Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP 5.6.2. A projekt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP 5.6.2. A projekt."— Előadás másolata:

1 Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP 5.6.2. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

2 A TÁMOP kiemelt projekt közérdekű munka büntetéssel foglalkozó észak-alföldi regionális munkacsoport munkájának bemutatása OBmB, 2008. december 12.

3 Munkacsoport célja Olyan modell projekt kidolgozása, amely lehetővé teszi:  a szabadságvesztés büntetéssel nem járó, közösségben végrehajtott szankciók aránya emelkedjen,  a közérdekű munka büntetésre ítéltek aránya a mostani 4-5 százalékról 2013-ra 20 százalékra emelkedjen az összes büntetésen belül.

4 Munkacsoport tagok  Pártfogó felügyelők (2 fő): Tótfalusi Miklós, Papp AttilaTótfalusi Miklós, Papp Attila  Civil szervezet (Lépéselőny Egyesület) munkatársa: Karikás BeátaKarikás Beáta  Szakértő: Önkormányzat munkatársaÖnkormányzat munkatársa

5 A munkacsoport által vizsgálandó elemek  a letöltőhelyek száma hogyan növekedhet,  az önkormányzatok és a kistérségi társulások közérdekű munka büntetés végrehajtásában való érdekeltsége,  pártfogó felügyelő szerepének vizsgálata,  a kommunikáció fejlesztése, egyrészt a szakmák kiemelten a bírák és ügyészek irányába, hogy gyakrabban szabjanak ki/indítványozzanak közérdekű munkabüntetést, másrészt a lakosság irányába az attitűdváltozás érdekében.

6 Letöltőhely szabályozásával kapcsolatos hiányosságok  A munkahely és elítélt között létesülő jogviszony Bv. tvr. (1979. évi 11.),  A munkahely írásbeli nyilatkozata, 9/2002. (IV. 9.) IM rendelet 63. § (4).,  A helyi közösség szükséglete,  A munkaeszközök rongálása, eltűnése, nem megfelelően végzett munka,  A hétvégi munkavégzés,  A szellemi munkavégzés lehetősége,  A munkavégzés közben történt baleset és egészségügyi problémák.

7 Pártfogó felügyelő munkája során tapasztalt problémák  A közérdekű munkabüntetés letöltő helyeinek felkutatása a pártfogó-felügyelő szakmaiságán és informális kapcsolatain múlik.  Néha munkahely hiányában nem tudják végrehajtatni a közérdekű munkabüntetést és ez 3 év múlva elévül (Btk. 66. §.),  A pártfogó felügyelői vélemény elkészítése és a büntetés letöltése között min. 90 nap telik el, de néha 1 év.

8 Közérdekű munkabüntetés meghozatalának folyamatábrája

9 Közérdekű munkabüntetés meghozatalának folyamatábrája – módosítási javaslat

10 Várható eredmények  Lerövidül az idő a közérdekű munkabüntetés kiszabása és a végrehajtás elkezdése között.  Nem kapnak olyan elkövetők közérdekű munkabüntetést, akik esetében a kutatások szerint alacsony a letöltés aránya,  Adekvát jóvátételi formák alkalmazása,  Várhatóan kevesebb akta fog keringeni a különböző területi illetékességű bíróságok, pártfogó felügyelői szolgálatok között.

11 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Batizi Ildikó


Letölteni ppt "Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP 5.6.2. A projekt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések