Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások 2013. szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások 2013. szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub."— Előadás másolata:

1 MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub

2 Téma: ● a politikai-ideológiai azonosulások és elutasítások mintázata bemutatása, különös tekintettel a bizonytalan pártpreferenciájú csoportra. Fő kérdés: ● Kik vannak többségben a (még) bizonytalanok körében: a baloldali vagy a jobboldali identitásúak? Adat: ● TÁRKI áprilisi Omnibusz adatfelvétel* ● European Social Survey (ESS) ● Magyar Választáskutatási Program * Az adatfelvétel a „Törésvonalak, értékek és az identitás szerepe a magyar pártrendszer átalakulásában, ” című OTKA kutatás keretében készült.

3 Pártpreferencia csoportok nagysága, április (%)* * TÁRKI Omnibusz április Törésvonal OTKA kutatás.

4 Bal-jobb skála ● Nemzetközileg használt sztenderd mérőeszköz ● A válaszadók %-a el tudja magát helyezni a skálán. Bal-jobb skálán magukat elhelyezni nem tudók vagy nem akarók aránya, (%)* * Forrás: ESS 1-5. hullám és TÁRKI Omnibusz április Törésvonal OTKA kutatás.

5 Elmozdulások a bal-jobb skálán ● 2002 és 2010 között jelentős jobbratolódás a politikai azonosulásban. ● 2010 és 2013 között: – csökkent a „szélsőjobboldali” identitás aránya – stabil maradt a jobboldal aránya – csökkent a közép, és – nőtt a baloldali identitásúak aránya

6 Bal-jobb skála megoszlása, * * Forrás: ESS 1-5. hullám és TÁRKI Omnibusz április Törésvonal OTKA kutatás.

7 Bal-jobb skála szerinti csoportok, * szélsőbal (0-1)8754 bal (2-4) közép (5) jobb (6-8) szélsőjobb (9-10) * Forrás: ESS 1., 3. és 5. hullám és TÁRKI Omnibusz április Törésvonal OTKA kutatás. } 25 % } 44 % 2013-ban is a jobboldali identitásúak vannak többségben.

8 Pártpreferencia-csoportok átlagai a bal-jobb skálán* * TÁRKI Omnibusz április Törésvonal OTKA kutatás.

9 A bizonytalanok csoportján belül: ● Aktív bizonytalan, aki biztosan vagy valószínűleg részt venne a fiktív választáson. ● Inaktív bizonytalan, aki biztosan vagy valószínűleg nem venne részt a fiktív választáson. Részvételi hajlandóság, április (%)

10 Pártpreferencia csoportok részvételi hajlandóság szerinti összetétele* aktív bizonytalan: 36 %inaktív bizonytalan: 64 % * Forrás: április Törésvonal OTKA

11 A bizonytalanok politikai-ideológiai jellemzői ● Az aktív és inaktív bizonytalanok nem különböznek lényegesen a fő politikai ideológiai dimenziók mentén. ● Azonos arányban található körükben bal- és jobboldali identitásúak, zömük középre sorolja magát. ● Többen vannak körükben a liberálisok, mint a konzervatívok, és többen a mérsékeltek, mint a radikálisok.

12 Az aktív és inaktív bizonytalanok politikai-ideológiai jellemzői * TÁRKI Omnibusz április Törésvonal OTKA kutatás.

13 Politikai-ideológiai címkék választási gyakorisága, (%)* * Forrás: 2003 és 2010 MVP adatok, április Törésvonal OTKA-kutatás

14 A bizonytalanok ideológiai preferenciái (1) nemzetihívőszocialistazöld bizony- talan nem bizony- talan bizony- talan nem bizony- talan bizony- talan nem bizony- talan bizony- talan nem bizony- talan Legtávo- labb áll Nem választott a választása választása * TÁRKI Omnibusz 2013 április Törésvonal OTKA kutatás.

15 liberálisszociáldemokrat a rendpártikonzervatív bizony- talan nem bizony- talan bizony- talan nem bizony- talan bizonyt alan nem bizony- talan bizony- talan nem bizony- talan Legtávo- labb áll Nem választotta választása választása A bizonytalanok ideológiai preferenciái (2) * TÁRKI Omnibusz 2013 április Törésvonal OTKA kutatás.


Letölteni ppt "MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások 2013. szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub."

Hasonló előadás


Google Hirdetések