Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány."— Előadás másolata:

1 Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány

2  A jövőbeli döntések sikeressége legitimálja a múltbéli válaszokat, vagyis szép múlt vár ránk.

3  A „szép múlt vár ránk” kijelentés látszólag paradoxonnak tűnik, valójában jól feloldható Roger Schanknak (2004) a dinamikus emlékezetről szóló elmélete révén. Szerinte akkor kerülünk valódi tanulási szituációba, amikor egy előzetes elvárásunk kudarcot szenved.

4  Ilyenkor kíváncsiak leszünk arra, hogy vajon miért nem működnek a problémamegoldásra korábban kifejlesztett eszközeink. A kíváncsiság a furcsa esemény vagy helyzet magyarázatára sarkall bennünket.

5  A magyarázat során a korábbi hasonló esetekre való „emlékeztetésre” támaszkodunk. A magyarázathoz szükséges általánosítás fejezi be a probléma-megoldási ciklust, mely újra kezdődik akkor, amikor az új általános fogalmi keret nem illeszkedik egy felmerülő problémához, vagyis előzetes elvárásunk kudarcot szenved.

6  Schank hangsúlyozza, hogy az intelligencia lényegi kritériuma az, hogy az adott ágens képes-e önálló problémamegoldásra. A dinamikus emlékezeti rendszerről szóló elmélet egyik kulcsfogalma az „emlékeztetés”

7  Az emlékeztetés (reminding), vagy emlékezetbe idézés, az az ismert jelenség, amikor egyik emberről vagy eseményről egy másik jut az eszünkbe. „Ennél is érdekesebbek azok az emlékezések, amelyek különböző helyzetek között jönnek létre – ilyenkor egyik esemény egy másikra emlékeztet”

8  Az emlékeztetés a dinamikus emlékezet azon működési folyamatának lényegi része, melynek során a felmerülő új szituációk „a korábban feldolgozott események szerint értelmeződnek”

9  „Vagyis nincs tanulás emlékeztetés nélkül. Az ismereteink határozzák meg, hogy mit tanulunk. Nem sok eséllyel taníthatnánk meg valakit olyasmire, amiben nincs tapasztalata.

10  Folyamatosan új bemenetek érnek minket, amelyeket a korábban feldolgozott bemenetek szerint értékelünk és értünk meg, vagyis annak alapján, amit már feldolgoztunk. E tekintetben a megértés alapvetően kreatív feladat. A megértőnek azonosítania kell azokat az emlékeket, amelyek megfelelően illeszkednek a bemenethez.

11  Ilyenkor vagy teljesen hasonló (tökéletesen illeszkedő) vagy meglehetősen eltérő emlékekre bukkanunk. A bizarr kapcsolatok a helyzettől függően vagy a gondolkodás zavarára utalnak, vagy briliáns megoldásokat takarnak. Tökéletes illeszkedés esetén tökéletes megértésről vagy a kreativitás teljes hiányáról van szó.”

12  A mi értelmezésünk szerint akkor beszélhetünk a „szép múlt vár ránk” élményéről, amikor a dinamikus emlékezeti rendszer a felmerülő új helyzet hatására oly módon strukturálódik újra, hogy az a probléma kreatív megoldását eredményezi.


Letölteni ppt "Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány."

Hasonló előadás


Google Hirdetések