Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP 5.6.2. A projekt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP 5.6.2. A projekt."— Előadás másolata:

1 Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP 5.6.2. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

2 Javítóintézetek és a pártfogó felügyelői szolgálat együttműködésének fejlesztése regionális elméleti munkacsoport – (EVZ) Észak-alföld Budapest, 2009. január 15.

3 Munkacsoport célja Az adott téma területén országos hatással bíró, fenntartható és megvalósítható szakmai ajánlások megfogalmazása, amelyek alapjául szolgálhatnak a büntetés-végrehajtási törvény hatékony módosításának. A munkacsoport feladata jogszabályi és módszertani kérdések vizsgálata.  A javítóintézetek és pártfogó felügyelet hatékonyabb együttműködése,  A jelzőrendszer fejlesztése, adatszolgáltatás kidolgozása,  Visszaesés megelőzését célzó hatékony módszertan kidolgozása, ajánlások elkészítése.

4 Munkacsoport tagok  Javítóintézet: Nagy Kálmán Árpád Debreceni Javítóintézet  Igazságügyi Hivatal: Sinka Gábor Hajdú-Bihar Megyei Igazságügyi Hivatal  Egyetem jogi kar: Pápai-Tarr Ágnes Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék

5 A javítóintézet és a pártfogó felügyelői szolgálat együttműködése Szakmai szereplők javítóintézetek részéről  Növendékügyi Iroda  Elhelyezési Bizottság  Intézeti Tanács (IT)  Javítóintézet Utógondozója Növendék Szakmai szereplők a Megyei Igazságügyi Hivatalok (IH) részéről  Javítóintézeti koordinátor  Lakóhely szerint illetékes pártfogó felügyelő szolgálat, pártfogó felügyelő

6 Javítóintézeti koordinátor feladata Aktív részt vállaljon a már az előzetes fogvatartás alatt a szabadulásra való felkészítésben:  Információval rendelkezzen, továbbítson, szerezzen,  Javítóintézeti nevelés esetén az ideiglenes elbocsátás előkészítésében,  Utógondozás,  A resztoratív technikák alkalmazásában. Fő állású koordinátor esetén

7 Jelenlegi gyakorlat A javítóintézeti koordinátor feladata a javítóintézetben elhelyezett növendékekkel kapcsolatos információ áramoltatására korlátozódik.

8 Tervezett módosítások/fejlesztések Célja:  hatékony együttműködés kialakítása a javítóintézet (zárt intézet) és a pártfogó felügyelő szolgálat (külső környezet) között,  minél jobb kondíciókkal kerüljenek vissza a fiatalkorúak az őket befogadó miliőben.  fiatalkorú egyéni fejlesztése  felkészíti a fiatalkorút és az őt befogadó rendszert is.

9 Együttműködés a javítóintézeti tevékenység különböző szakaszaiban

10 Információadás: fiatalkorú átszállításáról szabadításáról nevelési tervről

11 Együttműködés a javítóintézeti tevékenység különböző szakaszaiban Az ideiglenes elbocsátás előkészítése: családlátogatás, magatartási szabályok meghatározása, közös döntés hozatal az intézeti tanácsban. Önkéntes utógondozás

12 Előzetes pártfogás intézménye Az előzetesen pártfogolt nem bűnelkövető a kriminalizáció veszélyének fokozottan kitett gyerekkorú/fiatalkorú.

13 Előzetes pártfogás intézménye  Az elhúzódó büntetőeljárás időszakában a vélhetőleg bűnelkövető, vagy a kriminalizáció veszélyével fenyegetett fiatalkorú fokozott támogatásának és ellenőrzésének biztosítása, a bűnelkövetés/bűnismétlés elkerülése érdekében.  Az igazságszolgáltatás reintegratív vonalának erősítése.

14 Előzetes pártfogás intézménye  Ki rendeli el? (államigazgatási eljárás keretében, bűntető eljárás keretében),  Mikor veszi kezdetét, normaszegést követően, az előzetes pártfogás. (a környezettanulmány elkészítése után, ha a bűnismétlés kockázata magas, esetleg az ügyészi vádirat keletkezése után?)  Jelenleg ennek nincs jogszabályi kerete, a régi gyakorlat ma alkotmányba ütköző.  Ki végezné? ( gyerekjóléti szolgálat, pártfogó felügyelői szolgálat).

15 Előzetes pártfogás intézménye

16 Terveink  Jogszabályi háttér módosítására történő javaslatok megfogalmazása.  Javaslattétel teljes állású javítóintézeti koordinátor feladat bővítéseire, költség meghatározására.  Resztoratív módszer bevezetéséhez szükséges lépések megtervezése.

17 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Batizi Ildikó


Letölteni ppt "Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP 5.6.2. A projekt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések