Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÁTVILÁGÍTOTT FÁRAÓ Tutankhamon múmiája. Tizenévesen halt meg. Egy évszázadokig uralkodó, nagyhatalmú egyiptomi család utolsó sarja volt. Aranyba öltöztetve.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÁTVILÁGÍTOTT FÁRAÓ Tutankhamon múmiája. Tizenévesen halt meg. Egy évszázadokig uralkodó, nagyhatalmú egyiptomi család utolsó sarja volt. Aranyba öltöztetve."— Előadás másolata:

1 ÁTVILÁGÍTOTT FÁRAÓ Tutankhamon múmiája

2 Tizenévesen halt meg. Egy évszázadokig uralkodó, nagyhatalmú egyiptomi család utolsó sarja volt. Aranyba öltöztetve temették el, majd megfeledkeztek róla. Tizenévesen halt meg. Egy évszázadokig uralkodó, nagyhatalmú egyiptomi család utolsó sarja volt. Aranyba öltöztetve temették el, majd megfeledkeztek róla.

3 Tutankhamon király sz ű kös temetkezési kamrájában régészek és technikusok csapata vizsgálja a tizenéves fáraó küls ő koporsójának aranyozott fából készült fedelét. Tutankhamon király sz ű kös temetkezési kamrájában régészek és technikusok csapata vizsgálja a tizenéves fáraó küls ő koporsójának aranyozott fából készült fedelét.

4

5 Miel ő tt becsúszna a CT-készülékbe, Tutankhamon múmiáját gyorsan átvizsgálja Zahi Havassz (középen), az Egyiptomi Ókortudományi Legfels ő bb Tanács f ő titkára. Miel ő tt becsúszna a CT-készülékbe, Tutankhamon múmiáját gyorsan átvizsgálja Zahi Havassz (középen), az Egyiptomi Ókortudományi Legfels ő bb Tanács f ő titkára. Amióta Howard Carter 1922-ben felfedezte a sírt különféle elméletek keringtek Tutankhamon id ő el ő tti haláláról. Amióta Howard Carter 1922-ben felfedezte a sírt különféle elméletek keringtek Tutankhamon id ő el ő tti haláláról.

6 A koponyáról 0,62 mm-es lépésenként készültek felvé- telek, hogy feltérképezhessék bonyolult struktúráját.

7 A koponya ép, s ezzel nyugvópontra jutott az a népszer ű elmélet, miszerint az uralkodót egy hátulról irányzott csapás ölte volna meg. A koponya ép, s ezzel nyugvópontra jutott az a népszer ű elmélet, miszerint az uralkodót egy hátulról irányzott csapás ölte volna meg. Egyiptomi és európai szakért ő k vizsgálták meg Tutankhamont, és arra jutottak, hogy egy normális, egészséges, jól táplált fiatalember halt meg 19 éves korában. Egyiptomi és európai szakért ő k vizsgálták meg Tutankhamont, és arra jutottak, hogy egy normális, egészséges, jól táplált fiatalember halt meg 19 éves korában. A csapat néhány tagja úgy gondolta, hogy a fáraó közvetlenül térd fölötti lábtörése halálos fert ő zéshez vezetett, de err ő l a kutatóknak nincsenek bizonyítékaik. A csapat néhány tagja úgy gondolta, hogy a fáraó közvetlenül térd fölötti lábtörése halálos fert ő zéshez vezetett, de err ő l a kutatóknak nincsenek bizonyítékaik.

8

9 Négy egymásba ill ő, aranyo- zott szentély, két aranyozott és egy tömör aranyból készült, múmia alakú koporsó – s mindezeket egy vörös kvarcit szarkofág rejtette. Belsejében feküdt arcán aranymaszkkal a fáraó.

10

11 Egy hercegn ő kvarcitból készült fejszobra, mely szokatlan fejformát mutat. Egy hercegn ő kvarcitból készült fejszobra, mely szokatlan fejformát mutat. Valószín ű leg egy családi vonást, amelyet a kor m ű vészeti stílusa feler ő sített. Valószín ű leg egy családi vonást, amelyet a kor m ű vészeti stílusa feler ő sített. Tutankhamon király bizonyosan hosszú, sz ű k koponyával rendelkezett, de azt nem szándékosan deformálták. Tutankhamon király bizonyosan hosszú, sz ű k koponyával rendelkezett, de azt nem szándékosan deformálták. Tutankhamon koponyájának alakja nem lehetett betegségnek az eredménye sem, az ugyanis belefér abba a tartományba, amennyire a normális emberek eltérnek egymástól. Tutankhamon koponyájának alakja nem lehetett betegségnek az eredménye sem, az ugyanis belefér abba a tartományba, amennyire a normális emberek eltérnek egymástól.


Letölteni ppt "ÁTVILÁGÍTOTT FÁRAÓ Tutankhamon múmiája. Tizenévesen halt meg. Egy évszázadokig uralkodó, nagyhatalmú egyiptomi család utolsó sarja volt. Aranyba öltöztetve."

Hasonló előadás


Google Hirdetések