Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

modul 3.0 tananyagegység Hálózatok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "modul 3.0 tananyagegység Hálózatok"— Előadás másolata:

1 1173-06 modul 3.0 tananyagegység Hálózatok

2 Hálózat fogalma: Minden olyan rendszer melyben az elemek valamilyen kapcsolatban állnak egymással, közöttük adat, információ áramlás zajlik.

3 Információ: Számunkra eddig ismeretlen, új közlemény.

4 Adat: Olyan információ amit valamennyi ideig valamilyen formában tárolunk.

5 Számítógép hálózatok fogalma:
A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.

6 Milyen előnyökkel jár a gépek hálózatba kapcsolása?
Lehetõvé teszi a berendezések, perifériák, programok, adatok közös használatát, azaz a külön-külön meglévõ erõforrások megosztását. Ez azt jelenti, hogy ezek az erõforrások felhasználók fizikai helyétõl függetlenül bárki (ténylegesen a megfelelõ jogosultságokkal rendelkezõk) számára elérhetõk. A rendszerben lévõ eszközök teljesítményének egyenletesebb megosztására is lehetõséget biztosít ez a megoldás.

7 A kialakított rendszer nagyobb megbízhatóságú működést eredményez
A kialakított rendszer nagyobb megbízhatóságú működést eredményez. Például egy nyomtató hibája nem jelenti azonnal a nyomtatási lehetőségek megszűnését, mivel szerepét a rendszerben lévő másik nyomtató is átveheti. A fontosabb programok, adatok a rendszer több számítógépének lemezegységén is tárolódhatnak és az egyik példány megsemmisülésével nem történik helyrehozhatatlan károsodás. A fenti előnyök anyagi oldalról költségmegtakarítással járnak. Az eszközöket (pl. nyomtatókat, háttértárakat) kevesebb példányban kell megvásárolni. Lehetõvé válik adatbázisok elérése, a benne lévõ adatok felhasználása, sőt az adatbázis sok pontról történő bővítése. Erre példa lehet egy multinacionális vállalat rendelési rendszere.

8 Számítógép-hálózat fogalma részletesebben:
A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt együttese, amelyek abból a célból kommunikálnak egymással, hogy bizonyos erőforrásokon osztozkodhassanak, egymásnak üzeneteket küldhessenek, illetve terhelésmegosztást vagy megbízhatóság növekedést érjenek el.

9 A szg. hálózat elemei: összekapcsolt számítógépek,
a gépek közötti összeköttetést biztosító átvivő közeg, a működést biztosító hálózati szoftver.

10 Hálózati struktúrák alapfogalmak:
Azokat a számítógépeket amelyeket egy számítógépes rendszerben összekötünk hosztoknak (host) nevezzük. Ezt magyarul gazdagépnek hívjuk, itt futnak a felhasználói programok, helyezkednek el az adatbázisok.

11 Ezeket a gépeket kommunikációs alhálózatok kötik össze, amelyek feladata a hosztok közötti kommunikáció megvalósítása, azaz üzenetek továbbítása. Általában ezek az alhálózatok két jól szétválasztható részbõl: az átvitelt biztosító vonalakból más néven csatornákból (ahol a bitek “áramlanak”, szokták még vonalnak, áramkörnek, vagy trönknek nevezni) és a kapcsolóelemekbõl állnak.

12 Ez utóbbi elterjedt neve IMP (Interface Message Processor) azaz interfész üzenet feldolgozó. Az IMP-ek vagy a hoszt részei (pl. hálózati kártya és a programja) de sokszor valójában speciális számítógépek, amelyek a vonalak kapcsolását végzik, az a bemenetükre jutó adatot valamelyik meghatározott kimenetre kapcsolják (pl. routerek, hálózati átjárók).

13 Rajzold le!

14 Hálózat csoportosítása kiterjedés szerint:
PAN: Personal Area network 10m LAN: Local area network km MAN- Metropolitan Area Network 10km WAN: Wide Area Network GAN: Global Area Network

15 Alhálózatok csoportosítása

16 A hálózatok fajtái: topológia szerint
Az alhálózatokat alapvetõen két nagy csoportra oszthatjuk: két pont közötti, illetve közös csatornát használó alhálózatok. Vagyis: Pont-pont kapcsolat Pont-multipont kapcsolat

17 Két pont közötti csatornával rendelkezõ alhálózat (pont-pont összeköttetés).

18 Ebben az esetben a két kommunikációs végpontot pl
Ebben az esetben a két kommunikációs végpontot pl. egy kábellel kötik össze, és az üzenetek (más néven csomagok (packet) ) ezen a kábelen keresztül haladnak. Amikor egy vevő megkapja a csomagot és az nem neki szól, akkor azt továbbadja egy következő pont-pont összeköttetésen keresztül. Ezért az ilyen típusú hálózatokat más néven szokták két pont közötti (point-to-point), vagy tárol és továbbít (store-and-forward ) hálózatoknak nevezni.

19 Üzenetszórásos csatornával rendelkezõ alhálózatok (multipont összeköttetés)

20 Ilyen típusú hálózatoknál ténylegesen egy kommunikációs csatorna van, és ezen az egy csatornán osztozik az összes hálózatba kapcsolt számítógép. A küldött csomagokat a hálózat minden állomása veszi, (ami nehezíti az adatvédelmet) és azt hogy a csomag kinek szól a csomagban elhelyezett egyedi - gépet címző - címinformáció hordozza.

21 Közös csatornát használó hálózat problémája:
Minden hálózati résztvevő ugyan azt a közeget használja üzenetei továbbítására. Ha ez egyszerre történik a csomag, vagy üzenet sérül, értelmezhetetlenné válik. Ezért az átviteli közeghez való hozzáférést szabályozni kell!

22 Fontos két hasonló kifejezés megkülönböztetése: a topográfia kifejezés arra utal hogy a hálózat fizikailag (és pl. a térképen) hogyan helyezkedik el, míg a topológia az összekapcsolás struktúráját jelenti.


Letölteni ppt "modul 3.0 tananyagegység Hálózatok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések