Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kik a gésák ? A háziasszonyt helyettesítik a férfi vendégek szórakoztatásánál Magában egyesíti a női ideállal szembeni összes követelményt Szép Szellemes.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kik a gésák ? A háziasszonyt helyettesítik a férfi vendégek szórakoztatásánál Magában egyesíti a női ideállal szembeni összes követelményt Szép Szellemes."— Előadás másolata:

1

2 Kik a gésák ? A háziasszonyt helyettesítik a férfi vendégek szórakoztatásánál Magában egyesíti a női ideállal szembeni összes követelményt Szép Szellemes Elegáns Erkölcsös

3 Kiből lesz gésa ? a múltban a lányok nem önszántukból lettek gésák, (szüleik eladták őket) napjainkban a lányok önként csatlakoznak – egyre kevesebben felvételi szabályok szülői jóváhagyás. minden kapcsolatot meg kell szakítani a családdal a képzés során hatalmas adósságot halmoznak fel, amit vissza kell fizetni

4 Hol élnek a gésák ? - Okija
szigorú szabályok szerint élnek együtt irányító a rangidős gésa az Anya (az okija tulajdonosa) őt követi a ház legtöbb pénzt kereső gésája a főgésa a ranglétra legalacsonyabb fokán a gésatanoncok, a maikók állnak a maikók feladata: a házimunka, teljesíteni a főgésa minden kívánságát, iskolába járni

5 A gésák viselete - kimonó
legdrágább kelmékből, legnemesebb anyagokból 20 – 30 méter hosszú selyem súlya megközelítheti a 20kg-ot az obi (öv) megkötése kifinomult tudást igényel A fiatal maikók kimonója gazdagon díszített, Minél magasabb valaki rangban, kimonója annál szolidabb díszítésű.

6 A tanulás folyamata - Sikomi
Sikomi időszak kb. egy esztendeig tart egyszerű kimonóban jár, haját le nem vágathatja élete megerőltető, napjai hosszúak meg kell tanulni a kimonó használatát, a helyes testtartást, viselkedést, meghajlást, hogyan kell beszélni a vendégekkel, szórakoztatni őket.

7 A tanulás folyamata - Maikó
Maikó (gésa jelölt) időszak A maikó új nevet kap, hivatalosan is befogadják Az oneszan (nővér) feladata, hogy védencét megtanítsa arra, amit tudni kell, tanítónő és gyám is. A maikó iskolában tanul Hangszeres zenét (dob, fuvola, húros hangszer) Énekelni Verseket írni Táncolni Tea szertartás Ikebana (virág rendezés) Kalligráfia (szépírás)

8 Mizuage – a szüzesség elvesztése
A maikók szüzességét árverésre bocsátják. A férfiakat, akiket az oneszan kijelöl, meg kell ajándékozni egy ekubo nevű süteménnyel. A kiválasztott és megajándékozott férfiak licitálnak. Aki több pénzt ígér, az veheti el a maikó szüzességét. Aki elveszi a maikó szüzességét, a gésa patrónusa marad élete végéig.

9 Maikóból geikó A maikó 20-21 éves korára lesz geikó (kezdő gésa).
A maikó vörös gallérját fehérre váltja. A felavatott gésa kéztörlőket osztogat, és sorra látogatja barátait, ismerőseit, majd előad egy kurokami-táncot.

10 A gésa A gésa egész életét az okijában tölti
Szolgáltatásaiért pénzt kap Soha nem megy férjhez, nem szül gyereket Szigorú rangsor a gésák között Aki a legtöbb pénzt keresi, abból főgésa, majd Anya lehet, vagyis megörökölheti az okiját.


Letölteni ppt "Kik a gésák ? A háziasszonyt helyettesítik a férfi vendégek szórakoztatásánál Magában egyesíti a női ideállal szembeni összes követelményt Szép Szellemes."

Hasonló előadás


Google Hirdetések