Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magyar államháztartás és a szociális kiadások: európai összehasonlítás Kovács Álmos, szakállamtitkár Pénzügyminisztérium.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magyar államháztartás és a szociális kiadások: európai összehasonlítás Kovács Álmos, szakállamtitkár Pénzügyminisztérium."— Előadás másolata:

1 A magyar államháztartás és a szociális kiadások: európai összehasonlítás Kovács Álmos, szakállamtitkár Pénzügyminisztérium

2 Gazdasági fejlettségünkhöz mérten átlag feletti bevételi arány: adócentralizáció és az 1 főre jutó GDP 2007-ben

3 Gazdasági fejlettségünkhöz mérten magas újraelosztás: elsődleges kiadás/GDP 2007-ben

4 Elsődleges kiadás / GDP 2007-ben: az EU-27 átlagánál 3 százalékponttal, a hasonló fejlettségű tagországoknál 6 százalékponttal nagyobb

5 Gazdasági fejlettségünkhöz mérten átlag feletti a szociális védelemre fordított kiadások GDP-hez viszonyított aránya Szociális védelem: öregségi, özvegyi, rokkantsági ellátások, családtámogatás, munkanélküliséggel kapcsolatos kiadások, stb.

6 Tágabb értelemben vett szociális kiadások (szociális védelem és egészségügy együtt): relatív elmaradás az EU-átlagtól, de a visegrádi országok között legnagyobb kiadás/GDP arány

7 Szociális kiadások (szociális védelem és egészségügy együtt, a GDP %-ában): ellentétes irányú változások

8 Szociális kiadások (a GDP %-ában) Megjegyzés: az összehasonlítást torzíthatja a támogatási rendszerek különbözősége (adókedvezmények és/vagy direkt kifizetések aránya), illetve az, hogy a juttatások adóznak-e (pl. Lengyelország).


Letölteni ppt "A magyar államháztartás és a szociális kiadások: európai összehasonlítás Kovács Álmos, szakállamtitkár Pénzügyminisztérium."

Hasonló előadás


Google Hirdetések