Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” 2007. november.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” 2007. november."— Előadás másolata:

1 „Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” 2007. november 30. Dr. Gulyás Renáta

2 Együttműködő partnerünk

3 Kiindulópontjaink a következők: 1. 2006. január 1. óta hónapról hónapra növekvő tendenciát mutat az áldozatsegítő támogatásokat igénybe vevő, Komárom-Esztergom megyében élő ügyfelek száma

4 2. A Központi Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálatának 2006-os adatai szerint országos átlagban bűncselekmények áldozatává vált személyek kb. 5 %-a kereste fel az Áldozatsegítő Szolgálatot, ez az arány Komárom-Esztergom megyében több, mint másfélszeres, azaz 7,7 %. 3. Az elmúlt másfél évben a megyében 120 olyan ügyfél részesült áldozatsegítő szolgáltatásban, aki hétvégén vált bűncselekmény áldozatává, ez a támogatásban részesített ügyfelek 38 %-a. 4. A hétvégén elkövetett bűncselekmények jelentős részénél a feljelentés megtételére is sor kerül szombaton vagy vasárnap.

5 5. A hétvégi ügyeleti rendszer megvalósulásának előnyeit a kérelmüket hét közben előterjesztők is élvezhetik. 6. Gyakorta problémát okoz az ügyfelek számára az azonnali pénzügyi segély iránti igény előterjesztésére rendelkezésre álló, a bűncselekmény elkövetésétől számított 3 munkanapos határidő rövidsége. 7. Az áldozatsegítési eljáráshoz kapcsolódó adminisztratív feladatok a növekvő ügyfélszám mellett egyre nehezebben láthatóak el a Szolgálat munkatársai részéről. 8. Komárom-Esztergom megye tömegközlekedési adottságai.

6 Fentiek figyelembevételével az Igazságügyi Hivatal a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitánysággal, mint konzorciumi partnerrel együttműködve jelen projekt keretei között a következőképpen kívánja megvalósítani az áldozatsegítő szolgáltatások hétvégi ügyeleti rendszerét Komárom-Esztergom megyében: A Komárom-Esztergom Megyei Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálatának és Jogi Segítségnyújtó Szolgálatának munkatársai valamint a Hivatal gazdasági ügykezelője vállalják, hogy kísérleti jelleggel, 2007 novembere és 2008 áprilisa közötti 24 hetes időszakban, a Komárom-Esztergom Megyei Igazságügyi Hivatal 2800 Tatabánya, Előd vezér út 4. szám alatti helyiségében, napi 4 óra időtartamban, szombaton és vasárnap 8-tól 12 óráig megvalósítják az Áldozatsegítő és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerét.

7 A projekt megvalósulásának köszönhetően: 1. Komárom-Esztergom megyében az országban egyedülállóan valósulhat meg az áldozatsegítés és a jogi segítségnyújtás közös hétvégi ügyeleti rendszere. 2. Az Áldozatsegítő Szolgálat célkitűzéseinek megfelelően várhatóan nőni fog az áldozatsegítő támogatásokat igénybe vevők száma. 3. Várhatóan nőni fog a Szolgálatot személyesen felkereső ügyfelek és az azonnali segély készpénzben történő kifizetését kérők száma is.

8 4. A projekthez kapcsolódó széleskörű propagandatevékenységnek köszönhetően mind az áldozatsegítés, mind a bűnmegelőzés és az áldozattá válás megelőzésének fontossága nagy nyilvánosságot kap. 5. A hétvégi ügyeleti rendszer bemutatását szolgáló értekezleten Komárom-Esztergom megye valamennyi bűncselekmény áldozatával kapcsolatba kerülő szakembere véleményt cserélhetett, sor került az eddigi áldozatsegítési tevékenység értékelésére és a jövőbeni feladatok tisztázására.

9 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "„Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” 2007. november."

Hasonló előadás


Google Hirdetések