Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÁTVILÁGÍTOTT FÁRAÓ Tutankhamon múmiája.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÁTVILÁGÍTOTT FÁRAÓ Tutankhamon múmiája."— Előadás másolata:

1 ÁTVILÁGÍTOTT FÁRAÓ Tutankhamon múmiája

2 Tizenévesen halt meg. Egy évszázadokig uralkodó, nagyhatalmú egyiptomi család utolsó sarja volt. Aranyba öltöztetve temették el, majd megfeledkeztek róla.

3 Tutankhamon király szűkös temetkezési kamrájában régészek és technikusok csapata vizsgálja a tizenéves fáraó külső koporsójának aranyozott fából készült fedelét.

4

5 Mielőtt becsúszna a CT-készülékbe, Tutankhamon múmiáját gyorsan átvizsgálja Zahi Havassz (középen), az Egyiptomi Ókortudományi Legfelsőbb Tanács főtitkára. Amióta Howard Carter 1922-ben felfedezte a sírt különféle elméletek keringtek Tutankhamon idő előtti haláláról.

6 A koponyáról 0,62 mm-es lépésenként készültek felvé-telek, hogy feltérképezhessék bonyolult struktúráját.

7 A koponya ép, s ezzel nyugvópontra jutott az a népszerű elmélet, miszerint az uralkodót egy hátulról irányzott csapás ölte volna meg. Egyiptomi és európai szakértők vizsgálták meg Tutankhamont, és arra jutottak, hogy egy normális, egészséges, jól táplált fiatalember halt meg 19 éves korában. A csapat néhány tagja úgy gondolta, hogy a fáraó közvetlenül térd fölötti lábtörése halálos fertőzéshez vezetett, de erről a kutatóknak nincsenek bizonyítékaik.

8

9 Négy egymásba illő, aranyo-zott szentély, két aranyozott és egy tömör aranyból készült, múmia alakú koporsó – s mindezeket egy vörös kvarcit szarkofág rejtette. Belsejében feküdt arcán aranymaszkkal a fáraó.

10

11 Egy hercegnő kvarcitból készült fejszobra, mely szokatlan fejformát mutat.
Valószínűleg egy családi vonást, amelyet a kor művészeti stílusa felerősített. Tutankhamon király bizonyosan hosszú, szűk koponyával rendelkezett, de azt nem szándékosan deformálták. Tutankhamon koponyájának alakja nem lehetett betegségnek az eredménye sem, az ugyanis belefér abba a tartományba, amennyire a normális emberek eltérnek egymástól.


Letölteni ppt "ÁTVILÁGÍTOTT FÁRAÓ Tutankhamon múmiája."

Hasonló előadás


Google Hirdetések