Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GONDOLKODÁS ÉRZÉSEK VISELKEDÉS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GONDOLKODÁS ÉRZÉSEK VISELKEDÉS."— Előadás másolata:

1 GONDOLKODÁS ÉRZÉSEK VISELKEDÉS

2 Az egészséges gondolkodás alapszabálya:
Tudj különbséget tenni a cél és a vágy között! CÉL: - Az önbecsülésem érdekében el kell érnem - Nem kell hozzá másnak a segítsége, csak rajtam múlik, egyedül én kellek hozzá VÁGY: - Önbecsülésem érdekében nem szükséges elérnem - Csak akkor tudom elérni ha valaki segít

3 + = A B C A Gondolkozásunk és érzelmeink kapcsolata Érzelmeink
Adott körülmények vagy bekövetkezett esemény + B „A”-ról alkotott felfogásunk, gondolko-dásunk = C Érzelmeink

4 HITEK belső bizonyosság
GONDOLKODÁS HITEK belső bizonyosság KÉPZETEK tudati képek ÉRZÉSEK VISELKEDÉS

5 Néhány általános torz üzenet magunkról
Mindenkinek a kedvében kell járnom, hogy szeressenek, és értékeljenek. Vágyaim és kívánságaim kifejezése – önzés. Ha nem vagyok mindenben, amit csak teszek tökéletes, akkor nem vagyok igazán értékes. Érzéseim elismerése a gyengeség jele. Ha egy keresztyénnek negatív érzelmei vannak, az „rossz bizonyságtevő”. Senki sem fog igazán szeretni azért, aki vagyok, ki kell érdemelnem a szeretetüket.

6 Mindig valami hasznosat kell tennem, hogy kiérdemeljem az élethez való jogot.
Mindig magam elé kell helyeznem másokat, különben sose leszek igazán boldog. Nem vagyok vonzó, ezért senki sem fog érdeklődni irántam. Nem vagyok felelős azért, amilyen vagyok, ezért nem is tehetek ellene semmit. Felelős vagyok azért, ahogy mások éreznek irányomban, és ahogyan velem viselkednek. Sosem bízok meg senkiben, mert úgyis cserbenhagynak.

7 Valóságosnak lenni, és megmutatni, ki vagyok, túlzottan kockázatos.
Mindig kontrollálnom kell az érzelmeimet, különben nagyon sebezhetővé válok. Ha másokkal barátkozom, mindig sérüléseket szenvedek, ezért biztonságosabb, ha magamba zárkózok. Ha elismerném ajándékaimat és képességeimet, az büszkeség lenne. Önmagam és teljesítményeim lebecsülése, az alázatomat bizonyítja.

8 Mindig erősnek kell lennem, különben az élet kezelhetetlenné válik.
Az én felelősségem, hogy kapcsolataimban bármi áron megtartsam a békességet. Ha jól mennek a dolgok az életemben, az nem az én érdemem. Az életet kibírni kell, nem pedig élvezni. Az élet élvezete bűnös, de legalábbis felelőtlen. Nem kérdőjelezem meg a meggyőződéseimet, mert ha valamelyikről kiderülne, hogy téves, akkor „kudarcot vallottam”.

9 Tökéletesnek kell lennem, különben Isten megbüntet.
Ha szeretem magam, az azt jelenti, hogy gyenge és önközpontú vagyok. Isten nem szerethet úgy, ahogy vagyok, mert nem vagyok elég jó. Részlet John & Agnes Sturt: Szeretetre teremtve c. könyvéből

10 A győztes és vesztes felfogás
GYŐZTESEK VESZTESEK Hitelességre törekszenek. Fő céljuk a teljesítmény. Meg tudnak nyílni mások előtt. Általában álarcok mögött élnek. Törődnek az emberekkel. Többnyire magukkal törődnek. Meghallgatnak másokat. Alig várják, hogy szót kapjanak. El tudnak fogadni másokat. Kontrollálni akarnak másokat. Kiértékelik, mérlegelik az emberek tetteit. Bírálják mások szándékait.

11 GYŐZTESEK VESZTESEK Tudnak szeretetet adni és elfogadni. Mindkettőt nehéznek találják. Többet adnak, mint amennyit elfogadnak. Többet fogadnak el, mint amennyit adnak. Kapcsolatban vannak az érzelmeikkel. Félnek szembenézni az érzelmeikkel. Ki tudják fejezni az érzelmeiket. Magukban „füstölögnek”, elfojtják az érzelmeiket. Felelősséget vállalnak az életükért. Kifogásokat keresnek, másokat hibáztatnak. Hisznek abban, hogy maguk alakítják az életüket. A szerencsében bíznak.

12 GYŐZTESEK VESZTESEK Szembenéznek a problémákkal. Megpróbálják elkerülni a problémákat. El tudják fogadni a kritikát. Mindig „nekik van igazuk”. Bocsánatot tudnak kérni. Bűnbakot próbálnak keresni. Elkötelezik magukat. Ígéreteket tesznek. Beismerik az előítéleteiket. Tagadják, hogy előítéleteik lennének. Tanulnak a hibáikból. Nem próbálnak új utakat. Időt szakítanak dolgokra. Sosincs elég idejük. Agyon tudják csapni az időt, tudnak lazítani. Csak a mának élnek.

13 GYŐZTESEK VESZTESEK Elismerik erősségeiket és gyengeségeiket. Minimalizálják, vagy tagadják mindkettőt. Megértőek a gyengeségekkel szemben. Nem tudják tolerálni mások gyengeségeit. Tudnak nevetni magukon. Könnyebben nevetnek másokon. Határozottan cselekszenek. Csak reagálnak az eseményekre. Spontanitás és kreativitás jellemzi őket. Merev gondolkodásúak. A veszteségből tőkét kovácsolnak. A nyereség veszteségre fordul náluk.

14 GYŐZTESEK VESZTESEK Önmagukat adják, megélik azt, akik. Másokat utánoznak. A fontos dolgok vezérlik őket. A sürgős dolgok kontrollálják őket. Magabiztosak, határozottak tudnak lenni. Általában passzívak, vagy agresszívek. Az a fontos számukra, hogy kik ők. Inkább a cselekvésre koncentrálnak. Amit mondanak: Az élet nagyszerű! Semmi sem úgy történik, ahogy szeretném! Fedezzük fel! Senki sem tudhatja.

15 Jobban is meg tudnám csinálni.
GYŐZTESEK VESZTESEK Jobban is meg tudnám csinálni. Azért nem vagyok olyan rossz, mint mások. Miért ne? Miért tenném meg? Jó reggelt, Istenem! Te jó Isten, már megint reggel van! Részlet John & Agnes Sturt: Szeretetre teremtve c. könyvéből

16 Az egészséges gondolkodású keresztény
Nem gyötrődik azért, hogy a dolgok miért éppen úgy alakulnak ahogy, nem felejti el, hogy a szuverén, szerető Isten saját bölcs tervei szerint mozgatja azokat Minden tettében kéri az Úr vezetését, ahelyett, hogy kijelentené: „ezzel nem tudok mit kezdeni” ezt mondja „mutasd meg akaratodat, mondd, mit tegyek?!” Gondolatait olyan dolgokkal tölti meg, amelyek a Krisztus ismeretét elősegítik Célul tűzi ki azt, hogy Istennek tetsző legyen és cselekedje a jót.

17


Letölteni ppt "GONDOLKODÁS ÉRZÉSEK VISELKEDÉS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések