Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ázsia zenéi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ázsia zenéi."— Előadás másolata:

1 Ázsia zenéi

2 A zene szerepe Ázsiában
Szertartások nagy szerepet játszottak!!!! Legfontosabb szertartások körébe beletartozott a zene is!!! Szertartási zene egyben állam zene is volt!!! Ez a fajta zene tetőpontját a Tang-korban ( ) érte el. Az ún. "tízféle muzsika" között meg lehetett találni az indiai, koreai és öt belső-ázsiai város zenéjének változatait, kínai népdalokat, amelyeket táncjátékok kísértek. A színpadi zene többnyire népies dallamokból állt, ezért a művelt elit lenézte.

3 Japán zene Japán nemzeti hangszere a KOTO. Hosszú japán citera, 13 selyemhúrja a mozgatható húrtartó lábak fölött húzódik. A koto is, mint a többi húros hangszer a 16. században jelent meg. Jellegzetes hangszerük még a SAKUHACSI - végén fújt japán fuvola. A népszerű táncos Kabuki színház játékát fuvola, dob, SZAMISZEN kíséri. A SZAMISZEN három húros, lapos hátú hosszú japán lant. Érdekes hangszer a rövidnyakú japán lant azaz a "holdgitár." Oldalt fújt fuvolák, népi hegedűk és különböző dobok még hangszerei. A CURI DAIKO japán hordódob; a KAKKO - két szarvasbőr-membrános dob, az OKEDO hengeres dob, míg a MOKUGIO halformájú japán hasított dob.

4 Indiai zene és tánc Indiában a zenéhez hozzátartozik a tánc. A népi táncosok saját magukat kísérik ritmus-hangszerekkel. A tánc technikájában a lábmunka adja a ritmusképleteket, a kar- és főleg kézmozdulatok, a MUDRÁK érzelmek, események vagy tárgyak szimbólikus kifejezői. Évezredes hagyományokra visszatekintő a klasszikus táncstílusuk kötött mozdulatokkal és zenével. Dél-indiai iskolákban tanítják a táncokat.                    NATYA                             SHARKI                   KATHAK

5 Oroszország A népzene legrégibb képviselői a munkadalok mellett a vallásos énekek, a sirató énekek, a lírai és a bölcsődalok, valamint a szatírikus dalok voltak. Oroszországban tipikus a hegedűből, cimbalomból és nagybőgőből álló népi zeneegyüttes. Fontosabb népi hangszereik: guszli, kobza, bandura, domra, balalajka, brolka, szopelka, duduk és a fúvós szvirel.

6 Kína és a zene Együtteseikben ütő- és zörejhangszerek uralkodnak. Zenélő kövek, gömbfuvolák, harangok, dobok, harangjáték, csörgők, kereplők, gongok, réztányér. Ezen kívül fuvolafélék, oboák, pánsípok, a selyemhúros KIN (citera), és a nádból készült SENG (szájorgona) A szájorgona keleti fúvóshangszer, a játékos által fújt szélkamrába illesztett szabadnyelves sípkötegből áll. A TI-CU oldalt fújt kínai bambuszfuvola. Táncok: CSUKUNGTIAO - párbeszéddel, énekkel, tánccal előadott elbeszélés, és a JANGKO- népi dalos-táncos előadás. Hires a kínai opera, ahol a tánc, énekszöveg, dialógus és akrobatika jól ötvöződött. Gazdag jelmezekkel, hagyományos mozdulatokkal előadott műveikben a női szerepeket is férfiak adták elő.

7 Források: www.google.com

8 Készítették: Kiss Hanna Keresztély Flóra Konkolyi Kriszti
Karvalics Fruzsi Lambert Mika


Letölteni ppt "Ázsia zenéi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések