Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009. Prizma. Prizma, "Minden ember mást lát a csillagokban. A vándoroknak - útmutatók. Másoknak csak kicsiny tüzek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009. Prizma. Prizma, "Minden ember mást lát a csillagokban. A vándoroknak - útmutatók. Másoknak csak kicsiny tüzek."— Előadás másolata:

1 Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009. Prizma

2 Prizma, "Minden ember mást lát a csillagokban. A vándoroknak - útmutatók. Másoknak csak kicsiny tüzek. A tudós számára - válaszra váró kérdések. És ezek a csillagok mind némák."

3 A prizmák elsősorban a közönséges fehér fénynek az alkotószíneire való felbontására szolgálnak. A gyakorlatban használt prizmák három élű üveghasábok, amelyeknek a keresztmetszete egyenesszárú háromszög. A prizmának csak a két oldala átlátszó és van fényesre csiszolva, a harmadik oldalt – akárcsak a két végét – fekete anyaggal vonják be.

4 Prizma színbontása, a számok a látható színek hullámhosszát jelölik manométerben

5 Készülhet üvegből, műanyagból vagy üreges prizmában lévő folyadékból. A fény irányeltérítésére is használják. (pl. fényképezőgépekben, távcsövekben, stb.)

6 A prizmán áthaladó fénysugár kétszer törik meg, a kilépő és a belépő sugár által bezárt szög az eltérítés (deviáció) szöge.

7 Sík lapokkal határolt üveg test. Optikai eszközökben a fény irányának megváltoztatására, vagy színekre bontására (spektroszkópia) szolgál.

8

9 Minden atomnak vagy molekulának megvannak a saját színképvonalai, amelyek hullámhosszát az elektronjaik energiaszintjei, pontosabban az azok közti különbségek határozzák meg. Ha egy elektron foton elnyelése során magasabb energiaszintre ugrik, akkor abszorpciós vonal, ha pedig foton kibocsátásával alacsonyabb szintre kerül, akkor emissziós vonal jön létre.


Letölteni ppt "Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009. Prizma. Prizma, "Minden ember mást lát a csillagokban. A vándoroknak - útmutatók. Másoknak csak kicsiny tüzek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések