Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A rosszindulatú daganatok jelzőanyagai – a tumormarkerek Avagy biomarkerek a „kóros” állapotok kimutatásának szolgálatában Csordás Róbert.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A rosszindulatú daganatok jelzőanyagai – a tumormarkerek Avagy biomarkerek a „kóros” állapotok kimutatásának szolgálatában Csordás Róbert."— Előadás másolata:

1 A rosszindulatú daganatok jelzőanyagai – a tumormarkerek Avagy biomarkerek a „kóros” állapotok kimutatásának szolgálatában Csordás Róbert

2 Az orvostudomány régi törekvése, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedéseket korán felismerje, majd a gyógykezelés során a beteg állapotát folyamatosan kövesse. Az orvostudomány régi törekvése, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedéseket korán felismerje, majd a gyógykezelés során a beteg állapotát folyamatosan kövesse.

3 Tumormarker fogalma Minden olyan testazonos anyag, amely a daganatos beteg testfolyadékaiban emelkedett mértékben van jelen, míg az egészséges ember vagy a nem daganatos beteg hasonló testnedveiben csak alacsony koncentrációban (vagy egyáltalán nem) jelenik meg. Alkalmazásuk nagyban növelte a rosszindulatú daganatok felismerésének és gyógykezelésének hatékonyságát.

4 Tumormarkerek történeti áttekintése  1845. Bence – Jones fehérje: az első jelzőanyag, melyről 1889-ben Kahler bebizonyította, hogy a myeloma multiplexben kórjelző értékű. az első jelzőanyag, melyről 1889-ben Kahler bebizonyította, hogy a myeloma multiplexben kórjelző értékű.  1960 – as évek a klasszikus tumormerkek- korszaka két, vezető oncofoetalis antigén (CEA, AFP ) felfedezése. két, vezető oncofoetalis antigén (CEA, AFP ) felfedezése.  1970-1980 – as évek módszerek fejlesztésének fő időszaka, az immunkémiai (radioimmun, enzimhez kötött, fluoreszcencia jelenségét felhasználó) technikák alkalmazása. módszerek fejlesztésének fő időszaka, az immunkémiai (radioimmun, enzimhez kötött, fluoreszcencia jelenségét felhasználó) technikák alkalmazása.  1990 – es évektől napjainkig számos markerek felismerésére és klinikai alkalmazására került sor. számos markerek felismerésére és klinikai alkalmazására került sor.

5 A tumormarkerek csoportosítása - a kimutatás helye szerint - Celluláris – daganatszövetből Celluláris – daganatszövetből P53, uPA, hormonreceptorok P53, uPA, hormonreceptorok Extracelluláris – keringő tumormarkerek Extracelluláris – keringő tumormarkerek Klinikai alkalmazásuk nagyban növelte a rosszindulatú daganatok felismerésének és gyógykezelésének hatékonyságát. Klinikai alkalmazásuk nagyban növelte a rosszindulatú daganatok felismerésének és gyógykezelésének hatékonyságát.

6 Klinikai gyakorlatban használt legfontosabb markerek I.. Marker Biokémiai tulajdonság Elsődleges klinikai alkalmazás Alfa-foetoprotein - AFP Glikoprotein, 4% szénhidrát Primer hepatocelluláris és csírasejtes tumorok Cancer antigén 125 Mucin Óváriumrák monitorizálása Cancer antigén 15.3 Mucin Emlőrák monitorizálása Cancer antigén 72.4 Glikoprotein Gyomorrák monitorizálása Carcinoembryonalis antigén - CEA Glikoprotein, 44-60% szénhidrát Emésztőszervi és egyéb adenocarcinomák CYFRA 21 - 1 Cytokeratin 19 fragmentjei Hólyag – és tüdőrák monitorizálása Human chorion gonadotropin - HCG Glikoprotein, α és β alegységek Nem-seminomás csírasejtes tumorok, choriocarcinomák, seminomák,hydatidiform mola

7 Klinikai gyakorlatban használt legfontosabb markerek II.. Marker Biokémiai tulajdonság Elsődleges klinikai alkalmazás Neuronspecifikus enoláz - NSE Enoláz enzim dimerje Kissejtes tüdőrák, neuroblastoma, apudoma Placenta alkalikus foszfatáz Alkalikus foszfatáz hőstabil izomerje Csírasejtes tumorok (seminoma) monitorizálása Prosztataspecifikus antigén - PSA Glikoprotein, szerinproteáz A prosztatarák szűrése, monitorizálása Szöveti polipeptid antigén - TPA A cytokeratin 8, 18, és 19 fragmentjei Hólyag – és tüdőrák monitorizálása Szöveti polipeptid – specifikus antigén -TPS A gytokeratin 18 fragmentje Áttétes emlőrák monitorizálása S – 100 protein Ca-kötő asztrogliális fehérje Központi idegrendszer primer és áttétes tumor és melanoma monitorizálása

8 Az egyes daganattípusok esetén alkalmazott tumormarker- kombinációk. Daganattípus Tumormarker - kombinációk Tüdőtumor Kissejtes: NSE, TPA Nem kissejtes: TPA, CEA Emlőrák CA 15.3, CEA, TPA Gastroentestinális tumorok Vastag-, végbél: CEA, CA 19.9 Gyomor: CEA, CA 72.4 Hasnyálmirigy: CEA, CA 19.9, CA 72.4 Máj: AFP, CEA, TPA Urogenitális rákok Hólyag: TPA, CA 19.9 ( vizelet) Prosztata: PSA, TPA Here: béta HCG, AFP, NSE Nőgyógyászati rák CA 125, CEA, TPA

9 Hormonok, mint jelzőanyagok Malignus sejtfolyamatokra utalhatnak, ha a hormonok Malignus sejtfolyamatokra utalhatnak, ha a hormonok túlprodukciója tapasztalható, túlprodukciója tapasztalható, a fiziológiás termelődés helyétől eltérő szövetekben található. a fiziológiás termelődés helyétől eltérő szövetekben található. Eutopicus hormonképződés tumorhormonhatás mellékvese- velő adrenalin Katekolaminok és metabolitok fokozott jelenléte a vizeletben mellékvese- kéreg aldoszteron Conn - szindróma Hypophysisprolaktin Cushing - szindróma Ectopicus hormonképződés tumorhormon emlőrák HCG, kalcitonin, parathormon tüdő adenocarcinomái prolaktin, inzulin, glukagon

10 Szűrésre alkalmas marker - PSA A prosztatarák incidenciája (évi új bejelentett esetek száma) magas. A prosztatarák incidenciája (évi új bejelentett esetek száma) magas. Mortalitási statisztikában az előkelő, 5. helyen áll Magyarországon. Mortalitási statisztikában az előkelő, 5. helyen áll Magyarországon. Rendelkezésre állnak hatékony szűrési eszközök. Rendelkezésre állnak hatékony szűrési eszközök. Szérum PSA – szint meghatározása Szérum PSA – szint meghatározása Rectalis-digitális ultrahangvizsgálat Rectalis-digitális ultrahangvizsgálat Transzrectalis ultrahangvizsgálat biopsziával Transzrectalis ultrahangvizsgálat biopsziával Kötött és szabad PSA szint meghatározás Kötött és szabad PSA szint meghatározás Szabad PSA szint ráknál kisebb, benignus elváltozásnál nagyobb arányt mutat. Szabad PSA szint ráknál kisebb, benignus elváltozásnál nagyobb arányt mutat. Jelentősen csökken az álpozitivitás és a következményes negatív biopsziák száma. Jelentősen csökken az álpozitivitás és a következményes negatív biopsziák száma.

11 Prosztataspecifikus antigén - PSA

12 Markerek „állatorvosi lova” a CEA A carcinoembryonalis antigén, mint sejtfelszíni antigén képződik a pancreasban és a gastrointestinalis traktusban az embrionális fejlődés során, de szintézise felnőtt korban sem áll le teljesen. (0-5 ng/ml) A carcinoembryonalis antigén, mint sejtfelszíni antigén képződik a pancreasban és a gastrointestinalis traktusban az embrionális fejlődés során, de szintézise felnőtt korban sem áll le teljesen. (0-5 ng/ml) Sajnálatos módon nemcsak daganatos állapotban, hanem dohányosoknál (annak mértékétől függően) és néhány jóindulatú megbetegedésben (gyulladás) is emelkedhet a CEA szérumkoncentrációja. Sajnálatos módon nemcsak daganatos állapotban, hanem dohányosoknál (annak mértékétől függően) és néhány jóindulatú megbetegedésben (gyulladás) is emelkedhet a CEA szérumkoncentrációja. Elsősorban a terápia hatékonyságának és a betegség prognózisának a megítélésére használható más tumormarkerekkel kombinálva. 3-6 hónappal előbb jelzi a visszatérő vagy áttétképző daganatot, mint a klinikai tünetek, vagy a képalkotó eszközök. Elsősorban a terápia hatékonyságának és a betegség prognózisának a megítélésére használható más tumormarkerekkel kombinálva. 3-6 hónappal előbb jelzi a visszatérő vagy áttétképző daganatot, mint a klinikai tünetek, vagy a képalkotó eszközök. CA 15.3 és CEA kombinációja esetén 9 hónapra nő az előrejelzés ideje (LEAD TIME), illetve többszörösére - 7-szeresére - nő a szenzitivitás. CA 15.3 és CEA kombinációja esetén 9 hónapra nő az előrejelzés ideje (LEAD TIME), illetve többszörösére - 7-szeresére - nő a szenzitivitás. Azonban szükséges ún. egyéni alapérték ismeretére, mely a műtét vagy egyéb gyógykezelés előtti markerszintet jelenti, és végig viszonyítási alapot képez. Azonban szükséges ún. egyéni alapérték ismeretére, mely a műtét vagy egyéb gyógykezelés előtti markerszintet jelenti, és végig viszonyítási alapot képez.

13 Onkoterápia „sikerágazata”- heretumorok kezelése A heretumorok sikeres felismerésében és eredményes követésében hasznosítható „hármas-tumormarker”- modell kombinációjának szereplői: AFP, HCG, NSE. A heretumorok sikeres felismerésében és eredményes követésében hasznosítható „hármas-tumormarker”- modell kombinációjának szereplői: AFP, HCG, NSE. A markerek szerepe nem szűkül a monitorizálásra, mivel jelentős a funkciója differenciáldiagnosztikában. A markerek szerepe nem szűkül a monitorizálásra, mivel jelentős a funkciója differenciáldiagnosztikában. Műtétet követően az AFP 5. napon, míg a HCG 1-2 napon belüli csökkenése eredményes beavatkozást, illetve a további kezelések folyamán jó prognózist jelent. Az NSE marker egyes áttétek korai kimutatásában játszik szerepet. Műtétet követően az AFP 5. napon, míg a HCG 1-2 napon belüli csökkenése eredményes beavatkozást, illetve a további kezelések folyamán jó prognózist jelent. Az NSE marker egyes áttétek korai kimutatásában játszik szerepet. Kemoterápiásciklusok előtt kötelezően meghatározzák a markerek szintjét. Kemoterápiásciklusok előtt kötelezően meghatározzák a markerek szintjét. Terápia után az emelkedő markerszint több hónappal előre jelezheti relapsus bekövetkezését. Terápia után az emelkedő markerszint több hónappal előre jelezheti relapsus bekövetkezését.

14 Az anyai szérum markerei rendellenességek kiszűrésére PAPP-A: méhlepény által termelt fehérje. A korai Down-kór szűrés legfontosabb biokémiai markere – alacsonyabb koncentráció esetén figyelhető meg, csakúgy mint az Edwards-szindróma esetén. PAPP-A: méhlepény által termelt fehérje. A korai Down-kór szűrés legfontosabb biokémiai markere – alacsonyabb koncentráció esetén figyelhető meg, csakúgy mint az Edwards-szindróma esetén. AFP: a magzati peteburok és a magzati máj által termelt fehérje a terhesség korai szakában. Down – kóros magzatok esetén a mért AFP értékek alacsonyabbak az egészséges populációhoz képest. De a szintje függ az anya súlyától is- MoM érték meghatározása. AFP: a magzati peteburok és a magzati máj által termelt fehérje a terhesség korai szakában. Down – kóros magzatok esetén a mért AFP értékek alacsonyabbak az egészséges populációhoz képest. De a szintje függ az anya súlyától is- MoM érték meghatározása. HCG: szérumszintje exponenciálisan növekszik a terhesség 3-10. hetében, csúcsértékét az első trimeszterben éri el. Down – kóros magzat esetén szintje duplája a normál értéknek a 2. trimeszterben. HCG: szérumszintje exponenciálisan növekszik a terhesség 3-10. hetében, csúcsértékét az első trimeszterben éri el. Down – kóros magzat esetén szintje duplája a normál értéknek a 2. trimeszterben. uE3-szabad ösztriol: méhlepény által termelt hormon,mely Down – kór esetén a normál szint 75%-át éri el a 2. trimeszterben. uE3-szabad ösztriol: méhlepény által termelt hormon,mely Down – kór esetén a normál szint 75%-át éri el a 2. trimeszterben. Inhibin – A: petefészek és méhlepény által termelt hormon, melynek szintje szignifikánsan magasabb a 2. trimeszterben Down – kóros magzat esetén. Inhibin – A: petefészek és méhlepény által termelt hormon, melynek szintje szignifikánsan magasabb a 2. trimeszterben Down – kóros magzat esetén.

15

16 AFP: a magzati peteburok és a magzati máj által termelt fehérje a terhesség korai szakában. Down – kóros magzatok esetén a mért AFP értékek alacsonyabbak az egészséges populációhoz képest. De a szintje függ az anya súlyától is- MoM érték meghatározása.

17 Human chorion gonadotropin - HCG

18 HCG: szérumszintje exponenciálisan növekszik a terhesség 3-10. hetében, csúcsértékét az első trimeszterben éri el. Down – kóros magzat esetén szintje duplája a normál értéknek a 2. trimeszterben.

19 Összegzés I. A tumormarker – vizsgálat nem elsődlegesen tumorkereső módszer ismeretlen kiindulású daganatok esetén (csak áttéteik révén kerülnek felismerésre) sem. A tumormarker – vizsgálat nem elsődlegesen tumorkereső módszer ismeretlen kiindulású daganatok esetén (csak áttéteik révén kerülnek felismerésre) sem. A monoklonális antitest-technika forradalmasította a tumormarkerek meghatározását és kiterjedt alkalmazását, mely együtt jár a költségek növelésével is. A monoklonális antitest-technika forradalmasította a tumormarkerek meghatározását és kiterjedt alkalmazását, mely együtt jár a költségek növelésével is. A betegkövetésben, a korszerű sugár – és kemoterápiában ésszerű alkalmazásuk nélkülözhetetlen, hozadékuk messze meghaladja a felmerülő költségeket. A betegkövetésben, a korszerű sugár – és kemoterápiában ésszerű alkalmazásuk nélkülözhetetlen, hozadékuk messze meghaladja a felmerülő költségeket.

20 Összegzés II. Monoklonális antitest-technika - metasztatikus emlődaganat - - metasztatikus emlődaganat -

21 Összegzés III. CD20 – Non Hodgkin lymphoma CD 33 – akut myeloid leukémia CD52 – B sejtes limfoid leukémia (1997.-2001.) HER2 – metasztatikus emlőrák EGFR – colorectális carcinoma VEGFR – colorectális carcinoma (1998.-2004.) CD3, CD25–transzplantációk (1986.-1998.)


Letölteni ppt "A rosszindulatú daganatok jelzőanyagai – a tumormarkerek Avagy biomarkerek a „kóros” állapotok kimutatásának szolgálatában Csordás Róbert."

Hasonló előadás


Google Hirdetések