Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2. tétel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2. tétel."— Előadás másolata:

1 2. tétel

2 Természetes világítás fogalma, fajtái
Önre nyomdászként munkavégzése során jelentősen hat a munkahelyi környezete. Melyek a világítás, a színdinamika munkavédelmi vonatkozásai? Természetes világítás fogalma, fajtái Mesterséges világítás fogalma, fajtái Általános, helyi megvilágítás Megvilágítási igény a végzett munka függvényében A színdinamika fogalma Szabványos színhasználat Színek tudatos használata Színek (ibolya, zöld, fehér, kék, vörös) lélektani hatásai

3 Világítástechnikai alapfogalmak:
A szélsőséges fényviszonyok a szem túlzott igénybevétele miatt korai kifáradást, figyelemcsökkenést, fejfájást okoznak. A természetes és mesterséges világítás optimális kombinációjával az elérhető legkedvezőbb látási körülmények megteremtésére kell törekedni.

4 A Munkahelyek megvilágítása lehet
természetes és mesterséges. Az elsődleges természetes fényforrás a Nap, mesterséges fényforrások a különféle világítótestek, amelyek lámpából és lámpatestből állnak.

5 A természetes világítás fényforrásai
1. Napfény, 2. Égbolt szórt fénye, 3. Környezet (terep vagy takarás) visszavert fénye.

6 Ahol a lehetőségek megengedik, ki kell használni a természetes fény nyújtotta előnyöket. A természetes fény a nyílászáró szerkezeteken (ajtókon, ablakokon, tetőablakokon) keresztül hatol be. A fény behatolási iránya szerint beszélhetünk oldal-, felső- vagy kombinált világításról.

7 A mesterséges világítás fényforrásai
Izzólámpa Halogén izzó Fénycsövek Ledek oledek

8 A mesterséges világítással szemben támasztott követelmények:
- Megfelelő fényerősség (ide tartozik, hogy a különböző munkakörhöz, különböző fényerősség szükséges). - Káprázat mentes legyen (stroboszkóp hatás – villogás – elkerülése), egyfázisú fénycsövet forgó motor mellett tilos használni. - Megfelelő árnyék (a munkaanyag, vagy felület jó irányból való megvilágítása) és színhatás (hidegszín elkerülése). - Egészségre ne legyen ártalmas. - Gazdaságos és üzembiztos legyen. - Esztétikus és könnyen karbantartható legyen.

9 A munkahelyek helyes megvilágítása
A végzett munka jellege meghatározza a világítás mértékét A világítás erőssége és az egyes fényforrásokkal szemben támasztott színvisszaadási követelmények meghatározzák a színek felismerhetőségét. Munkabiztonsági szempontból mesterséges fény esetén is törekedni kell a természetes fény színképének kialakítására. Az általános megvilágítás legyen olyan, hogy a fényforrások azonos színhőmérsékletű csoportba tartozzanak és ne keletkezzenek árnyékok.

10 Színdinamika: Célja, hogy a dolgozókat ért hatásoknak ellensúlyozása.

11 Színpárok: A színek lehetnek: hideg és a meleg színek
izgató vagy nyugtató színek könnyű és nehéz színek közelítő és távolító színek.

12 Hideg színek: (világos kék, zöld, szürke, fehér)
Meleg színek (narancssárgától a pirosig). Izgató (narancssárga, piros, lila) Nyugtató (zöld). Könnyű (világos) Nehéz (sötét). Közelítő (világos) Távolító (sötét).

13 Színek hatása az emberre:
A színek meghatározzák a helyiség hangulatát. Meleg színek: nagyobb méretű szobát előnyösen kicsinyítenek. Hideg színek: megnagyobbítják a kisebb helyiségeket. Nagy belmagasságú helyiség arányossá tehető, ha a padlóhoz és a plafonhoz sötét, de nem hideg színt választunk. Hosszú helyiség megrövidíthető, ha az ajtóhoz meleg színt rakunk.

14 A színek szerepe Színérzékelés (protos: piros; deuteros: zöld; tritos: kék) A színek érzelmi hatása Színemlékezet Kontraszt Színes megvilágítás

15 A színek felhasználása
Normalizált színhasználat A színek funkciói: Rendteremtő (pl. a kórházakban uralkodó fehér szín hatására jobban vigyázunk a tisztaságra). Tájékozódást segítő. Biztonsági funkció (valamilyen balesetveszélyre hívja fel a figyelmet). Színdinamikai kialakítás Alapja: a színek fiziológiai és pszichológiai hatása. Pl. a barna depresszív; a narancssárga, piros serkentő; a zöld, kék nyugtató.


Letölteni ppt "2. tétel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések