Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Párkapcsolatok” Tisztelgés Cseh-Szombathy László emlékének

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Párkapcsolatok” Tisztelgés Cseh-Szombathy László emlékének"— Előadás másolata:

1 „Párkapcsolatok” Tisztelgés Cseh-Szombathy László emlékének
Az iskolai és munkaerőpiaci biznyotalanságok hatása a párkapcsolat-formálodásra Magyarországon egy panelvizsgálat tükrében. Szalma Ivett és Róbert Péter Budapest, november 25.

2 Elméleti háttér Egyre rugalmasabbá válik a felnőttkorba való átmenet
Egyre több időt töltenek az oktatásban a fiatalok Eltrejedt a rugalmas foglalkoztatás Elterjedt a rugalmas párkapcsolati formák (látogató partnerkapcsolat, élettársi kapcsolat) Értékváltozások a partnerkapcsolat-formálódásával kapcsolatban Szülői háttér befolyása (elváltak, élettársi kapcsolatban éltek a szülők) A vallás befolyása Településtípusok között meghúzodó értékkülönbségek

3 Kutatási kérdések 2001-ben egyedülállók közül kik azok, akik valamilyen partnerkapcsolatban élnek 2004/05-ben? 2001-ben látogató partnerkapcsolatban élők közül kik azok, akik élettársi kapcsolatban élnek ill., megházasodtak 2004/05-ben? 2001-ben élettársi kapcsolatban élők közül kik azok, akik megházasodtak 2004/05-re?

4 Hipotézisek I. Foglalkozás Iskolai végzettség
Az alacsony iskolai végzettség megnöveli a rugalmas párkapcsolati formák valószínűségét. A magas iskolai végzettségűek elhalasztják a házasságot. Foglalkozás A rugalmas foglalkozási struktúrában dolgozók Akik nem szereplői a munkaerőpiacnak Akik még tanulnak, azoknál megnő annak a valószínűsége, hogy rugalmas párkapcsolati formákat alakítanak ki.

5 Hipotézisek II. Régió Vallásosság Szocializáció (értékek)
Minél nagyobb településről származik valaki, annál nagyobb az esély arra hogy egyedül él vagy rugalmas párkapcsolati formát alakít ki. Vallásosság Megnöveli a házasság esélyét. Szocializáció (értékek) Ha a szülők elváltak az csökkenti a házasság esélyét. Ha a szülők élettársi kapcsolatban éltek az növeli a flexibilis párkapcsolat esélyét.

6 Változók Függő Független Nem Iskolai végzettség Foglakozási státusz
(2004/05-ben mért változók) Szingli maradt vs. látogató partnerkapcsolatot alakított ki Szingli maradt vs. élettársi kapcsolatot alakított ki Szingli maradt vs. megházasodott Látogató partnerkapcsolatban maradt vs. élettársi kapcsolatot alakított ki Látogató partnerkapcsolatban maradt vs. megházasodott Élettársi kapcsolatban maradt vs. megházasodott Független (2001/02-ben mért változók) Nem Iskolai végzettség Foglakozási státusz Településtípus Korcsoport Vallásosság Szülői háttér

7 Adatok Életünk Fordulópontjai című panelfelvétel
II. hullám: 1, Mi történt a szinglikkel (2436)? szingli maradt: 1693 látogató partnerkapcsolatot alakított ki: 265 élettársi kapcslatot alakított ki: 253 megházasodott: 122 Mi történt a látogató partnerkapcsolatban élőkkel (789)? látogató partnerkapcsolatban maradt: 176 élettársi kapcslatot alakított ki: 154 megházasodott: 104 szingli: 319 Mi történt az élettársi kapcsolatban élőkkel (867)? élettársi kapcsolatban maradt: 547 megházasodott: 161 szingli lett: 84 látogató partnerkapcsolatot alakított ki: 31 2004-ben 50 évnél fiatalabbakra terjed ki a kutatás

8

9

10

11

12

13 Következtetések A magas iskolai végzettségűek tudják az élettársi kapcsolatot házassággá alakítani. Ezzel szemben az alacsony iskolai végzettségűek nem házasodtak meg, de még élettársi kapcsolatot is nehezen tudnak kialakítani. Az egyetemet végzettek is kisebb valószinűséggel alakítanak ki élettársi kapcsolatot, de ennek a magyarázata az, hogy ők inkább megházasodnak. A bizonytalan munkaerőpiaci státusz nem kedvez semmilyen partnerkapcsolatnak. De a 2001-ben munkanélkülieknek sikerült a látogató partnerkapcsolatukat élettársi kapcsolattá konvertálni. A fiatalabb korosztály nagyobb valószínűséggel alakít ki mindenféle párkapcsolatot. Ellenben a év közöttiek nehezebben alakítanak ki minden típusú pákapcsolatot. A szinglik a megyei jogú városokban alakítanak ki legnehezebben élettársi kapcsolatot. A községekben kötnek házasságot legnagyobb valószínűséggel az élettársi kapcsolatban élők és a látogató kapcsolatban élők itt alakítanak ki legkevésbé élettársi kapcsolatot. A nem vallásosok kisebb valószínűséggel házasodnak meg. Az elvált szülők gyemekei nagyobb valószínűséggel alakítanak ki rugalmas pákapcsoltot.

14 További tervek Szofisztikáltabb módszer használata:
Diszkrét eseménytörténet-elemzés Kiterjeszeteni a kutatást az elváltakra azokra, akik második házasságban élnek. Azokra akik valamilyen párkapcsolatiformát felbontottak.

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "„Párkapcsolatok” Tisztelgés Cseh-Szombathy László emlékének"

Hasonló előadás


Google Hirdetések