Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Ráday-kastély helyén Ráday I. Pál (1677-1733) – II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja és diplomatája – kezdett építkezésbe, míg a ma látható, Grassalkovich.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Ráday-kastély helyén Ráday I. Pál (1677-1733) – II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja és diplomatája – kezdett építkezésbe, míg a ma látható, Grassalkovich."— Előadás másolata:

1

2 A Ráday-kastély helyén Ráday I. Pál (1677-1733) – II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja és diplomatája – kezdett építkezésbe, míg a ma látható, Grassalkovich stílusú kastélyt fia, a kora szellemi életére rendkívüli hatással lévő Ráday I. Gedeon (1713-1792) építtette 1755 és 1766 között. A kastély híres vendégei – köztük Kazinczy Ferenc, Széchenyi István, Jókai Mór – éppúgy gyönyörködhettek a kastély freskókkal gazdagon díszített termeiben, ahogy a mai látogató is megcsodálhatja a díszterem, a könyvtár máig megmaradt dekorációját és a többi terem freskótöredékeit. Igazi kuriózum a nemrégiben feltárt barokk konyha, amely bepillantást enged a köznemesi család 18. századi mindennapjaiba. A kastély rekonstrukciója folyamatban van, termeiben „A könyvtártól a konyháig – képek a Ráday-család mindennapjaiból” című kiállítás tekinthető meg.

3

4

5

6

7 A Könyvtárterem ilyen volt...

8 A Könyvtárterem ilyen lett...

9 2010. május: kiállítás I. rész megnyitója és könyvbemutató

10 2010. május: Könyvtár, dolgozó, barokk konyha

11

12 2010. június: Barokk szépségszalon, jelmezes tárlatvezetés, olvasóliget

13

14 A játékasztal nemcsak a gyerekek kedvence lett...

15 2010. szeptember: Hölgyszalon és Udvari képes Szoba, érembemutató, játszóház

16 2010. szeptember: Hölgyszalon és Udvari képes Szoba, érembemutató, játszóház

17 2010. szeptember: Hölgyszalon és Udvari képes Szoba, érembemutató megnyitása, játszóház

18 Képek a múzeumi számítógépes bemutatóból

19

20

21 Képek a kiállítás lapozóiból

22 Kiállítást építeni jó!

23 Meghívó A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, a Magyar Irodalmi Hagyományápolók Országos Egyesülete és a Ráday Gyűjtemény tisztelettel meghívja Önt 2010. október 10-én 15 órára a péceli Ráday-kastélyba, A könyvtártól a konyháig – képek a Ráday-család mindennapjaiból III. „Tart a harc, most eszmék küzdenek” című irodalmi kiállításuk megnyitójára. Köszöntőt mond: Dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója. A kiállítást megnyitja: Dr. Debreczeni Attila egyetemi tanár. Közreműködik: Nagy Zoltán és a Péceli Petőfi Sándor Férfikar Tóth Benedek vezényletével. Tárlatvezetést tart: Birck Edit, irodalmi muzeológus. 16 órától hamisítatlan Gedeon-napi piknik* és tárlatvezetések a kastélyban. 17 órakor Fancsali Emese és Fancsali János zongoraművészek koncertje, Erkel Ferenc eddig ismeretlen, korabeli zongora-négykezes átirataiból. A nap eseményeire a belépés díjtalan, *de szívesen fogadjuk a vendégeink által hozott házi finomságokat!

24 „A könyvtártól a konyháig – képek a Ráday-család mindennapjaiból” című állandó kiállítás a kastély nyitvatartási rendje szerint folyamatosan megtekinthető. További információk: www.nemzetimuemlek.hu

25 Viszontlátásra a péceli Ráday-kastélyban!

26 Támogatóink:


Letölteni ppt "A Ráday-kastély helyén Ráday I. Pál (1677-1733) – II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja és diplomatája – kezdett építkezésbe, míg a ma látható, Grassalkovich."

Hasonló előadás


Google Hirdetések