Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, 2006. november 21. Prószéky Gábor MorphoLogic

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, 2006. november 21. Prószéky Gábor MorphoLogic"— Előadás másolata:

1

2 Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. Prószéky Gábor MorphoLogic Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar Nyelvtechnológia és a szerzői jogi iparágak

3 Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. A nyelvi tartalomipar  Definíció: a nyelvi tartalomra épülő termékekkel (információs alakzatokkal) és szolgáltatásokkal összefüggő alkotás, fejlesztés, valamint ezek disztribúciója  Típusai: a nyomtatott kiadványok (pl. szótár, nyelvkönyv) az audiovizuális ipar (pl. nyelvtanító TV- vagy rádióadás, film) az elektronikus publikációk (pl. online vagy offline nyelvi adatbázisok/szótárak, CD- vagy internet-alapú szolgáltatások)

4 Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. A nyelvtechnológiai tartalom  Nyelvtechnológiai tartalom = az elektronikus világban megjelenített nyelvi tartalom  Előállítása: alapértelmezésben nem a nyelvtechnológia keretében jön létre, hanem „már létezik”  Feldolgozása: hozzáadott értékkel vagy anélkül (v.ö. az első autó)  Közlése: közvetett tartalommal: a szoftvereszközökbe beépül közvetlen tartalommal: a felhasználóhoz az eredeti nyelvi tartalom jut el (új formában)

5 Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. A MorphoLogic „nyelvtechnológia-ipari” eredményei  Fogalmazástámogatás (Helyesek): szóellenőrzők (Helyes-e?), mondatellenőrzők (Helyesebb), toldalékoló szinonimaszótárak (Helyette), elválasztóprogramok (Helyesel)  Kereséstámogatás (HelyesLem, MorphoStem)  Gépi fordítás (MetaMorpho, MoBiCAT, MorphoWord,  Szótárak és megértéstámogatás (MoBiDic, MoBiWeb, MoBiMouse,  … és ez utóbbi a „jogilag kritikus” terület!

6 Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. A nyelvi/szótári tartalomszolgáltatás és a szerzői jog Az „offline világban” kialakult szerzői jog egyszerű alkalmazása nem igazán működik, de van itt még más is… A fő nyelvi/szótári tartalomkategóriák:  szabadon hozzáférhető, letölthető, használható nyelvi/szótári tartalom (free HLT content)  kötelezően hivatkozandó, szabad terjesztésű és felhasználású nyelvi/szótári tartalom (free content with exact reference to the HLT source)  jogosultság alapján elsajátítható nyelvi/szótári tartalom (titled HLT content).  klasszikus szerzői joggal védett nyelvi/szótári tartalom (copyrighted HLT content)

7 Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. Egy példa…  X szótári termékből:  Az „eredeti” (=bizonyíték 1 ):

8 Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. „Most már van egy újabb szótári tartalom is az elektronikus piacon” Csak:  az egyik létrehozta, a másik meg nem  az egyik lektoráltatta, a másik meg nem  az egyik fizet utána jogdíjat, a másik meg nem  az egyiknek talán marad valamije a marketingre, a másiknak meg a marketing az egyetlen költsége  … és a marketinget olyan tényekre építi, amik jól hangzanak, és némiképp eltakarják az igazi forrást (pl. egyedileg értelmezett „számokat” használ)

9 Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. A „szó-szaporításról”  X szótár azt állítja magáról, azért a legnagyobb, mert szópár kifejezéspár = „pár” van benne  … és az „eredeti forrás” tényleg kisebb? Angol−magyar Akadémiai Nagyszótár: jelentéspár Magyar−angol Akadémiai Nagyszótár: jelentéspár összesen jelentéspár A két szótárban szereplő zárójelpár és a törtvonal feloldásával az Akadémiai Nagyszótárban jelentéspár van  Az eredeti egy szócikke: … és a „csodálatos szó-szaporítás” ezzel „ekvivalens” 5 szócikke:

10 Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. A sajtó felelőssége  Egyre többször megjelenik az „ál-objektivitás”  „Nem akarunk állást foglalni két szótárkiadó vitájában”  Analógia: „nem akarunk állást foglalni két magánember, a betörő és a lakástulajdonos vitájában”

11 Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, 2006. november 21. Prószéky Gábor MorphoLogic"

Hasonló előadás


Google Hirdetések