Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

12. Tétel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "12. Tétel."— Előadás másolata:

1 12. Tétel

2 Az elsősegélynyújtás célja
12. Önnek nyomdászként munkája során előfordulhat, hogy balesetet szenvedett munkatársának elsősegélyt kell nyújtson. Melyek az elsősegélynyújtás lehetőségei sebzéses sérüléseknél? Az elsősegélynyújtás célja Az elsősegélynyújtás általános szabályai sebzéses sérüléseknél Sebkötés Vérzéscsillapítás

3 Az elsősegélynyújtás minden embernek nemcsak erkölcsi kötelessége, de törvényben előirt kötelessége is.

4 Az elsősegélynyújtás célja
Az elsősegélynyújtásnak azt kell biztosítania, hogy a bajba jutott ember orvosi ellátást kapjon, és addig is, amíg az orvosi segítség megérkezik, megakadályozza a bajba jutott állapotának romlását.

5 Az elsősegélynyújtás általános szabályai a következők.
Először villámgyorsan tájékozódnunk kell. A tájékozódás során öt kérdésre kell választ kapnunk: Mi történt? Hogyan történt? Hány sérült van? Milyen sérüléseik vannak? Van-e még valamilyen veszélyforrás, ami további sérüléseket okozhat? - Őrizzük meg nyugalmunkat, fellépésünk legyen határozott, de sietség nélkül nyújtsunk segítséget! - Intézkedjünk a segélykérésről (hívjunk orvost vagy a mentőket) Tel : 104!

6 A mentők tájékoztatása tartalmazza:
A hívó nevét, adatait. Mi történt, hol történt (a sérülés pontos helyét és megközelítési útvonalát). Hány sérült van, milyen a sérülésük; súlyosság szerinti megoszlásuk. Milyen egyéb segítségre van szükség.

7 - Cselekedjünk gyorsan, a sérültet óvjuk a további veszélyektől!
- Biztosítsuk a sérült számára a megfelelő testhelyzetet (fektessük vagy ültessük le), a friss levegőt (eszméletlen beteget stabil oldalfekvésbe kell helyezni)! - Csak a legszükségesebb beavatkozást nyújtsuk (az erős vérzést, amilyen gyorsan csak lehet, csillapítani kell, az égési sérültet azonnal kezelni kell)! - Lehetőleg a mentőláda tartalmát használjuk! - Ügyeljünk a sokk minden jelére! - Bánjunk emberségesen a sérülttel! - A baleset helyszínét ne változtassuk meg! - Mindig készítsünk feljegyzést az elsősegélynyújtásról! - Az elsősegélynyújtást követően juttassuk a sérültet orvoshoz!

8 Sebzések Lehetnek: - horzsolt, metszett, vágott,tépett, repesztett, harapott, lőtt, szakított, zúzott, szúrt seb. Sebzésnek nevezzük, ha a bőr külső erő hatására folytonosságában megszakad, a sebszélek többé-kevésbé tátongnak, a seb vérzik, fáj és megfelelő ellátás hiányában fertőződik.

9 Kötelező lépések sebek ellátásával kapcsolatban:
Sebtisztítás: A seb környékét folyó vízzel alaposan tisztítsuk meg, hogy baktériumok a sebbe ne kerülhessenek. A szennyeződést a seb környékéről távolítsuk el, a sebben lévő idegen testeket tilos kihúzni. Fertőtlenítés: A fertőzések elkerülése céljából a seb környékét fertőtleníteni kell, de meg kell győződni a jódérzékenységről. (bentről kifelé). Sebfedés: Az elsősegélynyújtó ne használjon kenőcsöt. Mindig olyan steril kötszert használjon, amely nem ragad a sebbe, kerüljük a vatta használatát. A kötszer rögzítéséhez öntapadó ragtapasz alkalmazása javasolt. Kisebb sebek sebpárnával ellátott ragasztóval jól befedhetőek. A sérültrészt rögzítsük.

10 Elsősegélynyújtás vérzések esetén
A vérzés súlyossága attól függ, hogy milyen nagyságú, fajtájú ér sérült meg. A következő vérzéstípusokat különböztetjük a) hajszáleres b) vénás c) artériás - Hajszáleres vérzés a bőrfelületek horzsolásánál keletkezhet, és ilyenkor a hajszálerekből gyöngyözik a vér. - Vénás vérzés esetén a vér lassan folyik a sebből. Minél nagyobb átmérőjű véna sérült meg, annál bőségesebb a vérzés. - Artériás vérzéskor a sebből ütemesen, fecskendezve tör elő a vér.

11 A jelentősebb vérzések esetén a vérzéscsillapítás érdekében a következőket kell tenni:
A sérültet, ill. a sérült testrészt helyezzük nyugalomba /a sérült végtagot emeljük fel/ a sérülés alatt és felett minden szorítást szüntessünk meg helyezzünk nyomókötést a sebre A nyomókötés feladata a seb olyan mérvű összenyomása, hogy a sérült ér szájadéka is összenyomódjon. A nyomókötés felhelyezése előtt a vérzés csillapításra törekszünk úgy, hogy megfelelő helyen /a verőeres nyomópontoknál/ az újunkkal leszorítjuk az eret. A sebre steril ködszert helyezünk, amelyet sorosra hajtogatott zsebkendővel kettéhajtott kötözőpólyából készítünk és ezt követően pólyamenetekkel feszesen rögzítjük. Ha a nyomókötés átvérzik, akkor újabb nyomókötést helyezünk az átvérzett kötés fölé. Az előző nyomókötést lebontani nem szabad.

12 Minden munkahelyhez tartozzék mentőláda.
Hogy mi legyen a mentőládában, az attól függ, hány személy részére szükséges. A vonatkozó előírás szerint - melyet az üzemorvos és a munkavédelmi szakember ismer - kell a megfelelő mennyiségű kötszert jód vagy jódkészítmény, törléshez kendőt olló a gézvágáshoz, ragtapasz, mullpólya, mull-lap stb. Ajánlatos minden dobozba 2-3 csomag gyorstapaszt is elhelyezni. A mentőládát mindig becsukva, de nem lezárva kell tárolni! mindenkinek, ha oka van rá, joga van belenyúlni és használni annak tartalmát. A láda legyen jól hozzáférhető. A közelében kerüljön a falra az előírt piktogram, a zöld "vöröskereszt", amely tájékoztatást ad a láda (ládák) helyéről. A mentőláda mindig legyen feltöltött állapotban. A nyomdában mindig legyen legalább egy, de jó, ha több olyan személy, akit az üzemorvos eligazít az elsősegélynyújtás szabályairól és akiknek a nevét ki lehet írni. így a sérült dolgozó tudja, kitől várhat megfelelő elsősegélyt. Mentőládák tartalma: Az üzemorvos, szerződése alapján, köteles időnként ellenőrizni a mentőládát, és ha valami új előírás van, arról intézkednie kell. A mentődobozban szigorúan tilos bármiféle gyógyszert tartani! Beleértve a gyógyító krémeket (például Tetrán vagy Bepanten).


Letölteni ppt "12. Tétel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések