Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2. FORDULÓ C. KÉZMŰVES FELADAT Megoldások OZIRISZ FÖLDJÉN VETÉLKEDŐ 2012-2013.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2. FORDULÓ C. KÉZMŰVES FELADAT Megoldások OZIRISZ FÖLDJÉN VETÉLKEDŐ 2012-2013."— Előadás másolata:

1 2. FORDULÓ C. KÉZMŰVES FELADAT Megoldások OZIRISZ FÖLDJÉN VETÉLKEDŐ 2012-2013

2 FELADAT Képzeljétek el, hogy Ti is Deir el-Medineben éltek, és most egy időre el kell utaznotok. Házatokban él azonban egy nagyon kedves macska és egy kutya. Ezek az állatok annyira a szívetekhez nőttek, hogy feltétlenül szeretnétek őket magatokkal vinni, de ez nem oldható meg. Ezért aztán elhatározzátok, hogy legalább egyik képmását magatokkal viszitek. Mivel akkoriban nem tudtak még fényképet készíteni, ez szobor formában volt megoldható. Tehát, hosszas gondolkodás után eldöntitek, melyik állatot formázzátok meg. Minthogy az agyag a legkönnyebben elérhető nyersanyag, abból készítitek. A részleteket is fontosnak tartjátok, így viszonylag nagy méretben tervezitek: fekve a hossza, ülve a magassága 1/3 - 1/2 királyi könyök között legyen.

3 A feladat megoldásánál érdemes szem előtt tartani a következőket: A szobrot 3 lépésben célszerű elkészíteni. 1. Az agyagból egy amorf krumplit gyúrni, ami méretében megközelíti a tervezett szobor nagyságát. 2. Megformázni a szobor formáját vázlatosan: kialakítani a fej, test, combok, lábak, has, fenék, farok tömbjét. Figyelem! Munka közben egyáltalán nem lesz szép a készülő szobor, de arányaiban tükrözi az elérni kívánt célt. Komoly mesterek sem törekednek arra, hogy ebben a fázisban jól mutasson a szobor! 3. A részletek kidolgozása ez után jön. Fokozatosan lehet haladni, tetszőleges sorrendben megválasztva az egyes testrészeket.

4 Amikor úgy érzitek, hogy elkészült a szobor, hátra van még egy újabb művelet: a kibelezés. Az ilyen nagy méretű szobrok ugyanis, ha tömörek maradnak, az égetés során megpattannak, és megrepednek. Esetenként szét is törnek. Ezért találták ki a keramikusok már évezredekkel ezelőtt a belső mag kikaparását, majd a szobor gondos összeillesztését, eldolgozását. A következőképpen lehet megtenni: 1. Fogtok egy vékony drótot, damilt vagy valamilyen húrt, és ezzel kettévágjátok az állatot a hasánál. Könnyebb tartani és irányítani a szálat, ha két végére fémkarikát kötöztök. 2. Belülről kifelé haladva, kis mennyiségenként kikaparjátok az agyagot úgy, hogy egyenletesen 8-10 mm vastag maradjon a test fala. Ha nagyon ügyesek vagytok, a fej közepét is kiszedhetitek, de azt már kevésbé fenyegeti a repedés veszélye. A műveletre a keramikusoknak van speciális szerszámuk, de helyettesíthető kanállal, vagy hústűvel, sőt a gémkapocsból is ki tudtok alakítani hurkos végű szerszámot, a számotokra megfelelő méretben.

5 A fal vastagságát ujjatokkal tudjátok követni. Ha esetleg valahol túlságosan elvékonyodik a szobor fala, vagy éppen ki is lyukad, nincs ok a kesergésre. A legjobbakkal is megesik! Ilyenkor belülről kis agyagdarabbal ki lehet tapasztani. Figyelni kell, hogy az teljesen odatapadjon, ne szoruljon levegő az agyagrétegek közé! A tapadást egy iciri-piciri nedvesítéssel lehet segíteni. 3. Miután mind a két fél elkészült, a vágott felületet nedves ronggyal benedvesítve pontosan összeilleszthetőek a felek. Amikor ez megtörtént, már csak a vágás vonalának az összesimítása és a nyomok eltüntetése van hátra. Hogy ez minél könnyebben menjen, érdemes a félbevágást vízszintesen tenni, akkor könnyebb az összedolgozás, és kevésbé csúszik el a két fél.

6 Az utolsó fázis már csak annyi odafigyelést igényel, hogy munkátok eredményét száradás közben ne verjétek le. Érdemes szoba melegen hagyni, amíg színe ki nem fakul. Ha akarjátok, és van rá lehetőség, ki is égethetitek. Nekünk elég, ha megszárítva körbefényképezitek, és elkülditek a képeit a múltkorihoz hasonló sorozatban. Kicsit talán ijesztően hangzik ez a sok munkafolyamat, de megoldható. Érdemes kis golyókkal kikísérletezni a formázást és a belezést, csak utána nekiállni a komoly munkának. Ha menet közben elfáradtok, nyugodtan félre lehet tenni a félkész művet, csak előtte gondosan csomagoljátok be nejlonzacskóba! Így nem szárad ki, és ugyanolyan képlékeny marad, mint amikor dolgoztatok rajta. Jó munkát kívánunk, és sok sikert!

7 ABÜDOSZ NÉPE

8 ADRENALIN

9 ASZÚSZEMEK

10 EGYIPTOM GYERMEKEI

11 HÓRUSZ SZEME

12 HUPIKÉK MÚMIÁK

13 ÍZISZ

14 NAPISTENNŐK

15 NEFERTITI GYERMEKEI

16 OZIRISZ GYERMEKEI

17 PTAH SZOLGÁI

18 RÉ GYERMEKEI

19 RÉ RAGYOGÁSA

20 RÉ SZÍVÉNEK ÖRÖME

21 SZERÁPISZ

22 THOT GYERMEKEI

23 THOT NÉPE

24 THOT TANÍTVÁNYAI

25 UASZET GYERMEKEI

26 ÚJPESTI ÍZISZEK

27 ÚJPESTI OZIRISZEK

28 VIEMA

29 KÖSZÖNJÜK A KEDVES KUTYÁKAT ÉS CICÁKAT, ÉS A KÉSZÍTÉSSEL TÖLTÖTT IDŐT, FIGYELMET!


Letölteni ppt "2. FORDULÓ C. KÉZMŰVES FELADAT Megoldások OZIRISZ FÖLDJÉN VETÉLKEDŐ 2012-2013."

Hasonló előadás


Google Hirdetések