Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A levegővédelmi adatszolgáltatások számítógépes adathordozón történő teljesítése ATI-KTVF 2017. április 4.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A levegővédelmi adatszolgáltatások számítógépes adathordozón történő teljesítése ATI-KTVF 2017. április 4."— Előadás másolata:

1 A levegővédelmi adatszolgáltatások számítógépes adathordozón történő teljesítése
ATI-KTVF 2017. április 4.

2 Előzmények A 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 16.§ (6) bekezdése értelmében a bejelentés köteles pontforrás üzemeltetője a levegőtisztaság védelmével kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségét a KvVM által közreadott nyomtatványon vagy számítógépes adathordozón teljesítheti. KvVM kidolgoztatta a Levegőtisztaság-védelmi adatok bevallása - adatszolgáltatói programot

3 Az adatszolgáltatás teljesítésének feltétele
Az adatszolgáltatónak rendelkeznie kell KÜJ és KTJ azonosítóval A számítógépes adathordozón történő adatszolgáltatási forma választását az adatszolgáltatásra kötelezettnek a telephely szerint illetékes felügyelőségnek hivatalosan be kell jelentenie az erre a célra készült nyomtatványon. (Letölthető a KvVM honlapjáról.)

4

5 Új telephely LAL/KAR ügyfél és LAL/KAR telephely lapok
(jelenleg még papíron) Felügyelőség létrehozza a KÜJ és KTJ azonosítót és erről értesíti az adatszolgáltatót „Bejelentés” c. nyomtatvány kitöltése és megküldése a felügyelőség részére

6 Lehetőségeink LAL alapbejelentés LAL változásjelentések
Légszennyezés mértéke éves jelentések (LM) Adatrögzítés, karbantartás, ellenőrzés

7 PC – LAIR/ LMEVES műveletek
Légszennyező ügyfél bejelentkezése KAR LAIR LMEVES PC-s ellenőrzés Regisztrált Nem regisztrált Ügyfél felvitel Telephely felvitel Telepítő csomag összeállítása Adatszolgáltatás fogadása Törzsadat export (LAIR) LAL export (LAIR) Adatleválogatás Setup csomag PC-s modul Telepítő csomag kód szótárak adatbázisok program Lekérdezések LAL/LM import PC-s listák PC – LAIR/ LMEVES műveletek Ügyfél Ügyfél kijelentkezése Adminisztráció Adatlap Elektronikus PC-s modul - Kijelentés (Dátum megadása) Adatfogadás

8 A telepítő készlet tartalma
Telepítő program (BEVALL.EXE) Telepítési útmutató Felhasználói leírások a programhoz LAL alapján, a LAIR-ban nyilvántartott, a telephelyre vonatkozó aktuális adatok Kódtörzsek (kitöltéshez szükséges kódlisták)

9 A felhasználó feladatai
A SETUP csomag telepítése A betöltött adatok ellenőrzése, szükség esetén javítása Új adatok rögzítése Az adatszolgáltatás adatállományainak adathordozóra másolása (floppy, CD) A programmal előállított borító kinyomtatása, hiteles aláírása és bélyegzővel történő ellátása Adathordozó+borító eljuttatása a felügyelőségre március 31-ig

10 Fontos tudnivalók 1. Arra a telephelyre és ügyfélre vonatkozó adatok kezelhetők a programmal, amelyre a felügyelőség készítette azt. Több telephely esetén telephelyenként kell összeállítani az adatszolgáltatást. Az adatszolgáltatás lezárása után a létrejött adatfájlokban semmilyen módosítást nem szabad végezni – a borítóra nyomtatott ellenőrző szövegnek egyeznie kell.

11 Fontos tudnivalók 2. A bejelentő lapon megadott „Érvényességi dátum”-tól kezdve adatszolgáltatás csak számítógépes adathordozón teljesíthető. Papír adatlapú adatszolgáltatást a felügyelőség nem fogad el. Ha az adatszolgáltató a papír alapú adatszolgáltatáshoz kíván visszatérni, ezt a Bejelentés nyomtatványon jelentenie kell a felügyelőségnek. A kijelentkeztetés végrehajtásáról ben vagy levélben értesítjük. A kijelentkezést is telephelyenként el kell végezni.

12 Az adatszolgáltatás ellenőrzése
A felügyelőségen az aláírt, lepecsételt borítólapot és az adathordozót archiváljuk. A borítólapon található ellenőrző szöveget összevetjük a felügyelőségi programmal – az adatszolgáltatás eredetiségének vizsgálata (amennyiben eltérés van az adatszolgáltatást meg kell ismételni). Az adatokat megpróbáljuk beolvasni a LAIR-ba (ha az adathordozó sérülése miatt ez nem lehetséges, ismételni kell). A sikeres beolvasás után az adatokra ellenőrző algoritmust futtatunk le. Amennyiben hibát jelez, felügyelőség hibalistát küld. A hibás adatokat az adatszolgáltató javítani köteles és a javított adatokat számítógépes adathordozón meg kell küldeni felügyelőségünknek.

13

14 Kódtörzsek karbantartása
Az adatszolgáltató feladata a frissítő állományok letöltése és a kódtörzsek aktualizálása. A frissítés elmaradása esetén a program hibás adatszolgáltatást fog előállítani. A kódtörzs változása után a LAL adatokat is aktualizálni kell és a változásokat meg kell küldeni a felügyelőségre. A kódtörzs változások a minisztérum honlapján ( nyomon követhetők, onnan térítésmentesen letölthetők.

15 Internetes regisztráció
Bejelentkezés után érdemes regisztráltatnia magát az adatszolgáltatónak a pcadat címen (KÜJ, KTJ, cím szükséges). A regisztrációról visszaigazolást kap a megadott címre. Előnyei: ben értesítést kap a szükséges frissítésekről, segédanyagok, útmutatók letölthetők.

16 A program előnyei A LAIR-ban lévő telephelyre vonatkozó adatokat betölti ill. felkínálja a program a bevallás készítésénél. Minden LAL adatra kötelezően elvárja a program az LM adatokat. LM ellenőrzéssel kontrollálni lehet a kitöltöttség állapotát. Adatszolgáltatást csak az ellenőrzési szempontoknak megfelelő hibátlan adatokkal lehet tenni. A második évben már automatikusan felkínálja a program az előző évben bevallott adatokat.

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A levegővédelmi adatszolgáltatások számítógépes adathordozón történő teljesítése ATI-KTVF 2017. április 4."

Hasonló előadás


Google Hirdetések