Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A magyarországi mezőgazdaság „…Vár állott, most kőhalom…” 1 Ivánka Iván Richárd – Károlyi Felkészítő tanáraim: Kanyuk Ferenc – Lugosi Antalné 1 – Kölcsey.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A magyarországi mezőgazdaság „…Vár állott, most kőhalom…” 1 Ivánka Iván Richárd – Károlyi Felkészítő tanáraim: Kanyuk Ferenc – Lugosi Antalné 1 – Kölcsey."— Előadás másolata:

1 1 A magyarországi mezőgazdaság „…Vár állott, most kőhalom…” 1 Ivánka Iván Richárd – Károlyi Felkészítő tanáraim: Kanyuk Ferenc – Lugosi Antalné 1 – Kölcsey Ferenc: Himnusz

2 2 A mezőgazdaságról általában MagyarországMagyarország gazdasági (és általában a ) történelmében mindig is fontos szerepet játszott a mezőgazdaság. Földrajzi adottságai miatt az agrikultúra (lehetne) Mo. gazdaságának „hídpillére”.mezőgazdaság Ezen gazdálkodás fogalmába tartozik a földművelés és az állattenyésztés.

3 3 Geológiai adottságok Magyarország nagy részben alföld, területének 70%-a bevetethető. Bár a csapdék nem bőséges, a növényzet számára általában elegendő mennyiségű eső esik, ebből az apropóból a Kárpát- medence igen fontos mezőgazdasági régiónak minősül, s mivel Magyarország ennek a medencének a közepén van, egyértelművé teszi a mezőgazdaság fontosságát országunkban.

4 4 Növénytermesztés Magyarországra a két-, illetve a háromnyomásos gazdálkodás a jellemző. Legfontosabb terményeink:  búza  élelmiszeriparunk egyik legfőbb nyersanyaga, és legfontosabb export cikkünk búza  szőlő  a termelés mennyiségét tekintve nem túl jelentős, ám világhíres boraink alapanyaga szőlő

5 5 Állattenyésztés Alapvetően két ágazat van: ridegtartás és az istállózás. Legjelentősebb (és nemzetközileg elismert) tenyésztett állatunk a szarvasmarha. Tulajdonképp minden részét felhasználják.szarvasmarha A magyar szarvasmarha unikum, és szinte bárhol eladható, ha a kereskedelmi szemszöget vesszük figyelembe. Ám, ha a gazdaságunkról beszélünk; felhasználhatjuk a tejipartól kezdve, ruhaiparon át, rendkívül hasznos.  Itt egy táblázat látható a KSH 2005. évi jelentéséből az magyarországi állattenyésztésére vonatkozóan.KSH

6 6 A becsült jövő Az elmúlt század szerencsétlen fordulatainak (elsősorban politikára célozva), a mai mezőgazdaság romokban hever. Amennyiben az ország vezetői nem ismerik fel ezt a válságos helyzetet, akkor teljesen megsemmisül Magyarország mezőgazdasága, és vele együtt maga az ország is.

7 7 Ami még hiányzik: Saját rajz Néhány kép Egyszerű hangeffektek Dialezárás Egyszerű táblázat


Letölteni ppt "1 A magyarországi mezőgazdaság „…Vár állott, most kőhalom…” 1 Ivánka Iván Richárd – Károlyi Felkészítő tanáraim: Kanyuk Ferenc – Lugosi Antalné 1 – Kölcsey."

Hasonló előadás


Google Hirdetések