Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés"— Előadás másolata:

1 Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Lontay Zoltán elnök Magyar Energiahatékonysági Társaság

2 Fenntartható fejlődés
„A dolgok mehetnek úgy tovább, ahogy eddig mentek.” Igaz-e ez az energetikára?

3 Energia-szervezetek prognózisai az energiaigények növekedésére vonatkozóan
International Energy Agency World Energy Council

4

5 1,7 %/év növekedés, összesen 66% 30 év alatt
az igények 90%-a fosszilis forrásokból 60% olajfelhasználás-növekedés a gázfelhasználás megduplázódik, a növekedés 60%-a erőművi célra szénfelhasználás-növekedés főleg Indiában és Kínában csökken az atom szerepe összes megújuló 5  7%

6

7

8

9

10

11

12

13 Az energiaipar jövőképei: a szép exponenciális világ

14 A fenntartható fejlődés elméletét kiváltó aggodalom
Források Emissziók Emberi társadalom

15 Fő tézisek Az anyagi növekedésnek a Föld zárt rendszerében határai vannak. A határok átlépése összeomláshoz vezet. Tudatos stratégiával az összeomlás elkerülhető lenne, de az emberiség nem ezen az úton halad.

16 Legvalószínűbb korlátok az energetikában
Forrás oldalon az olaj. Kibocsátás oldalon az éghajlatváltozás.

17 Az olaj az emberiség történelmében
Forrás:

18 Dr. Marion King Hubbert elmélete
A nyersanyag források hasznosítása haranggörbe szerint történik. A termelési csúcs elérésekor az erőforrás fele még rendelkezésre áll, de a kitermelés mértéke már csökken. 1956-ban megmondta, hogy az USA olajtermelése 1970-ben fog tetőzni. A világ olajtermelési csúcsát 1995-re tette.

19

20 Az olaj Hubbert görbéje

21

22 Másik forrás

23

24

25 Miért kellene hinni ezeknek a jelzéseknek?
Független elemzők állítják Az adatközlők a túljelentésben érdekeltek nagy olajtársaságok OPEC Oroszország nem-OPEC olajtermelők Az USA viselkedése a terrorista államok véletlenül mind olajtermelők Az EU politikája Az olajárak emelkedő trendje

26 Következmények Az olajcsúcs elérésekor elszabadul az olaj ára – függetlenül attól, hogy még évtizedekig lesz olaj. Ez magával viszi a többi energia árát is, elsősorban a gázét. Az olaj mint (vegyi) nyersanyag is megdrágul.

27 A probléma kezelésének stratégiái
A forráshiány kezelése: energiafogyasztás csökkentése (energiahatékonyság és igénycsökkentés) alternatív hagyományos energiaforrások (szén, atom, alternatív szénhidrogének) megújuló energiák. Egyes stratégiákat a CO2 kibocsátás okozta probléma kizárhat. Ha nem is a mai szinten, de elvileg ellátható az ember energiával.

28 Gondok a stratégiákkal
Új rendszerre kell átállni, amihez idő (25-50 év) és sok olaj kell. Az alternatív energiáknak is van környezeti terhelése. Valószínűleg nincs elég időnk és olajunk az átálláshoz. A jelenlegi piaci mechanizmusok az átállást nem motiválják.

29 Magyarország Kis ország, mely nem rendelkezik a nagyhatalmak eszköztárával, ezért leginkább csak alkalmazkodni tud. Erősen importfüggő. Alkalmazkodási stratégiák: meggazdagodás, hogy legyen miből megvenni a drága energiát igénycsökkentés a gazdaság átstrukturálásával energiahatékonyság megújuló energiák Használat és technológia fejlesztés.


Letölteni ppt "Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések