Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Információ-kezelés Nem irodai programok fájltípusai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Információ-kezelés Nem irodai programok fájltípusai."— Előadás másolata:

1 1 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Információ-kezelés Nem irodai programok fájltípusai

2 2 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Bevezető Az operációs rendszer és az irodai alkalmazások mellet rengeteg fájltípussal találkozhatunk még a mindennapokban. Lássunk ezek közül is néhányat.

3 3 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Tömörített állományok zip A zip programmal összetömörített fájlok kapják ezt a végződést. Ez a tömörítő igen elterjedt. gz Gzip programmal tömörített fájl. Linuxos rendszerekben elterjedt de tgz A tar programmal összecsomagolt, aztán a gzip-pel összetömörített fájl szokásos kiterjesztése.

4 4 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Képek bmp A bmp a "bit map" szavakból származik. Egy egyszerű képformátum: minden egyes képponthoz eltárolja annak színét. Tömörítést nem használ, így a bmp fájlok igen nagy méretűek. Az összes képmegjelenítő és képszerkesztő program ismeri.

5 5 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Képek jpg, jpeg Egy igen elterjedt képformátum. Erős tömörítést használ, de veszteségeset. Éles kontúrokat tartalmazó képeken ez látszik is, de például a legtöbb fénykép esetén alig vehető észre. A jpeg formátumot minden elterjed képnézegető és képszerkesztő program ismeri.

6 6 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Képek gif Egy gyakori, jól használható képformátum. Veszteségmentes tömörítést használ. A legtöbb képmegjelenítő és képmanipuláló program ismeri. Ideális választás, ha a képünk csak 256 színt tartalmaz vagy ha átlátszó esetleg animált képet szeretnénk készíteni.

7 7 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Képek png Főleg az interneten elterjedt képformátum. Veszteségmentesen tömörít. tiff Egy veszteségmentes tömörítést használó képformátum.

8 8 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Képek xcf A népszerű Gimp képmanipuláló és rajzoló program saját képformátuma. psd A Photoshop saját formátuma, melyet a Gimp is tud kezelni.

9 9 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Hang állományok wav Az angol "wave", azaz "hullám" szó rövidítéséből származik. Hangfájl formátum. wma A Windows saját audio formátuma, veszteséges tömörítést alkalmaz.

10 10 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Hang állományok mp3 Az mp3 egy manapság igen divatos hangformátum. Eredetileg az mpeg videóformátum részeként készült, de önmagában is rendkívül elterjedt. A hagyományos wav hangformátummal összehasonlítva egy mp3 fájl akár tizedakkora is lehet. Veszteséges tömörítést használ.

11 11 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Hang állományok mid Zenei állomány ami nem tartalmaz digitalizált hangot, a hangkártya szintetizátora állítja elő a hangszerek hangját a fájl csak ezek megszólaltatására vonatkozó információkat tartalmaz, hogy a zene lehessen a hangokból.

12 12 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Videók avi Videó (mozgókép) formátum. Lejátszásához általában megfelelően codec szükséges. mpeg Szabványos videóformátum.

13 13 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Weboldalak htm, html Az internetes világban rendkívül elterjedt fájlformátum, ez a weblapok alapnyelve. Szerkesztéséhez a legegyszerűbb szövegszerkesztő is elégséges, de megjelenítéséhez már böngészőre lesz szükségünk. Sajnos a szabványelemeken kívül tartalmazhat olyan elemeket amelyek máskép jelenek meg a különböző böngészőkben.

14 14 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Weboldalak css A "cascading style sheet" rövidítése, ami talán "hozzákapcsolt stílus-lap"-ként fordítható. A css fájlok html lapokhoz kapcsolódnak, s azok "stílusát", kinézetét határozzzák meg. (Például ezekben a fájlokban érdemes beállítani a html-lapok háttérszínét, a betűk méretét és típusát, és még sok egyebet.)

15 15 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Webes programfájlok php Html kodú oldalakat generál. Segítségével a kliens oldali gépek igénybe tudnak venni szerver oldali szolgáltatásokat. perl A Perl egy igen népszerű internetes programozási nyelv. Az ezen a nyelven írt programfájlok kaphatnak ilyen kiterjesztést.

16 16 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Programfájlok pas Pascal nyelvű programfájl forráskódja. A forráskódot előbb le kell fordítani megfelelő fordítóprogrammal, és csak ezután lehet futtatni. c C programozási nyelven írt program forráskódja.

17 17 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Programfájlok cc C++ nyelvű program forráskódja. h Jellemzően c programnyelvű forrásfájlok "header" fájljai. Hozzátartoznak magához a programkódhoz.


Letölteni ppt "1 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Információ-kezelés Nem irodai programok fájltípusai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések