Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Információ-kezelés Strukturált tárolás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Információ-kezelés Strukturált tárolás."— Előadás másolata:

1 1 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Információ-kezelés Strukturált tárolás

2 2 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Kezdetek Az adatok strukturált tárolása már a tárolóeszköz megvételénél kezdődik, hisz sem biztonság sem sebesség szempontjából nem mindegy, hogy mondjuk 1 Terabájtnyi helyet hány winchesterből építünk fel.

3 3 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Biztonság vagy sebesség Ha elköteleztük magunkat a biztonság mellet akkor valószínűleg lejjebb kell adnunk az igényeinkkel a sebesség területén és fordítva. Egy ellenőrzőkód számítással egybekötött írási művelet nem lehet egyenértékű egy párhuzamos írást alkalmazó eljárással.

4 4 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Particionálás Ha már megvásároltuk a hardver eszközt döntenünk kell annak particionálásáról. Minimális elvárás hogy az adatok különüljenek el a rendszertől. Erre a legegyszerűbb megoldás ha winchesterünk kétfelé particionáljuk. Az első partíció az operációs rendszeré míg a második (jellemzően a nagyobb) az adatoké.

5 5 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Vírusok A két felé particionálás előnye, hogy egy esetleges az operációs rendszert ért vírustámadás során az adataink nem sérülnek vagy fertőződnek meg. Továbbá az operációs rendszer újratelepítése vagy cseréje sem okoz semmiféle változást az adataink elérése terén.

6 6 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Fájlrendszer A particionálás során vagy után döntenünk kell az alkalmazni kívánt fájlrendszerről. Általánosságban elmondható, hogy az újabb jobb. Ez FAT fájlrendszerek esetében ez a helytakarékosságra és a biztonságra értendő. A legújabb fájlrendszer mellet számíthatunk a legkisebb adatvesztésre és a legteljesebb biztonsági beállítási lehetőségre.

7 7 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Mappák Míg az operációs rendszerek (legyen akár szó Linuxról vagy Windowsról) leveszik a terhet a vállunkról saját mappaszerkezetük kialakításával, az adatainknál már nem mentesülünk ezen döntéssorozat alól.

8 8 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Keresés Egy jól megtervezett mappaszerkezetben az adatok megtalálása akár perceket spórolhat meg nekünk (extrém esetben akár órákat is). Itt főként a manuális keresésre gondolunk, kereső motor segítségével nem jelentős a különbség, hisz azok tartalom szerint keresnek és nem mappanevek alapján.

9 9 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Típus vagy téma Adatainkat sokféle képen rendezhetjük, a legfontosabb szempont, hogy számunkra átlátható rendszert alakítsunk ki. A két legelterjedtebb rendezési szempont a fájlok típus vagy téma szerinti rendezése. A kettő ötvözése is jó eredményt adhat.

10 10 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Példa Órai munkákArchiváltTéma 1 Dátumok szerint mappában Téma 2 Dátumok szerint mappában AktuálisTéma 3 Dátumok szerint mappában

11 11 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu SZÁMONKÉRÉS


Letölteni ppt "1 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Információ-kezelés Strukturált tárolás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések