Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magyarországi mezőgazdaság

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magyarországi mezőgazdaság"— Előadás másolata:

1 A magyarországi mezőgazdaság
„…Vár állott, most kőhalom…”1 Ivánka Iván Richárd – Károlyi Felkészítő tanáraim: Kanyuk Ferenc – Lugosi Antalné 1 – Kölcsey Ferenc: Himnusz

2 A mezőgazdaságról általában
Magyarország gazdasági (és általában a ) történelmében mindig is fontos szerepet játszott a mezőgazdaság. Földrajzi adottságai miatt az agrikultúra (lehetne) Mo. gazdaságának „hídpillére”. Ezen gazdálkodás fogalmába tartozik a földművelés és az állattenyésztés.

3 Geológiai adottságok Magyarország nagy részben alföld, területének 70%-a bevetethető. Bár a csapdék nem bőséges, a növényzet számára általában elegendő mennyiségű eső esik, ebből az apropóból a Kárpát-medence igen fontos mezőgazdasági régiónak minősül, s mivel Magyarország ennek a medencének a közepén van, egyértelművé teszi a mezőgazdaság fontosságát országunkban.

4 Növénytermesztés Magyarországra a két-, illetve a háromnyomásos gazdálkodás a jellemző. Legfontosabb terményeink: búza  élelmiszeriparunk egyik legfőbb nyersanyaga, és legfontosabb export cikkünk szőlő  a termelés mennyiségét tekintve nem túl jelentős, ám világhíres boraink alapanyaga

5 Állattenyésztés Alapvetően két ágazat van: ridegtartás és az istállózás. Legjelentősebb (és nemzetközileg elismert) tenyésztett állatunk a szarvasmarha. Tulajdonképp minden részét felhasználják. A magyar szarvasmarha unikum, és szinte bárhol eladható, ha a kereskedelmi szemszöget vesszük figyelembe. Ám, ha a gazdaságunkról beszélünk; felhasználhatjuk a tejipartól kezdve, ruhaiparon át, rendkívül hasznos.  Itt egy táblázat látható a KSH évi jelentéséből az magyarországi állattenyésztésére vonatkozóan.

6 A becsült jövő Az elmúlt század szerencsétlen fordulatainak (elsősorban politikára célozva), a mai mezőgazdaság romokban hever. Amennyiben az ország vezetői nem ismerik fel ezt a válságos helyzetet, akkor teljesen megsemmisül Magyarország mezőgazdasága, és vele együtt maga az ország is.

7 Ami még hiányzik: Saját rajz Néhány kép Egyszerű hangeffektek
Dialezárás Egyszerű táblázat


Letölteni ppt "A magyarországi mezőgazdaság"

Hasonló előadás


Google Hirdetések