Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EXCHANGE 2007. SZEREPKÖRÖK Elvonatkoztatnak mind a hardvertől, mind a szoftveres megoldások adta sémáktól, ehelyett a termék funkcionalitására koncentrálnak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EXCHANGE 2007. SZEREPKÖRÖK Elvonatkoztatnak mind a hardvertől, mind a szoftveres megoldások adta sémáktól, ehelyett a termék funkcionalitására koncentrálnak."— Előadás másolata:

1 EXCHANGE 2007

2 SZEREPKÖRÖK Elvonatkoztatnak mind a hardvertől, mind a szoftveres megoldások adta sémáktól, ehelyett a termék funkcionalitására koncentrálnak. Nem azzal foglalkoznak, hogy adatbázis, meg index... hanem azzal, hogy igazából milyen funkciókkal is kell bírnia egy modern kommunikációs szoftvernek. – Edge Transport Server, – Hub Transport Server, – Mailbox Server, – Client Access Server, – Unified Messaging Server.

3 MILYEN LEGYEN AZ ÚJ EXCHANGE? Legyen benne egy adatbázismotor! Az adatbázismotor lesz az alapja a postafiókok kezelésének! Kell valami, aki szállítja a csomagokat! Gondoskodnunk kell arról, hogy a világon lévő minden gépről el lehessen érni a postafiókokat! Nem lenne hülyeség különválasztani az organizációtól a levelek higiéniai szűrését.

4 EDGE TRANSPORT SZERVER (ETS) Ő a legkeményebb fickó. Ő az a kopasz szekuritis, aki a külső ajtónál posztol. Nem éppen az intelligencia bajnoka, de ahhoz azért elég rafkós, hogy ne engedjen be bárkit. Viszont az is tény, hogy saját csapattársai is ódzkodnak tőle, nem szívesen veszik be a csapatba. Hiszen aki egész nap az ordas söpredékkel harcol, maga is ordasodhat egy cseppet. Jobb az ilyen alakoktól tartani a távolságot, még ha velünk is vannak.

5 HUB TRANSPORT SZERVER (HTS) Ez a korábban említett valami, ami hozza-viszi a csomagokat. De nem ám csak úgy, ész nélkül. Itt valamivel többről van szó. Ijesztően sokfajta szabályt adhatunk meg neki, a figura pedig jó kínaiként megjegyzi ezeket, majd a szabályok szellemében szállít - vagy beint, azaz nem szállít.

6 MAILBOX SZERVER (MBS) Itt laknak a levelek. Tulajdonképpen ez az a funkció, mely a leginkább hasonlít ahhoz a képhez, amelyik az Exchange szerverről bennünk él: van rajta adatbázisok kezelése, emellett nem sok minden van rajta, de azokat nagyon tudja!

7 CLIENT ACCESS SZERVER (CAS) Ennek a szerepkörnek is van valami halovány előképe a régebbi Exchange-felépítésben, mégpedig a Frontend Exchange szerver. Ha bekattintottuk ezt a checkbox-ot, akkor a szerver csak arra koncentrált, hogy a webszerverével - Exchange webszájtokon keresztül - kiszolgálja az Internet felől, vagy legalábbis Internetspecifikus módon hozzáforduló klienseket. Persze nem mindet, a POP3 kiszolgálás továbbra is a Background szerverre maradt. Az új verzióban ezt is rendbe rakták. Minden olyan hozzáférés, amely nem SMTP, a CAS funkción keresztül történik meg.

8 UNIFIED MESSIGING SZERVER (UMS) Az a bizonyos nagy dobás. Konkrét webcaston láttam hasonló bájcsevegést a rendszergazda és az Exchange szerver között. Az átviteli közeg mobiltelefon volt.

9 EXCHANGE FELÉPÍTÉSE

10 MESSAGE TRACKING A kereséshez meg kell adni a paramétereket!

11 AZ EREDMÉNY LISZTÁBÓL EGY LEVÉL

12 QUEUE VIEWER

13 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) Az OWA egy látványos új felület, gyakorlatilag mindent tud, amit az Outlook2007/2010, mindezt úgy, hogy bárhonnan - külföldi szállodából, világvégi internetkávézóból - biztosítja az Outlook2007/2010 felületet és funkcionalitást, úgy, hogy nem kell varázsolniuk semmilyen VPN- nel, nem kell a szálloda recepciósával vitatkozni az általában tiltott portokról. Mindezt ráadásul biztonságosan.

14 OWA Mitől is biztonságos? – http vagy https? Az Exchange 2007-ben ez rövidre lett zárva: a CAS szerverhez tartozik egy CERTIFICATE (kulcs) és be van kapcsolva az SSL required kapcsoló, azaz szigorúan https, még ha nem is éppen a legmegbízhatóbbak közül való.

15 OWA - CERTIFICATE

16 OWA - SSL

17 OWA Az OWÁ-hoz kapcsolódó újdonság még az, hogy akár megosztott könyvtárakat is ki tudunk ezen a csatornán publikálni. Mi az a Webready? Ez azt takarja, hogy a felsorolt kiterjesztésű csatolásokkal az OWA akkor is megbirkózik, ha esetleg a kliensgépen nincs is feltelepítve a megnézéséhez szükséges program.

18 ACTIVESYNC Az Activesync eredetileg egy szinkronizációs protokoll, mely html-en és xml-en alapul. De aztán úgy döntöttek, nevezzük el ActiveSync-nek a szinkronizáció kliens oldali programját - és a változatosság kedvéért legyen ez a neve a szerveroldali résznek is. Nos, alapvetően arról van szó, hogy a böngészésre alkalmas mobiltelefonok, Microsoft Mobile-t futtató okostelefonok/PDÁ-k ezen a szinkronizációs protokollon keresztül képesek elérni az Exchange 2007 szervert, egész pontosan a CAS/IIS Microsoft-Server-Activesync virtuális könyvtárát, majd leszinkronizálják az alapvető postafiókadatokat: email, calendar, contact, task. A notes nincs köztük.

19 TÖMEGES MAIL CÍMZETTSZÁM KORLÁTOZÁSA Érvényben van egy gyakran küldő-korlátozásnak vagy küldés- korlátozásnak hívott napi címzettszám-korlátozás az e-mail fiókok esetében. Ez a korlátozás adja meg egy levelezési fiókból egy napon küldött e-mailek címzettjeinek maximális számát egy 24 órás időszakon belül. Az Exchange rendszerben a címzettszám-korlátozás 1500 címzett naponta. A címzettszám-korlátozás a szervezeten belüli és kívüli címzetteknek küldött üzenetekre vonatkozik. Miután elérte a korlátot, a rendszer nem tud üzenetet küldeni a postafiókból, amíg a korlát alá nem kerül azon címzettek száma, akiknek az elmúlt 24 órában küldött üzenetet. Az egy címzettnek küldött több üzenetet a rendszer külön számolja. Például, ha egy felhasználó 10 üzenetet küld ugyanannak a címzettnek 24 órán belül, a 10 üzenet 10 címzettnek számít a címzettszám-korlátban.

20 TÖMEGES MAIL CÍMZETTSZÁM KORLÁTOZÁSA A címzettszám korlátozása segít a levélszemét elleni küzdelemben és megakadályozza a visszaéléseket - akár szervezeten belüli felhasználók, akár hackerek, akár feltört fiókot használók próbálják meg. A legjobb módszer a címzettszám-korlát meghaladásának elkerülésére a terjesztési csoportok vagy dinamikus terjesztési csoportok használata nagy számú címzettnek történő üzenetküldés esetén. A csoportok egyetlen címzettnek számítanak a címzettszám- korlátban. Például, ha egy üzenetet küld 100 címzettnek úgy, hogy minden egyes címzettet a To:, Cc: vagy Bcc: mezőhöz ad hozzá, az 100 címzettnek számít a címzettszám-korlátban. Ellenben, ha azt a 100 címzettet hozzáadja egy terjesztési csoporthoz vagy dinamikus terjesztési csoporthoz, majd ugyanazt az üzenetet elküldi a csoportnak, az csak egyetlen címzettnek számít a címzettszám-korlátban.

21 WEBEX A Webex egy olyan együttműködési platform, amely támogatja az azonnali üzenetküldést, a hang- és videohívásokat, az adat- és dokumentumkezelést, valamint a Web 2.0 alkalmazásokat. Használatával támogatható az ügyfelek hatékonyabb együttműködése, kommunikációja. Ez az integrált szoftver az interneten keresztül bármikor, bárhonnan elérhető, biztonságos kommunikációt és felhasználóbarát környezetet garantálva. A Webex regisztrált felhasználóinak száma jelenleg megközelítőleg 2,3 milliót világszerte. A Webex alkalmazás néhány megkülönböztető jellemzője: – Dokumentumok, alkalmazások, képernyő megosztása – Integrált telefónia és VoIP, multipoint videó, aktív beszélő – Felvétel, szerkesztés, visszajátszás – PowerPanels, kérdőív-, jegyzet-készítés, szövegmagyarázat, file küldés – Külön termek, azokban élő labor gyakorlatok, training specifikus eszközök, beépített teszt lehetőségek, LMS integráció; A Webex szolgáltatás ezen felül számos integrációra nyújt lehetőséget, mint pl.: Productivity tools (Outlook), Meeting Center on SmartPhones, Telepresence, Cisco Unified Video Conference stb.


Letölteni ppt "EXCHANGE 2007. SZEREPKÖRÖK Elvonatkoztatnak mind a hardvertől, mind a szoftveres megoldások adta sémáktól, ehelyett a termék funkcionalitására koncentrálnak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések