Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe Dr. Ruzsa Csaba igazgató foglalkozás-egészségügyi szakfőorvos 2008. Október 15. Pécs.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe Dr. Ruzsa Csaba igazgató foglalkozás-egészségügyi szakfőorvos 2008. Október 15. Pécs."— Előadás másolata:

1 Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe Dr. Ruzsa Csaba igazgató foglalkozás-egészségügyi szakfőorvos 2008. Október 15. Pécs

2 2 Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe Igen tisztelt Hallgatóság, Vendégek, kedves Kolléganők, Kollégák! Előadásomban a teljességre törekedve az alábbi témákról szeretnék röviden szólni: 1. A munkahelyi prevenció értéke és megítélése megváltozott világunkban. 2. A foglalkozás-egészségügy helye az egészségügyi ellátórendszerben. 3. A foglalkozás-egészségügy szerepe a munkavállalók és munkáltatók életében egy igen nehéz gazdasági és kulturális környezetben. Dr. Ruzsa Csaba

3 3 Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe Engedjék meg, hogy előadásomban a prevenció szimbólumaként H. Dave által kifejlesztett bányászlámpát használjam, melyet a sújtólégrobbanás veszélyének felismerésére 1816-tól alkalmaztak. Dr. Ruzsa Csaba

4 4 Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 1. A munkahelyi prevenció értéke és megítélése megváltozott világunkban A PREVENCIÓ-t nem egyszerű megelőzésként kell tekinteni, hanem komplex szolgáltatásként, melyben a minden szereplőnek meg van a feladata, felelőssége! Dr. Ruzsa Csaba Kik a főbb szereplők? - munkáltató, a szociális ügyekért felelős személy, a biztonság technikai felelősök, stb - a munkavállaló - a foglalkozás-egészségügyi orvos és az asszisztensek - háziorvos, (GP) - hatóságok - szakértői intézetek A munkahelyi prevenció értéke és megítélése megváltozott világunkban.

5 5 Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 1. A munkahelyi prevenció értéke és megítélése megváltozott világunkban PREVENCIÓ a munkahelyen Dr. Ruzsa Csaba Minden szereplőnek ismernie kell: a prevenció komponenseit! Ez biztosítja a prevenció értékét! - a munkahely műszaki paramétereit, az adott munka specialitásait, különlegességét! - az adott egészség károsító hatásokat, annak időbeni változásait, - a dolgozóknak tisztában kell lenniük a hatósági, és az egészségügyi bejárások, ellenőrzések megállapításaival, a munkavédelmi szabályokkal és az elsősegély nyújtás alapvető elveivel.

6 6 Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 1. A munkahelyi prevenció értéke és megítélése megváltozott világunkban. Jogos a kérdés, hogy miért mondjuk azt, hogy „ prevenció értéke és megítélése megváltozott világunkban!? Dr. Ruzsa Csaba Nagyon sok választ adhatunk, csak a fontosabbakat emelem ki: - Egy új ipari forradalom zajlik több mint 25 éve. - A gazdasági környezet megváltozott, és ez a munkahely biztonságát veszélyezteti az egyén szintjén. - A stressz 30 éve folyamatosan nő az alkalmazottak és tulajdonosi szinten is. - Az oktatás színvonala emelkedett, de az alkalmazott szakértelem ezzel nem tudott lépést tartani. - A munka világába egyre nehezebb első alkalommal és később is be ill. visszakerülni. - A létbizonytalanságtól való félelem, a nem kezelt krónikus betegségek, továbbá az átképzések elégtelensége. - A korai megváltozott munkaképesség emelkedése a prevenciót veszélyezteti (a funkcióképesség változásának megítélése).

7 7 Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 2. A foglalkozás-egészségügy helye az egészségügyi ellátórendszerben. A foglalkozás-egészségügy egy inter és multi-disciplinális feladat melynek - értéke, - helye és - szerepe ismételten felértékelődött és jelentős változásokon ment át. Dr. Ruzsa Csaba

8 8 Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 2. A foglalkozás-egészségügy helye az egészségügyi ellátórendszerben. Dr. Ruzsa Csaba 1.A foglalkozás-egészségügy (mint önálló disciplina) funkcionalitása (az egészségügyi és szociális ellátó rendszerben) megnőtt az utóbbi 3 évtizedben, ezt az alábbiak bizonyítják: - kezdete életkorban átfedésben van részben a munkába állás előtti időszakkal, mivel ez döntően befolyásolja a pálya alkalmasságot és a munkához jutás esélyeit, - kitolódik a foglalkoztatás ideje alatt és azt követően funkció képesség, a fogyatékosság és az egészségi állapot megítélése, illetve a rehabilitáció.

9 9 Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 2. A foglalkozás-egészségügy helye az egészségügyi ellátórendszerben. Ebből az is következik, hogy a foglalkozás-egészségügyi orvosnak szüksége van, olyan adatbázisokhoz való hozzáféréshez, mely leírja mérhető módon = az adott személy egészségi életútját, ez az egészségügyi ellátó rendszer feladata! = a foglalkoztatott szociális környezetét és képességeit, = a munkahelyek technológiai és az adott munka minden olyan paraméterét, mely a munkavégzés hatékonyságát és az adott személyre gyakorolt rövid és hosszú távú hatását, = ismernünk kell a környezeti tényezőket, azon a helyeken, ahol egy személy él, dolgozik! Dr. Ruzsa Csaba

10 10 Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 3. A foglalkozás-egészségügy szerepe a munkavállalók és munkáltatók életében egy igen nehéz gazdasági és kulturális környezetben. Dr. Ruzsa Csaba Mielőtt kifejteném ezt a pontot röviden tekintsünk át néhány szempontot, azokból amit mérlegelni kell az orvosi vizsgálatok mellett egy alkalmasság megítéléséhez: - Az adott személy lakhelyének távolsága munkahelyétől, közlekedési viszonyok. Régiónkban nagy távolságok vannak és az új munkahelyek koncentrált területekre lettek telepítve. - A munkáltatók a munkavégzés feltételeit nagy részt a jogszabályok teljesítésének a minimális szintjéig valósítják meg (gazdasági környezet). - A munkavégzés jelentős részben monoton és egyben fokozott figyelmet igényel.

11 11 Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 3. A foglalkozás-egészségügy szerepe a munkavállalók és munkáltatók életében egy igen nehéz gazdasági és kulturális környezetben. Dr. Ruzsa Csaba -Az iskolai végzettség és szakmai tapasztalat kérdése. Ezzel arányos a terhelhetőség, a meglévő, a már elveszett és a még alakítható-fejleszthető egyéni funkcióképesség meghatározása. - A foglalkozás-egészségügy nem egy alkalmassági vizsgálat önmagában, hanem beleértjük az adott személy követését, sz.e. rehabilitációját. - A foglalkozás-egészségügy nem tudja kiváltani a háziorvosi funkciót, de nagyon sok esetben rákényszerül, hogy gyógyszert írjon fel, menedzselje a dolgozót. Ehhez pedig a háziorvossal való kapcsolat megteremtése szükséges, ez nem azt jelenti, hogy a dolgozót küldözgetjük ide-oda, vagy a háziorvosnak írunk!

12 12 Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe ÖSSZEFOGLALÁS 1. A magyar foglalkozás-egészségügy színvonala az UNIÓ-ban is példás. 2. A hátrányunk a foglalkozás szerkezetének átalakításában, egyes területek technológiai elmaradásában van, illetve a betelepülő és privatizált cégek működési biztonságának bizonytalanságában van. 3. Sajnálatos módon az egészségügyi-kormányzat nem tud elég forrást biztosítani a prevencióra. 4. Az egyes vállalatok pedig csak a munka végzés biztonságának minimum feltételeit teljesíti, ezt is főleg egy új helyzetben. 5. A dolgozók egy jelentős részének a képzettsége és egészségi állapota alacsony. 6. Nincs megfelelő garancia a megváltozott funkcióképesség kezelésére. A dolgozók, alkalmazottak félnek egy tartós betegállománytól (pl.: a szakvizsgálatokra bejutás időtartama igen hosszú!). Dr. Ruzsa Csaba


Letölteni ppt "Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe Dr. Ruzsa Csaba igazgató foglalkozás-egészségügyi szakfőorvos 2008. Október 15. Pécs."

Hasonló előadás


Google Hirdetések