Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Abilities projekt és turisztikai eredményei Hargitai Ferenc - MATISZ ABILITIES Workshop Budapest, 2007. november 21.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Abilities projekt és turisztikai eredményei Hargitai Ferenc - MATISZ ABILITIES Workshop Budapest, 2007. november 21."— Előadás másolata:

1 Az Abilities projekt és turisztikai eredményei Hargitai Ferenc - MATISZ ABILITIES Workshop Budapest, 2007. november 21.

2 Abilities workshop - Budapest, 2007. november 21.2 A projektről Rövid neve:Abilities Címe:Alkalmazásbusz a Kibővült Európa KKV-i Közötti Átjárhatósághoz Kódja:IST-4-027306-STP Kezdete:2006. január 1. Időtartama:24 hónap Támogatás:EU 6. Kutatás-fejlesztési Keretprogram Információs Társadalom Technológiái Specifikus Célzott Kutatási Projekt

3 Abilities workshop - Budapest, 2007. november 21.3 Projektpartneség 11 partner 7 országból

4 Abilities workshop - Budapest, 2007. november 21.4 Projektleírás Az ABILITIES projekt alapvető célja: tanulmányozni, megtervezni és kifejleszteni egy együttműködő architektúrát intelligens és adaptív aktív UBL üzenetek -vagyis egy AlkalmazásBusz a vállalatközi alkalmazások átjárhatóságához (EAI- hoz)- révén és alapvető átjárhatósági szolgáltatások kivitelezésével. Mindennek célja a kis- és középvállalkozások alkalmazás-átjárhatóságának e- kereskedelmi környezetekben történő támogatása, különösen a kevésbé fejlett országokban és kevésbé K+F intenzív ipari szektorokban.

5 Abilities workshop - Budapest, 2007. november 21.5 Kutatás A kutatási folyamatok három fő fókuszontba foglalhatók az eredmények szempontjából: 1.Specifikációk és eszközök az üzleti dokumentumok (BOD) és üzleti folyamatmodellezés (BPM) elősegítésére az UBL szabvány alkalmazása révén 2.Üzleti dokumentumok átjárhatóságát támogató architektúra-terv készítése 3.Javaslatok tétele az üzleti megvalósíthatóságra (az UBL/BPM KKV-knál történő felhasználhatóságának ellenőrzése)

6 Abilities workshop - Budapest, 2007. november 21.6 Tesztelés A megcélzott technológiák tesztelése és az eredmények ellenőrzése valós életből vett, új tagállamok KKV-i által irányított üzleti folyamatokkal történt. Az un. tesztágyak koordinációját üzleti inkubátorok avagy multiplikátorok látták el. Tesztelési forgatókönyvek: Üzleti együttműködés és ko-operatív munkavégzés kiskereskedelmi vállalkozások számára Litvániában; Üzleti folyamatok fejlesztése és átjárhatóság a high-tech KKV-knál Szlovákiában; Mobil és bárhol elérhető munkavégzés támogatása többvásárlós elosztási rendszerrel az élelmiszeripari KKV hálózatoknál Törökországban; Interaktív és adaptív e-Kereskedelmi dokumentumok cseréje a fa- és bútoripari KKV ellátóláncoknál Romániában; Szemantikus tartalom-összehangolás (interfész kialakítása meglévő rendszerekkel) turisztikai KKV-knál Magyarországon.

7 Abilities workshop - Budapest, 2007. november 21.7 Felhasznált eszközök Ganttproject projekt-menedzseléshez fejlesztéshez Tesztágyak kezeléséhez … a weboldalakon, az FTP szerveren és levelezőlistákon felül

8 Abilities workshop - Budapest, 2007. november 21.8 A magyar tesztágy: turizmus Cél: meglévő (legacy - „öröklött”) turisztikai rendszerek közötti, illetve az Abilities rendszerhez átjárhatóság (kommunikációs összeköttetés) megteremtése a becsatlakoztatni óhajtott turisztikai rendszerek lényegi átdolgozása nélkül, turizmusra ‘hangolt’ UBL-alapú interfész segítségével, B2B és B2C alapú Order2Invoice üzleti folyamatokhoz és dokumentumcseréhez. A projektben ebből az UBL interfész kialakítása, hangolása és a kommunikáció tesztelése történt/történik az üzleti folyamat egy szűkített részhalmazán a Chrome és bevont tesztágy- partnerei segítségével, MATISZ koordinációval.

9 Abilities workshop - Budapest, 2007. november 21.9 Üzleti előnyök Az átjárhatóság (és szabványosítás) megteremtése az e-kereskedelem minden területén üzleti előnyhöz juttatja az alkalmazóit – nincs ez másként a turizmusnál sem. Az Abilities projekt többek között ezt kívánja elősegíteni/ösztönözni. A turisztikai rendszerek integrációja révén a szinergiák kihasználásával újabb turisztikai szolgáltatások alakíthatóak ki és a meglévő szolgáltatások továbbfejlesztésére is módot nyújt. Példa: több turisztikai forrásból/honlapról származó e-katalógusok (szabad szobák) egyesített felkínálása a vevő számára stb.

10 Abilities workshop - Budapest, 2007. november 21.10 A projektről bővebben a MATISZ honlapján: www.matisz.hu/Abilities.147.0.html Köszönöm figyelmüket! Hargitai Ferenc MATISZ fhargitai@matisz.hu


Letölteni ppt "Az Abilities projekt és turisztikai eredményei Hargitai Ferenc - MATISZ ABILITIES Workshop Budapest, 2007. november 21."

Hasonló előadás


Google Hirdetések