Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tömegmozgások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tömegmozgások."— Előadás másolata:

1 Tömegmozgások

2

3 Tömegmozgás – olyan felszínformáló folyamat, ami a nehézségi erő hatására, de igazi szállító közeg nélkül következik be. Fő típusai: Lejtős tömegmozgások (+ falak leszakadása) Felszíni roskadások, süllyedések Feltételei: Domborzati Litológiai

4 Fajtái: Omlás Csuszamlás (fontos feltétel a csúszó pálya) Kúszás Folyás: - iszap/sár folyás: talajfolyás (szoliflukció) lápkitörés lahar (vulkánossági háttér) geliszoliflukció (jeges területeken)

5

6 2008. február 13., A Dunaszekcsőn leszakadt löszfal annyira meggyűrte maga előtt a földet, hogy egy zátony emelkedett ki a Dunából. A 750 ezer tonnás óriási földarab hétfőn szakadt le a folyó partján álló löszfalról. Ha az egész földtömeg belecsúszik a Dunába, kisebb sziget jöhet létre. Eddig 15 métert csúszott lefelé az a 750 ezer tonnás földdarab, ami a Baranya megyei Dunaszekcsőn hétfőn szakadt le a Duna fölé tornyosuló löszfalról. Az óriási löszdarab megállíthatatlanul csúszik a Duna irányába - közölte Faller János, a település polgármestere. A lösz erejét mutatja, hogy maga előtt annyira meggyűrte a földet, hogy a Dunából kiemelt egy kőszigetet, vagyis egy zátonyt alakított ki a folyóban. Amennyiben az 500 ezer köbméternyi föld mind belezúdul a Dunába, akár egy kisebb sziget is kialakulhat.

7

8

9

10

11

12

13 Földcsuszamlás nyelt el egy házat (2009. július 18.),
Elsüllyedt egy családi ház szombaton hajnalban a németországi Szász-Anhalt tartományban. Három személy eltűnt, életben maradásukra nincs sok remény. A katasztrófa kora hajnalban történt Magdeburgtól délnyugatra Nachterstedt kisvárosban. A hatóságok hivatalos közlése szerint egyelőre ismeretlen okokból a közvetlen közelben fekvő bányató mellett földcsuszamlás történt és egy hatalmas kráter keletkezett. A földcsuszamlás következtében egy kétemeletes családi ház egyszerűen elsüllyedt a bányatóban, egy másik ház egy része pedig szintén hasonló sorsra jutott.

14 Ausztrália (2007): Hatalmas földcsuszamlás semmisített meg egy jelentős vasút-, illetve közútszakaszt az ausztráliai Melbourne-től 150 kilométerre keletre, a yallourni szénbánya mellett. A természeti csapásban senkinek nem esett bántódása. A földcsuszamlást az idézte elő, hogy az utóbbi napokban sok esővíz folyt be a tárnákba.

15 Legalább 1000 halott Sárlavina – Kína aug.

16 Az erdőirtások okozták a kínai földcsuszamlásokat 2010. augusztus 11
Az erdőirtások okozták a kínai földcsuszamlásokat augusztus Helyi szakértők szerint az átgondolatlan fakivágások és a az utóbbi években épített több mint negyven vízerőmű az oka a hétvégi kínai földcsuszamlásoknak. A hivatalos adatok szerint több mint ezren vesztették az életüket, de ez a szám tovább emelkedhet. A kínai fölcsuszamlásoknak a kormányzat politikájának következménye volt - olvasható a brit Telegraph honlapján. A lap szakértőkre hivatkozik, többek között a Lanzhou Egyetem egyik 2006-os kutatására, amely már akkor figyelmeztetett, hogy az erdők kivágása fölcsuszamlásokat eredményezhet Csoucsü tartományban. "A hegyek felső talajrétege nagyon instabillá változott a kivágott erdők, a bányászati tevékenységek és vízierőművek építése miatt" - áll a Csoucsüről szóló jelentésben. A tartományban 1952 és 1990 között 126 ezer hektárnyi erdőt vágtak ki, és az elmúlt években több mint 40 vízierőművet építettek, amik jelentős hatással vannak a térség földrajzi viszonyaira. "A helyi hatóságok figyelmen kívül hagyták a természetbe való beavatkozás esetleges következményeit, csak az érdekelte őket, hogy több adó folyjon be a tartomány kasszájába" - mondta Fan Csiao vezető kínai geológus. A Telegraph szerint a katasztrófa sújtotta térségben többen is a helyi hatóságokat okolják, amiért nem figyelmeztették őket előre a sárlavinákra, valamint nem tettek óvintézkedéseket.

17 Póznát nyelt a titokzatos texasi kráter (2008. 05. 10.),
Lezárták a texasi Daisetta városában annak a kráternek a környékét, amelyik szerdán keletkezett. Jelenleg 80 méter mély és 275 méter átmérőjű, de nem lehet tudni, tovább nő-e a mérete. Az utóbbi negyven évben ez a harmadik hasonló eset. Geológusok szerint úgy tűnik, hogy vízszintesen és mélységében is megállt a texasi Daisetta városában keletkezett hatalmas gödör tágulása. Szerdán, amikor süllyedni kezdett a talaj, még 6 méteres volt, aztán hihetetlen gyorsasággal mélyülni, tágulni kezdett, majd elnyelt több teherautót, kocsit, póznát valamint kábelt. A hatóságok egyelőre nem rendeltek el kilakoltatást a környező épületekből. "Lehet, hogy stabilizálódik, de az is lehet, hogy rövidesen beomlik az egész, és ki tudja, milyen mély lesz ez az irdatlan nagy üreg" - mondta egy szakértő a helyszínen. A tűzoltóság szerda óta lezárva tartja a kráter környékét, pénteken azonban lehetőséget kaptak a település lakói, hogy közelről is megtekintsék természeti képződményt, számolt be a helyi lap. Az ezer lakosú város egy sórétegen fekszik, ez lehet az oka annak, hogy az elmúlt negyven évben harmadszor keletkezik hatalmas kráter a földben, bár a geológusoknak ezt most még nem sikerült bizonyítaniuk, írja a Wikipedia. Először 1969-ben nyílt meg a föld Daisetta-ben, majd 1981-ben újra, utóbbi egy nagyobb, 76 méter széles és 9 méter mély kráterré nőtte ki magát, majd feltöltődött vízzel, tóvá alakult.

18 Autót nyelt el a megnyíló föld Németországban 2010. november 1
Autót nyelt el a megnyíló föld Németországban november 1., Elnyelt egy autót, de személyi sérülés nem történt, amikor beomlott a föld egy Németország keleti részén fekvő kisvárosban. Hétfő hajnalra egy 20 méter mély, 40 máter átmérőjű kráter keletkezett egy lakónegyed közepén.

19 Sártengerek rongáltak meg lakóházakat Kaliforniában 2010. február 7.,
Sártengerek rongáltak meg lakóházakat szombaton Los Angeles környékén annak következtében, hogy a térségre hatalmas mennyiségű eső zúdult - közölték a helyi hatóságok. 12 épület összedőlt 43-ban tetemes károk keletkeztek, és óvintézkedésből több mint ötszáz lakóházból ki kellett telepíteni az embereket. A földcsuszamlások azokon a területeken keletkeztek ahol tavaly hatalmas tüzek perzselték fel az erdőségeket. A múlt évben 60 ezer hektárnyi erdőterület lett a lángok martalékává Los Angelestől északra. 25 jármű is súlyosan megrongálódott, néhány amiatt, hogy a sárlavinák által kidöntött betontömbök rájuk zuhantak. Az egyik helyi önkormányzati illetékes úgy jellemezte az általa látottakat: mintha háborús övezetté vált volna a környék.

20 Tizenkét óra alatt megtenni egy félórás utat - brazilok a riói özönvízről április 15. Teljesen összeomlott Rio de Janeiro közlekedése, a repteret lezárták, az iskolákban pedig napokig szünetelt a tanítás a városra több mint egy héten át hulló özönvíz miatt. Több ezer ember maradt otthon nélkül, 250-en meghaltak, egy szemétre épült szegénynegyed pedig teljesen összeomlott a földcsuszamlásokban. Az áradások és földcsuszamlások leginkább a város környékén lévő domb-oldalakon fekvő szegénynegyedekben, a favelákban pusztítottak: a sárlavinák házakat ragadtak magukkal, és embereket temettek be. A város polgármestere a katasztrófák után engedélyt adott arra, hogy akár erővel lakoltassák ki a veszélynek kitett helyeken élő embereket. Bizonytalan ideig nem látogatható a város jelképéül szolgáló Krisztus-szobor sem. A városhoz közel eső, egy híddal elválasztott Niteroi nevű kisvárosban a legrosszabb a helyzet: itt a Morro do Bumba nevű favela teljesen összeomlott. A szegénynegyed egy szeméthalomra épült: a sűrűn egymás mellé épült házak közé a lejtőkre nem épültek vízelvezető rendszerek. Még most is keresik a tűzoltók a halottakat a sár, a szemét és a törmelék között.

21


Letölteni ppt "Tömegmozgások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések