Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tétel_11. Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tétel_11. Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja."— Előadás másolata:

1 Tétel_11. Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja ki az új rendszerszoftvert! Milyen információkat kell a telepítés előtt összegyűjtenie? Milyen lépésekből áll az Ön által választott operációs rendszer telepítése? Amennyiben rendelkezik az operációs rendszer internetes támogatással, mutassa be azt, -ha nem, ismertesse milyen más lehetőségek érhetők el!

2 – Operációs rendszerek összehasonlítása
Operációsredszerek közül manapság a Windows és a Linux az elterjedtebb. A régebbi rendszerekkel ellentétben mint például a Dos,ezek felülete már teljesen grafikus,feladat végzési szempontból pedig multitaskosak. A multitask azt jelenti,hogy párhuzamosan több feladat is futatható az időzítések miatt,ellentétben a Dossal ahol egyszere csak egy folyamat volt futatható. Irodai használatra mind a két említett oprendszer megfelel,viszont a Windows sokkal ismertebb az alap felhasználók körében mint a Linux. Abban az esetben ha Windowst szeretnénk használni,meg kell vásárolni a licenszét,ami költséges,szemben a Linux-al ami teljesen ingyenes ráadásul vírusokkal sem támadják. Viszont a Windows mellett szól,hogy nagyon sok program van hozzá és könnyű elsajátítani a használatát.

3 – Programozottság foka
DOS: Linux: Windows XP: Windows 7:

4 – Felhasználók száma Felhasználók száma szerint csoportosítva vannak egy felhasználós és több felhasználós operációsrendszerek. Például a DOS egy felhasználós,a Windows és a Linux viszont már több felhasználós.

5 Hardverszükséglet Ismernünk kell a munkaállomás hardvereit hogy az adott operációs rendszer tudja használni, kezelni a számítógépet. Másik szempont, hogy a munkaállomás hálózatban működik e a többi munkaállomással hiszen, olyan alapprogramot kell választanunk ami támogatja a hálózati működést, tevékenységeket, mert nyílván való, hogy egy Windows-os hálózatban nem célszerű Linux operációs rendszert feltelepíteni egy munkaállomásra. Amikor kiválasztottuk az operációs rendszert és meggyőződtünk, hogy rendelkezünk a hozzá szükséges minimális rendszerkövetelményekkel, akkor elkezdhetjük a telepítést.

6 – Információgyűjtés A feladat végrehajtása elsősorban a szóban forgó munkahely típusától függ. Ugyanis nem mindegy, hogy egy atomerőműről vagy egy könyvelésekkel foglalkozó cégről van szó. E két nagyon különböző munkahelynek más és más igényei vannak. Különösen első lépésben az operációs rendszer megválasztása a legfontosabb. Fel kell térképeznünk milyen célra és ki fogja használni az adott munkaállomást. Egy magas szintű felhasználó könnyedén elboldogul egy parancssoros operációs rendszerrel (pl.:DOS vagy Linux), de egy titkárnő valószínűleg csak egy grafikus felülettel rendelkező rendszert tud használni (pl.: Windows, Linux).

7 nevek és a hozzájuk tartozó IP címek.
– Nevek, címek Hálózaton belül minden gépre lehet hivatkozni a NetBIOS nevével, de valójában a kommunikáció IP címek használatával történik. A szükséges átalakítást a NetBIOS név-IP cím és IP cím-NetBIOS név között a protokoll automatikusan elvégzi. Lehetnek olyan operációs rendszert futtató gépek, amelyek nem tudnak válaszolni az üzenetszórásokra, számukra van fenntartva az LMHOST fájl (Windows XP-ben a %systemroot%\system32\drivers\etc könyvtárban). Ebben szöveges formátumban találhatók meg a NetBIOS nevek és a hozzájuk tartozó IP címek.

8 kalózverziókat a törvény szigorúan bünteti.
– Licencek Meg kell vizsgálnunk, hogy a választott operációs rendszer megvan e a munkahelyen és a licence engedélyezi e a több gépre való feltelepítést. Ha még nincs a birtokunkban a választott szoftver akkor meg kell vásárolnunk. Fontos, hogy jogtiszta szoftvereket használhatunk csak ugyanis a különböző „crackelt” kalózverziókat a törvény szigorúan bünteti.

9 Akkor folytassuk is ennek a három résznek a taglalásával.
– A telepítés lépései A telepítési folyamatot több részre lehet bontani. Szám szerint háromra,ilyen az Előkészítés,a telepítés közbeni Beállítások és az Első indítás. Ez a három rész végig vezet minket a telepítés teljes folyamatán. Akkor folytassuk is ennek a három résznek a taglalásával.

10 – Előkészítés A Microsoft Windows XP Professional Edition telepítését fogom bemutatni: A tiszta telepítés során újraparticionálással és újraformázással minden adatot töröl a merevlemezről, majd az üres (tiszta) merevlemezre telepíti az operációs rendszert és a programokat. A merevlemezek particionálása és formázása előtt áttekintendő fontos kérdésekről, valamint a merevlemezek Windows XP telepítőjével történő particionálásáról és formázásáról Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat: ( ) Merevlemezek particionálása és formázása a Windows XP telepítőprogramjávalA Windows XP tiszta telepítéséhez hajtsa végre az alábbi lépéseket: A Windows XP tiszta telepítése előtt készítsen biztonsági másolatot minden fontos adatról. A biztonsági másolatot külső helyre, például CD-re vagy külső merevlemezre mentse.

11 – Beállítások Indítsa el a számítógépet a Windows XP CD-ről. Ehhez helyezze a Windows XP CD-t a CD- vagy a DVDmeghajtóba, majd indítsa újra a számítógépet. Megjegyzés: Ha a Windows XP CD-ről szeretné indítani a számítógépet, a BIOS-beállításokat ennek megfelelően kell konfigurálni. Amikor a képernyőn megjelenik a „CD-ROM-ról való indításhoz nyomjon meg egy gombot” üzenet, nyomjon meg egy billentyűt a számítógép Windows XP CD-ről való indításához. Az Üdvözli a Telepítő képernyő megjelenésekor nyomja meg az ENTER billentyűt a Windows XP telepítőjének indításához. Olvassa el a Microsoft szoftverlicenc-szerződését, majd nyomja meg az F8 billentyűt. A képernyőn látható utasításokat követve jelölje ki és formázza azt a partíciót, amelyre telepíteni kívánja a Windows XP rendszert. A Windows XP rendszer telepítésének befejezéséhez kövesse a képernyőnmegjelenő utasításokat. Ha sikeresen telepítette a Windows XP rendszert, akkor nincs további teendője. Ha ezekkel a lépésekkel nem sikerült telepíteni a Windows XP rendszert, akkor folytassa a „Következő lépések” című résszel.

12 – Első indítás Az első indításnál a Windows „Üdvözöljük” kis képe előtt,még kér tőlünk pár beállítást. Ilyen például a Windows Update szolgáltatás állapota,ami lehet az ajánlott,azaz mindent letölt és telepít magától,vagy a Kérdezzen meg később ahol egyenlőre ki van kapcsolva és később saját kezűleg testre szabhatjuk. Ezen kívül az internet kapcsolatunk milyenségétől függően kérhet adatokat az internetre való csatlakozáshoz. Ilyen például a felhasználónév és a jelszó,amit a szolgáltató adott,például a DSL kapcsolatokhoz kell ilyen.

13 – Felhasználói kézikönyv
– Támogatás A támogatás részhez három dolog tartozik,a Súgó,a Felhasználói kézikönyv és az Online támogatás.Ezek tippeket,tanácsokat és probléma megoldásokat tartalmaznak,az online tartalmak között megtalálhatóak például a fríísitések is. – Súgó További információkat kaphatunk rendszerünk használatáról. Le van benne írva nagyon sok szokásos probléma és azoknak a megoldása. Pár beállítás helye,tippek,tanácsok. – Felhasználói kézikönyv A súgóhoz hasonlóan itt is információkat kapunk operációs rendszerünkről. Rendszer követelményei,rövid telepítési útmutató és egy ajánlás az Online támogatáshoz. – Online támogatás A Microsoft honlapjának ( ezen a részén Technikai segítséget kaphatunk.Ilyen például a windows jogkezelési szolgáltatásának leírása és használata. Frissítések keresése és telepítése.


Letölteni ppt "Tétel_11. Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések