Kiszámítható minőség, felhasználást könnyítő információszolgáltatás BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék

5 Előzményekből … következtetések 1. BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék 1.USA, Kanada, Ausztrália, Argentina Átvételi rendszer: egyszerű, tisztaságon, fizikai paramétereken, fajtatípusok megítélésén alapuló átvételi és osztályozási rendszer, szabályozott fajtaválaszték Információs rendszer: Könnyen hozzáférhető, minden igényt kielégítő minőségi információs rendszer Eredmény: Nagy mennyiségű, homogén minőségű tételek a piacon 2.EU-intervenció Átvételi rendszer: tisztaságon, és egyszerű minőségi kritériumokon alapuló megítélésén alapuló átvételi és osztályozási rendszer – NEM KÉSZTETI MINŐSÉGI BÚZATERMESZTÉSRE A TERMELŐKET Információs rendszer: Nem igazán működik, minőségi értelemben nem is van rá nagy szükség, mivel az a magyar átlagos búzaminőség számára kihívást nem jelentő Eredmény: Minimum kritériumokat teljesítő, a magyar átlagos búzaminőség számára kihívást nem jelentő, inhomogén tételek

6 Előzményekből … következtetések 1. BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék 3. EU– nemzeti átvételi és minősítő rendszerek, szabványok Átvételi rendszer: tisztaságon, és nemzeti hagyományokon alapuló, eltérő minőségi kritériumokon alapuló, összetett átvételi és osztályozási rendszer, (Farinográf, extenzográf, alveográf (P/L), sütési tesztek…) Információs rendszer: nehezen elérhető, általában nem homogén átlagtételeket jellemző, minőségi információs rendszer Eredmény: homogén minőségű tételek összeállítása nehéz 4. Magyarország, MSz… Nem harmonizál a jelenlegi kereskedelmi elvárásokkal, kettős mérce él a magyar búzaminőség megítélésében Átvételi rendszer: tisztaságon, és nemzeti hagyományon alapuló, speciális a nemzetközi minősítésben máshol nem használt kritériumokon (pl. A-C osztályok farinográfos görbe alapján, sikérterülés) alapuló osztályozási rendszer – Nem harmonizál a jelenlegi kereskedelmi elvárásokkal, kettős mérce él a magyar búzaminőség megítélésében Információs rendszer: Búzatérkép, nem általánosan ismert, és általában nem homogén átlagtételeket jellemez és nem is működik. Eredmény: homogén minőségi, nagyobb mennyiségű tételek összeállítása nagyon nehéz

7 Előzmények: A hazai búzatermelés lehetőségeinek elemzése – sok éves tapasztalat, Pannonbúza programok BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Fő célkitűzések: -Magyar fajták minőségi potenciálja -Mezőgazdasági termesztésben -Minőségi paraméterek alakulásában -A fajtastabilitás, változékonyság vizsgálata -A minőségi előnyök realizálása a feldolgozóiparban -A búzafelesleg értékesítési lehetőségei – intervenció, tőzsde, nemzetközi piac elvárásai, közvetlen értékesítés

8 Előzmények: A hazai búzatermelés lehetőségeinek elemzése – fajtáink minőségi potenciálja és stabilitása BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék HankóczyJenő 1. példa: Hagyományos minősítő módszerek – Valorigráf/Farinográf

9 Előzmények: A hazai búzatermelés lehetőségeinek elemzése – fajták minőségi potenciálja és stabilitása BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék 1.példa: Farinográfos / valorigráfos értékek -A nemzetközi követelményeket stabilan teljesítő, illetve ezeket meghaladó fajták -Kiemelkedő minőségű fajták azonosítása -FAJTASTABILITÁS: Jelentősnek, de kevésbé tendenciózusnak tűnik a környezet és a kezelés hatása.

10 Előzmények: A hazai búzatermelés lehetőségeinek elemzése – fajtáink minőségi potenciálja és stabilitása BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék 2. példa: Újabb típusú minőségi követelmények – alveográf („azok a bizonyos P/L és W értékek…” Az alveogram értelmezése: H (P): görbemagasság (max. nyomás) L: görbehossz (nyújthatóság, extensibility) S (W): sütőipari minőség (görbe alatti terület) (jó sütőipari minőség esetén ) P/L: görbe konfigurációs arány

11 Előzmények: A hazai búzatermelés lehetőségeinek elemzése – fajták minőségi potenciálja és stabilitása BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Átlag Vizsgálatok alveográffal –P/L érték Nagyobb eltérés a piacokon megjelenő követelményektől.

12 Előzmények: A hazai búzatermelés lehetőségeinek elemzése – Technológiai stabilitás BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Jelentkező igények, érdekek a malom, sütő, tészta, fagyasztott termékek, stb…kis és nagyüzemi előállítóitól: -Kiszámítható, állandó minőségű homogén tételek elérhetősége, amire az alkalmazott/rendelkezésre álló technológiák beállíthatóak. -Energiaigény csökkentése (pl. tészta kialakulás, dagasztás..) -Vízfelvétel -Minőségmegtartás (Eltarthatóság, eddig alig vizsgált keményítőtulajdonságok) -Élelmiszerbiztonság (fizikai szennyezések, szermaradvány, toxin)

13 Előzmények: A hazai búzatermelés lehetőségeinek elemzése – értékesítés, kereskedelem BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Tények: -Érdekünk a minél nagyobb feldolgozottságú termékek előállítása. Ugyanakkor… -Normál körülmények között a termés fele nem itthon hasznosul. -A feldolgozóipari technológiák itthon és külföldön hasonlóak. -Az elérhető külpiacokon jelentkező minőségi igények -vagy nagyon minimálisak (tőzsde, intervenció), -vagy egy irányba mutatnak: Pl… Hektolitersúly min. Nedves sikér min. Fehérje tartalom min. Esésszám (Hagberg) min. Zeleny-szám min. Poloska szúrt szem max. Energia (Brabender extenzográf) min. W Min. P/L max. (Alveográf)…., Vajon indokolt-e a különböző mérce felállítása ugyanarra a búzatermésre??

14 Előzményekből… következtések 2: Pannonbúza minőségi rendszer kidolgozása BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Cél: A magyar fajtaválaszték minőségi előnyeit érvényesíteni képes, ugyanakkor az értékesítési követelményekhez igazodó, minőségi búzatermesztésre ösztönző rendszer kialakítása! Részletes információ:

15 Előzményekből… következtések 3: Pannonbúza –program folytatása BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Cél: Az eddigi eredményeinkre építve tudományos háttérrel megerősített, komplex búzatermelő és feldolgozó rendszer kidolgozása. Rugalmas alkalmazkodás a piaci igényekhez, a jelenkor gazdasági és környezeti kihívásaihoz. Nemzetközi szinten is versenyképes megoldások ajánlása, hozzájárulás egy a modern ágazati szemlélet kialakításához. A konzorciumi együttműködés partnerei Szerencsi Mezőgazdasági ZRt. (Konzorcium vezető) KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi ZRt Gyermely ZRt MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Közreműködő szakmai szövetségek: Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és - Kereskedők Szövetsége Gabonatermelők Országos Szövetsége Vetőmag Szövetség és Terméktanács A projekt címe Pannon búza fajták és fajtajelöltek nemesítése, termesztési és élelmiszeripari feldolgozási rendszerének fejlesztése Azonosítója Tech_09-A FinanszírozóNFÜ/Mag Zrt

16 Előzményekből… következtések 3: Pannonbúza –program folytatása BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék A Pannonbúza2 program kutatás-fejlesztési elképzeléseink alappillérei -Minőségorientált alapanyag előállítás, minőségstabilitás -Az adott minőségi potenciállal rendelkező fajták termesztési rendszerbe illesztése -Élelmiszer célú hasznosítás, a Pannon-búza minőségi program kiterjesztése az feldolgozóiparban -Minősítési módszerek és a minősítési rendszer folyamatos fejlesztése Projektirodánk elérhetősége: Budapest, Műegyetem rkp. 3. K / , Kontakt személyek: Szendi Szilvia - Tömösközi Sándor

17 BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Az új szabványjavaslat az alkotók szándéka szerint arra tesz kísérletet, hogy figyelembe vegye a termelők, a feldolgozók és a kereskedők érdekeit azzal, hogy - egyszerűsít - harmonizál - korszerűsít - igyekszik a magyar búza összetételi és valorigráfos/farinográfos minőségi előnyeit érvényre juttatni. Tudjuk, hogy - a vertikum számos gazdasági, szakmai és szabályozási eleme hiányzik; - a szabvány önmagában nem oldja meg a problémákat; - az érdekek sokfelé mutatnak… érték- és értékelőrendszer De bízunk abban, hogy a közös gondolkodás, a szakmai viták eredményeként születő érték- és értékelőrendszer előremutató megoldásokat eredményez. Előzményekből… következtések 4: Javaslat új búzaszabvány kidolgozására

18 Az új búzaszabvány tisztasági kritériumai (javaslat) BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék

19 Az új búzaszabvány összetételi és technológiai minőségi kritériumai (javaslat !) BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék

20 Koncepcionális kérdések – a beérkezett vélemények alapján BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék 1.Hagyományos magyar értékelés megtartása (sikérterülés, területszámítás, osztályba sorolás) -Kétségtelenül értékes módszerek -Kétségtelen érv a valorigráfok megléte, az egyszerűség a sikérterülés esetében. -Kétségtelen, hogy néhány szakember külföldön is elismeréssel illette az eljárásunkat, a Brabender cég be is építette (kérésünkre) a számítógépes értékelésébe opcióként!Ugyanakkor… -Továbbra sem alkalmazza senki rajtunk kívül -Tény, hogy a valorigráfos MSZ-ISO :1995 szabványban sem tudtuk ezt szakmai hagyományunkat és értékünket érvényesíteni -Áttételesen a farinográfos/valorigráfos stabilitás/ellágyulás érték kihozza a magyar búzaminőség igazi előnyeit. -Kettős mérce kerülendő…

21 Koncepcionális kérdések – a beérkezett vélemények alapján BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék 2. Valorigráf használata -Természetesen a farinográf mellett továbbra is használandó/használható műszer, semmilyen szándék és ok nincs ennek kihagyására. -A valorigráf nemzetközi elismerését jelzi a valorigráfos ISO :1995 és a farinográfos ISO :1994 (ez utóbbi visszavonva) szabványok megszületéseUgyanakkor… -Ismerjük a valorigráffal kapcsolatos műszaki és szakmai problémákat. -Mindent meg kellene tennünk, hogy a hazai műszergyártás ezen elismert terméke fennmaradjon… ha még nem túl késő…

22 Koncepcionális kérdések – a beérkezett vélemények alapján BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék 3. „Új” paraméterek és módszerek (extenzográf, alveográf) bevezetése és eszközigénye -Már nem igazán újak… -Az elérhető búzapiacokon alapkövetelménynek számítanak (annak ellenére, hogy szakmailag ennek indokoltságán lehet és kell is vitatkozni) -A műszerek illetve a mérési szolgáltatásként már itthon is elérhetőek vagy -Alternatív minőségi kritérium (alveográf vagy extenzográf) megfontolandó

23 BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék 4. Élelmiszerbiztonsági paraméterek -Jelzésértékűnek szántuk, hogy kell vele foglalkozni -Nem kívánnánk a szabványban rögzíteni, hiszen minden hazai, EU-s illetve nemzetközi szabályváltozásnál a szabványt kellene módosítani. -Egyéb paraméterek említése szükséges lehet… Élelmiszerbiztonsági követelmények állati kártevők és maradványaiknincs megengedve fuzárium fertőzöttségaz érvényes EU szabályozás szerint szermaradványokaz érvényes EU szabályozás szerint Koncepcionális kérdések – a beérkezett vélemények alapján

24 Összegzés helyet… BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Hisszük, hogy a piaci lehetőségek megtartása, javítása érdekében változtatni, modernizálni kell! Ehhez kíván fejlesztési programunk és konkrét javaslataink hozzájárulni. A bemutatott célok megvalósítása, várható eredményeink hasznosítása csak az érdekeltség figyelembe vételével, részben szemléletváltással, széleskörű szakmai, szakmapolitikai és gazdasági együttműködéssel valósulhat meg! Ehhez kínálunk partnerséget, kérünk támogatást.

25 Köszönöm, hogy meghallgattak! A fejlesztés kapcsolódik a,Pannon búza fajták és fajtajelöltek nemesítése, termesztési és élelmiszeripari feldolgozási rendszerének fejlesztése” (Tech_09-A ) és a a "Minőségorientált, összehangolt oktatási és K+F+I stratégia, valamint működési modell kidolgozása a Műegyetemen (TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR ) című projektek szakmai célkitűzéseinek megvalósításához

26 Beérkezett vélemények összegzése – konkrét javaslatok BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék -A „magyar búzának nincs szüksége a minőségi szigorításra, hacsak ez nem kereskedői illetve feldolgozói érdekeket szolgál.” -Osztályba sorolás 3+1 => 4+2 ??? -Szántóföldi vagy raktári penész tisztázása?? -Fuzárium v. mikotoxin szennyezettség?? -Ellentmondás, az ifejezetten az élő kártevők jelenlétét tiltja, a táblázat „… és maradványaik” értelmezhető úgy is, hogy a gázosítás után a búzában maradt holt kártevőket (mint az élők maradványait) is tiltja. -Csírázott szem kihagyása – esésszám miatt?? -Nedvességtartalom – 14 % -Hektolitertömeg -Szedimentációs érték… -Esésszám… -Tésztakialakulási idő… -Stabilitás -Extenzográfos érték -Durumbúza osztály (ok) ?? -Ne angol szabványra hivatkozzunk – fordítás szükséges… -Élelmiszerkönyvi fejezeteket harmonizálni kell.

27 BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Néhány fejlesztési eredmény (Szemelvények…) Mikromódszerek: Kismennyiségű minták vizsgálatára (is) alkalmas reológiai mérőműszerek és módszerek (1996-) Kieffer test 2g Mixograph Micro-Zarm mixer RVA Micro-mill and sieve Dough Inflation System Micro-doughLAB (Newport – Perten) SediCom System Minőség


Letölteni ppt "A Pannon búza minőség és javaslat új búza szabvány kidolgozására Tömösközi Sándor 2012. január 26. Budapest Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések