Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózati réteg. A hálózati réteg feladata A hálózati réteg feladata a csomagok eljuttatása a forrástól a célig. A célig egy csomag valószínûleg több csomópontot.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózati réteg. A hálózati réteg feladata A hálózati réteg feladata a csomagok eljuttatása a forrástól a célig. A célig egy csomag valószínûleg több csomópontot."— Előadás másolata:

1 Hálózati réteg

2 A hálózati réteg feladata A hálózati réteg feladata a csomagok eljuttatása a forrástól a célig. A célig egy csomag valószínûleg több csomópontot is érint. Ehhez természetesen ismerni kell az átviteli hálózat felépítését, azaz a topológiáját, és ki kell választania a valamilyen szempontból optimális útvonalat. Ha a forrás és a cél eltérõ típusú hálózatokban vannak, a réteg feladata a hálózatok közti különbségbõl adódó problémák megoldása.

3 Hálózatszervezési módszerek: alapvetõen két eltérõ hálózatszervezési módszer létezik: összeköttetés alapú összeköttetés mentes. Az összeköttetés alapú hálózatoknál az összeköttetést virtuális áramkörnek (VÁ) szokták nevezni. A forrás és a cél között felépült állandó úton vándorolnak a csomagok. Összeköttetés mentes hálózatokban az áramló csomagokat datagramoknak nevezik.

4 A virtuális áramkörök A virtuális áramkörök kialakításához minden csomópontnak fenn kell tartani egy olyan táblázatot, amely bejegyzései a rajta keresztül haladó éppen használt virtuális áramkörök jellemzõit (honnan jött—hova megy) tartalmazzák, és az azonosításukra egy sorszámot használnak. Minden hálózaton keresztülhaladó csomagnak tartalmaznia kell az általa használt virtuális áramkör sorszámát.

5 Összeköttetés mentes hálózat: Összeköttetés mentes hálózatban elvileg minden egyes csomag különbözõ útvonalakat követhet, mivel a csomagok útválasztása egymástól független. Ilyenkor a csomagoknak tartalmazniuk kell mind a forrás, mind a cél teljes címét

6 TárgyDatagram hálózatVirtuális áramkörös hálózat Áramkör létesítéseNincsSzükséges CímzésMinden csomagban forrás és célcím Csak egy rövid virtuális áramkört azonosító cím ÁllapotinformációAz alhálózat nem hordozTáblázatokban tárolt ForgalomirányításA csomagok útvonala egymástól független A VÁ létesítése meghatározza az útvonalat Csomóponti hibák hatásaCsak az IMP-ben lévõ csomagokra Összes, az IMP-n átmenõ VÁ meghal TorlódásvezérlésNehéz megoldaniKönnyû, ha elegendõ puffer van ÖsszetettségA szállítási rétegbenA hálózati rétegben AlkalmasÖsszeköttetés-alapú és összeköttetés mentes szolgálathoz is. Összeköttetés-alapú szolgálathoz

7 Forgalomirányítás: A forgalomirányítás (routing) feladata a a csomagok hatékony (gyors) eljuttatása az egyik csomópontból a másikba, illetve a csomagok útjának a kijelölése a forrástól a célállomásig.

8 Vonalkapcsolt hálózatoknál az útvonal kijelölése a hívás felépítésének fázisában történik. Csomagkapcsolt hálózatokban az útvonal kijelölése vagy minden csomagra egyedileg történik, vagy kialakít egy olyan útvonalat amelyen egy sorozat csomag megy át. Ezért a csomópontoknak ún. routing táblákat kell tartalmaznia, amiben a vele kapcsolatban álló csomópontokra vonatkozó adatok (pl. távolság) be van jegyezve.

9 A forgalomirányítási algoritmusoknak két osztálya van: az adaptív (alkalmazkodó), amely a hálózati forgalomhoz alkalmazkodik, és a determinisztikus (elõre meghatározott).

10 A legrövidebb út meghatározása Nyilvánvaló hogy a forgalomirányítás során két pont között meg kell találni a legoptimálisabb útvonalat, amely még egyéb csomópontokat tartalmaz. Az optimális útvonal nem feltétlenül jelenti a fizikailag legrövidebb útvonalat.

11 Determinisztikus forgalomirányítás nincs szükség semmilyen forgalomirányítási táblára, a hálózati topológia ismeretére, minden csomópont autonóm módon, azonos algoritmus alapján dolgozik.

12 A véletlen forgalomirányító eljárás A véletlen forgalomirányító eljárás alapján mûködõ rendszerben a továbbítandó csomagot a csomópont egy ún. véletlen folyamat segítségével kiválasztott az érkezõ vonaltól eltérõ más vonalon küldi tovább. Mivel a hálózat által ilyen módon szállított csomagok véletlen bolyonganak, ésszerûnek látszik, ha a csomagokhoz hozzárendeljük a mozgásuk során bejárt szakaszok számát és töröljük azokat a csomagokat, amelyek lépésszáma elér egy elõre meghatározott értéket. Ez az eljárás nem garantálja a csomagok kézbesítését, de nagyon egyszerûen realizálható, és nem túl bonyolult hálózatokban jól mûködhet.

13 Az elárasztásos forgalomirányítás: Az elárasztásos forgalomirányító eljárás sem igényel semmi ismeretet a hálózatról. A csomópontok, mikor egy csomagot továbbítanak, a bejövõ csomagot minden vonalra kiküldenek, kivéve ahonnan érkezett. A lépések száma itt is korlátozva van. Jelentõs érdeme a módszernek, hogy a csomag legalább egy példányban mindenképp a legrövidebb úton ér célba. Ez azonban jelentõsen terheli a rendszert, mivel nagyszámú másolat (redundancia) van,

14 Hálózati Réteg jellemzői: A használt címek: protokoll címek (IP) PDU: csomagok Eszközei: pl.: forgalomirányító (router) IP switch

15 A Router Konfigurálása

16 Vége


Letölteni ppt "Hálózati réteg. A hálózati réteg feladata A hálózati réteg feladata a csomagok eljuttatása a forrástól a célig. A célig egy csomag valószínûleg több csomópontot."

Hasonló előadás


Google Hirdetések