Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar ÉrtékTár (MÉRT),

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar ÉrtékTár (MÉRT),"— Előadás másolata:

1 Magyar ÉrtékTár (MÉRT),
HUngarikum Piramis Az érték a mérték! Veresegyház, Turizmus és Hungarikum. Készítette: Birinyi József a Hungarikum Szövetség (HUSZ) elnöke, Hungarikum törvény stratégiájának alkotója

2 A világ nem arra kíváncsi hogyan utánozzuk, hanem arra, mi mit adnunk a világhoz. A turizmus, az élménygazdaság, élményipar alapeleme az élményképzés, a legendaalkotás. Parancsra nem lehet szeretni! Az élményszerzés ígérete indítja el a legtöbb turistát. A magyar specifikum, a Hungarikum fő vonzerő! Nemzeti romantika, szuvenír – újra felfedezés, eredeti

3 „Nem minden fontos, ami megszámlálható, és nem minden megszámlálható, ami fontos.” (Einstein dolgozószobájának felirata) Nem minden érték örökség, de minden örökség érték. Nem minden örökség hungarikum, de minden hungarikum örökség, kiemelt érték. Passzív örökség (vitrin mögötti, muzeális) Aktív örökség (mai funkciókkal élő) Átjárás az aktív és passzív között. Survival - revival „eredeti” - neofolklorizmus (új funkciókkal, ismét tömeges alkalmazásban)

4 „A tradíció nem a hamu őrzése, a tűz továbbadása.” (Gustav Mahler)
A kiemelkedő, kirakatba tehető magyar értékek felmérését, gondozását, köztudatba juttatását, segítését célozza a Magyar ÉrtékTár, Hungarikum törvény.  Egy kultúra addig marad fenn, amíg működik az alapértékeit védő társadalom immunrendszere. „A tradíció nem a hamu őrzése, a tűz továbbadása.” (Gustav Mahler)

5 Előzmények, időrend: Nem magyar találmány a hungarikum!
Külföldi példák (Francia, olasz, holland, dán, finn, lengyel, kínai, koreai, japán…) HÍR program a VM-ben Országgyűlés a védett őshonos és régi magyar állatfajtákat nemzeti kinccsé nyilvánította. 2008. június /2008 Országgyűlési Határozat a hungarikumok védelmében. 2009. februárban Parlamenti Hungarikum Munkacsoport (PHM) alakulása.

6 Előzmények, időrend: „Hungarikumok a Parlamentben” konferenciák Lezsák Sándor, az Ogy. alelnöke védnökségével: , , A következő: őszén. Törvénytervezet. PHMCS 17 változata VM december március 30. Hungarikum vagy Agrárikum? 2011. ápr. Hungarikum Szövetség (HUSZ) alakulása 2011. őszén a kerettörvény előterjesztése, elfogadása. 2012. Az intézményrendszer felállítása, a részletes, ágazati, szakmai végrehajtási utasítások, rendeletek kidolgozása, elfogadtatása. Költségvetési önálló tétel és/vagy társadalmi mozgalom, nemzetegyesítés értékekkel?

7 Cél: Értékalapú, értékvédő MÉRT/Hungarikum törvény alkotása (definíció, osztályozás, ágazati kidolgozás) a társadalom aktivizálása, (lokális, regionális és nemzeti szinten) a nemzetet értékekkel organikusan egyesítő Magyar ÉrtékTár, Hungarikum mozgalom indítása, a létező értékrendszerek harmonizálása, integrálása, kiegészítése (Magyar Termék, Népművészet Mestere, Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész, Kézműves Remek, HÍR, Kiváló Magyar Élelmiszer, Vonzerő-leltár, Közkincs, ÉrtékTérkép,Téka, Népzenei, Néptánc Minősítés…) értékrend kialakítása értékek mentén, az érték trendi az értékőr rendszer kiépítése

8 Jó bornak is kell a cégér! (EU-s soros elnökség)
Cél: az értékteremtők minősített védelme, támogatása a magyar produktumok pozitív diszkriminációja, segítése a reális önbecsülés, pozitív település, tájegység, országmárka. Az identitás, az irántunk való érdeklődés erősítése. a valós és virtuális értékkörök, értékháló megteremtése a fogyasztók értékorientálása, tájékoztatása jó hírünk a világban Jó bornak is kell a cégér! (EU-s soros elnökség) Adottságaink, lehetőségeink, specifikumaink, értékpotenciálunk tudatosítása, jobb kihasználása.

9

10 A MÉRT - HUngarikum rendszer nem antiglobalista, nem nacionalista, az egyetemes emberi kultúrát gazdagító, ÉRTÉKCENTRIKUS. Fontos: A minőség, a bizalom, érték. Nemzeti marketing hármasa: Felfedezés, megtartás, organikus fejlesztés. Nagy az igény az alkotókban, közösségekben, cégekben idehaza, határon túl, a magyar diaszpórában az értékalapú, komplex rendszer felállítására, működtetésére. Nagy társadalmi, gazdasági potenciál, vonzerő- és termékfejlesztő adottság rejlik a MÉRT,Hungarikum rendszerben.

11 Fontos a pozitív, reális képet adó országmárka felépítése, a hazai vállalkozások, értékteremtők erősítése, védelme. Az önfoglalkoztató alkotók, KKV-k speciális helyzete. A helyi értékek bevonásával, a pangó nemzetrészek, a vidék gazdasági, turisztikai, gasztronómiai, kulturális, társadalmi vérkeringését, eredményességét javíthatjuk! Az érték támogatása a legjobb befektetés! (Multiplikáló, legnagyobb megtérülés eszmei, emberi, anyagi vonatkozásban.) Legyünk az élő hagyományok, a kiemelkedő XXI. századi teljesítmények országa! A Hungarikum törvény ágazati összehangolása. (Kerettörvény, salátatörvény) A hungarikum a turizmus katalizátora, a turizmus a hungarikum leghatékonyabb közvetítője.

12 A hatalom értéke, az érték hatalma! Legyen tehát: AZ ÉRTÉK A MÉRTÉK!

13 Közös sikereket kívánok az alkotóknak, az értékteremtőknek, hungarikumoknak, hogy hatékonyabban kiaknázhassuk értékpotenciálunkat, hogy megvalósíthassuk Magyarországot!

14 Örökségünk a ma élményével jövőnk alapja. Köszönöm a figyelmet
Örökségünk a ma élményével jövőnk alapja! Köszönöm a figyelmet! Birinyi József a Hungarikum Szövetség (HUSZ) elnöke


Letölteni ppt "Magyar ÉrtékTár (MÉRT),"

Hasonló előadás


Google Hirdetések