Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A levegővédelmi adatszolgáltatások számítógépes adathordozón történő teljesítése ATI-KTVF 2014. augusztus 1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A levegővédelmi adatszolgáltatások számítógépes adathordozón történő teljesítése ATI-KTVF 2014. augusztus 1."— Előadás másolata:

1 A levegővédelmi adatszolgáltatások számítógépes adathordozón történő teljesítése ATI-KTVF 2014. augusztus 1.

2 Előzmények A 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 16.§ (6) bekezdése értelmében a bejelentés köteles pontforrás üzemeltetője a levegőtisztaság védelmével kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségét a KvVM által közreadott nyomtatványon vagy számítógépes adathordozón teljesítheti.A 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 16.§ (6) bekezdése értelmében a bejelentés köteles pontforrás üzemeltetője a levegőtisztaság védelmével kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségét a KvVM által közreadott nyomtatványon vagy számítógépes adathordozón teljesítheti. KvVM kidolgoztatta a Levegőtisztaság- védelmi adatok bevallása - adatszolgáltatói programotKvVM kidolgoztatta a Levegőtisztaság- védelmi adatok bevallása - adatszolgáltatói programot

3 Az adatszolgáltatás teljesítésének feltétele 1.Az adatszolgáltatónak rendelkeznie kell KÜJ és KTJ azonosítóval 2.A számítógépes adathordozón történő adatszolgáltatási forma választását az adatszolgáltatásra kötelezettnek a telephely szerint illetékes felügyelőségnek hivatalosan be kell jelentenie az erre a célra készült nyomtatványon. (Letölthető a KvVM honlapjáról.)

4

5 Új telephely LAL/KAR ügyfél és LAL/KAR telephely lapok (jelenleg még papíron) Felügyelőség létrehozza a KÜJ és KTJ azonosítót és erről értesíti az adatszolgáltatót „Bejelentés” c. nyomtatvány kitöltése és megküldése a felügyelőség részére

6 Lehetőségeink LLAL alapbejelentés LLAL változásjelentések LLégszennyezés mértéke éves jelentések (LM)

7 Légszennyező ügyfél bejelentkezése KAR LAIR LMEVES PC- s KAR ellenőrzés Regisztrált Nem regisztrált Ügyfél felvitelTelephely felvitel Telepítő csomag összeállítása Adatszolgáltatás fogadása Törzsadat export ( LAIR ) LAL export ( LAIR ) Adatleválogatás Setup csomag PC-s modul Telepítő csomag kód szótárak adatbázisok program Lekérdezések Adatszolgáltatás LAL/LM import PC-s l isták PC – LAIR/ LMEVES műveletek Ügyfél Ügyfél kijelentkezése LAIR Adminisztráció Adatlap LAIR Adminisztráció Elektronikus PC-s modul - Kijelentés (Dátum megadása) Ügyfé l Adatfogadás PC-s modul

8 A telepítő készlet tartalma Telepítő program (BEVALL.EXE)Telepítő program (BEVALL.EXE) Telepítési útmutatóTelepítési útmutató Felhasználói leírások a programhozFelhasználói leírások a programhoz LAL alapján, a LAIR-ban nyilvántartott, a telephelyre vonatkozó aktuális adatokLAL alapján, a LAIR-ban nyilvántartott, a telephelyre vonatkozó aktuális adatok Kódtörzsek (kitöltéshez szükséges kódlisták)Kódtörzsek (kitöltéshez szükséges kódlisták)

9 A felhasználó feladatai 1. A SETUP csomag telepítése 2.A betöltött adatok ellenőrzése, szükség esetén javítása 3.Új adatok rögzítése 4.Az adatszolgáltatás adatállományainak adathordozóra másolása (floppy, CD) 5.A programmal előállított borító kinyomtatása, hiteles aláírása és bélyegzővel történő ellátása 6.Adathordozó+borító eljuttatása a felügyelőségre március 31-ig

10 Fontos tudnivalók 1. Arra a telephelyre és ügyfélre vonatkozó adatok kezelhetők a programmal, amelyre a felügyelőség készítette azt.Arra a telephelyre és ügyfélre vonatkozó adatok kezelhetők a programmal, amelyre a felügyelőség készítette azt. Több telephely esetén telephelyenként kell összeállítani az adatszolgáltatást.Több telephely esetén telephelyenként kell összeállítani az adatszolgáltatást. Az adatszolgáltatás lezárása után a létrejött adatfájlokban semmilyen módosítást nem szabad végezni – a borítóra nyomtatott ellenőrző szövegnek egyeznie kell.Az adatszolgáltatás lezárása után a létrejött adatfájlokban semmilyen módosítást nem szabad végezni – a borítóra nyomtatott ellenőrző szövegnek egyeznie kell.

11 Fontos tudnivalók 2. A bejelentő lapon megadott „Érvényességi dátum”-tól kezdve adatszolgáltatás csak számítógépes adathordozón teljesíthető. Papír adatlapú adatszolgáltatást a felügyelőség nem fogad el.A bejelentő lapon megadott „Érvényességi dátum”-tól kezdve adatszolgáltatás csak számítógépes adathordozón teljesíthető. Papír adatlapú adatszolgáltatást a felügyelőség nem fogad el. Ha az adatszolgáltató a papír alapú adatszolgáltatáshoz kíván visszatérni, ezt a Bejelentés nyomtatványon jelentenie kell a felügyelőségnek. A kijelentkeztetés végrehajtásáról emailben vagy levélben értesítjük.Ha az adatszolgáltató a papír alapú adatszolgáltatáshoz kíván visszatérni, ezt a Bejelentés nyomtatványon jelentenie kell a felügyelőségnek. A kijelentkeztetés végrehajtásáról emailben vagy levélben értesítjük. A kijelentkezést is telephelyenként el kell végezni.A kijelentkezést is telephelyenként el kell végezni.

12 Az adatszolgáltatás ellenőrzése A felügyelőségen az aláírt, lepecsételt borítólapot és az adathordozót archiváljuk.A felügyelőségen az aláírt, lepecsételt borítólapot és az adathordozót archiváljuk. A borítólapon található ellenőrző szöveget összevetjük a felügyelőségi programmal – az adatszolgáltatás eredetiségének vizsgálata (amennyiben eltérés van az adatszolgáltatást meg kell ismételni).A borítólapon található ellenőrző szöveget összevetjük a felügyelőségi programmal – az adatszolgáltatás eredetiségének vizsgálata (amennyiben eltérés van az adatszolgáltatást meg kell ismételni). Az adatokat megpróbáljuk beolvasni a LAIR-ba (ha az adathordozó sérülése miatt ez nem lehetséges, ismételni kell).Az adatokat megpróbáljuk beolvasni a LAIR-ba (ha az adathordozó sérülése miatt ez nem lehetséges, ismételni kell). A sikeres beolvasás után az adatokra ellenőrző algoritmust futtatunk le. Amennyiben hibát jelez, felügyelőség hibalistát küld.A sikeres beolvasás után az adatokra ellenőrző algoritmust futtatunk le. Amennyiben hibát jelez, felügyelőség hibalistát küld. A hibás adatokat az adatszolgáltató javítani köteles és a javított adatokat számítógépes adathordozón meg kell küldeni felügyelőségünknek.A hibás adatokat az adatszolgáltató javítani köteles és a javított adatokat számítógépes adathordozón meg kell küldeni felügyelőségünknek.

13

14 Kódtörzsek karbantartása  Az adatszolgáltató feladata a frissítő állományok letöltése és a kódtörzsek aktualizálása.  A frissítés elmaradása esetén a program hibás adatszolgáltatást fog előállítani.  A kódtörzs változása után a LAL adatokat is aktualizálni kell és a változásokat meg kell küldeni a felügyelőségre.  A kódtörzs változások a minisztérum honlapján (www.kvvm.hu) nyomon követhetők, onnan térítésmentesen letölthetők. www.kvvm.hu

15 Internetes regisztráció Bejelentkezés után érdemes regisztráltatnia magát az adatszolgáltatónak a www.kvvm.hu/lair pcadat címen (KÜJ, KTJ, email cím szükséges).Bejelentkezés után érdemes regisztráltatnia magát az adatszolgáltatónak a www.kvvm.hu/lair pcadat címen (KÜJ, KTJ, email cím szükséges). www.kvvm.hu/lair A regisztrációról visszaigazolást kap a megadott email címre.A regisztrációról visszaigazolást kap a megadott email címre. Előnyei: emailben értesítést kap a szükséges frissítésekről, segédanyagok, útmutatók letölthetők.Előnyei: emailben értesítést kap a szükséges frissítésekről, segédanyagok, útmutatók letölthetők.

16 A program előnyei A LAIR-ban lévő telephelyre vonatkozó adatokat betölti ill. felkínálja a program a bevallás készítésénél.A LAIR-ban lévő telephelyre vonatkozó adatokat betölti ill. felkínálja a program a bevallás készítésénél. Minden LAL adatra kötelezően elvárja a program az LM adatokat.Minden LAL adatra kötelezően elvárja a program az LM adatokat. LM ellenőrzéssel kontrollálni lehet a kitöltöttség állapotát.LM ellenőrzéssel kontrollálni lehet a kitöltöttség állapotát. Adatszolgáltatást csak az ellenőrzési szempontoknak megfelelő hibátlan adatokkal lehet tenni.Adatszolgáltatást csak az ellenőrzési szempontoknak megfelelő hibátlan adatokkal lehet tenni. A második évben már automatikusan felkínálja a program az előző évben bevallott adatokat.A második évben már automatikusan felkínálja a program az előző évben bevallott adatokat.

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A levegővédelmi adatszolgáltatások számítógépes adathordozón történő teljesítése ATI-KTVF 2014. augusztus 1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések