Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VÉRALVADÁS -a tervezettség bizonyítéka-

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VÉRALVADÁS -a tervezettség bizonyítéka-"— Előadás másolata:

1 VÉRALVADÁS -a tervezettség bizonyítéka-
TEREMTÉSPÁRTI ALTERNATÍVA AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN I. VÉRALVADÁS -a tervezettség bizonyítéka- DeKK - DEBRECENI KREACIONISTA KÖR Dr. Nitkovszki Eduárd

2 Előadásvázlat Kaszkádrendszerek az emberi szervezetben
A test élete a vérben van A véralvadási kaszkád „Rendszerhibák” – Véralvadási zavarok Érdekességek Véralvadás evolúciója? Következtetések Irodalom

3 1. Kaszkádrendszerek az emberi szervezetben
Véralvadási rendszer Komplementrendszer Retina biokémiai kaszkádja Rube Goldberg-féle gépezetek (M. Behe)

4 2. A test élete a vérben van
Vér funkciói Általános transzportfunkciók O2, CO2 Tápanyagok (glükóz, lipidek, aminosavak) Anyagcseretermékek Humorális hírvivők (hormonok, citokinek) Szervezet homeostasisának fenntartása Ozmotikus nyomás, elektrolitok Sav-bázis, pH Hőmérséklet Védekezés Immunrendszer Haemostasis/véralvadás (thrombocyták, véralvadási faktorok)

5 Vér/élet értéke Isten szerint
Gen 4:10 Monda pedig az Úr: Mit cselekedtél? A te atyádfiának vére kiált én hozzám a földrõl. Gen 9:6 A ki ember-vért ont, annak vére ember által ontassék ki; mert Isten a maga képére teremté az embert. Gen 9:5 De a ti véreteket, a melyben van a ti éltetek, számon kérem; számon kérem minden állattól, azonképen az embertõl, kinek-kinek atyjafiától számon kérem az ember életét.

6 Vér/élet/lélek/engesztelés
Lev 17:11 Mert a testnek élete a vérben van, én pedig az oltárra adtam azt néktek, hogy engesztelésül legyen a ti életetekért, mert a vér a benne levõ élet által szerez engesztelést. Gen 9:4 Csak a húst az õt elevenítõ vérrel meg ne egyétek Lev 17:14 Mert minden testnek élete az õ vére a benne levõ élettel. Azért mondom Izráel fiainak: Semmiféle testnek a vérét meg ne egyétek, mert minden testnek élete az õ vére; valaki megeszi azt, irtassék ki. Deu 12:23 Csakhogy abban állhatatos légy, hogy a vért meg ne egyed; mert a vér, az a lélek: azért a lelket a hússal együtt meg ne egyed!

7 Vér/váltság/bűnbocsánat/békéltetés
Ján 19:34 Hanem egy a vitézek közül dárdával döfé meg az õ oldalát, és azonnal vér és víz jöve ki abból. ApCsel 17:26 És az egész emberi nemzetséget egy vérbõl teremtette, hogy lakozzanak a földnek egész színén, meghatározván eleve rendelt idejöket és lakásuknak határait; Ef 1:7 A kiben van a mi váltságunk az Õ vére által, a bûnöknek bocsánata az Õ kegyelmének gazdagsága szerint. Kol 1:14 Kiben van a mi váltságunk az Õ vére által, bûneinknek bocsánata; Kol 1:20 És hogy Õ általa békéltessen meg mindent Magával, békességet szerezvén az Õ keresztjének vére által; Õ általa mindent, a mi csak van, akár a földön, akár a mennyekben.

8 Örök-életbevágóan fontos!!!
Zsid 2:14 Mivel tehát a gyermekek testbõl és vérbõl valók, õ is hasonlatosképen részese lett azoknak, hogy a halál által megsemmisítse azt, a kinek hatalma van a halálon, tudniillik az ördögöt, Zsid 9:12 És nem bakok és tulkok vére által, hanem az õ tulajdon vére által, ment be egyszer s mindenkorra a szentélybe, örök váltságot szerezve Zsid 9:22 És csaknem minden vérrel tisztíttatik meg a törvény szerint, és vérontás nélkül nincsen bûnbocsánat. Zsid 12:24 És az újszövetség közbenjárójához Jézushoz, és a meghintésnek véréhez, mely jobbat beszél, mint az Ábel vére. 1Ján 1:7 Ha pedig a világosságban járunk, a mint õ maga a világosságban van: közösségünk van egymással, és Jézus Krisztusnak, az õ Fiának vére megtisztít minket minden bûntõl. Örök-életbevágóan fontos!!!

9 3. A véralvadási kaszkád

10

11 Véralvadásban résztvevő fehérjék
I-es faktor Fibrinogén VII-es faktor Prokonvertin XI-es faktor Hemofilia C faktor PTA (Plasma Thromboplastin Antecedent ) II-es faktor Prothrombin VIII-as faktor Antihemofília faktor Hemofilia A XII-es faktor Hagemann faktor III-as faktor Thromboplasztin IX-es faktor Hemofilia B faktor Christmas faktor XIII-as faktor Fibrinstabilizáló (Laky-Lóránt) faktor (FSF) V-ös faktor Proakcelerin X-es faktor Stuart-Prower faktor

12 Extrinsic (külső) reakcióút
Intrinsic (belső) reakcióút Sérülés Kininogén Kallikrein Extrinsic (külső) reakcióút XII XIIa Trauma XI XIa VIII IX IXa VIIa VII VIIIa Szöveti faktor X Xa X Va Prothrombin (II) Thrombin (IIa) Fibrinogén (I) Fibrin (Ia) XIIIa Térhálós fibrinpolimer

13

14 Warfarin (cumarin-vegyületek) hatásmechanizmusa
-K-vitamint kompetitív helyettesíti -XIa aktiválásához a Prothrombin meg kell változzon GLU formából GLA formába. -K-Vitamin nélkül a Prothrombin nem tud aktiválódni thrombinná. -Thrombin nélkül a Fibrinogén nem tud Fibrinné alakulni, az állat elvérzik pl. patkányméreg Bizonyíték: a véralvadási kaszkád egyetlen lépése sem elhanyagolható ahhoz, hogy a rendszer müködhessen.

15 Fibrinmolekula

16 Fibrinháló kialakulása

17 4. „Rendszerhibák” – Véralvadási zavarok
Egyensúly

18 Fibrinháló oldása

19 Véralvadásban résztvevő fehérjék
I-es faktor Fibrinogén VII-es faktor Prokonvertin XI-es faktor Hemofilia C faktor PTA (Plasma Thromboplastin Antecedent ) II-es faktor Prothrombin VIII-as faktor Antihemofília faktor Hemofilia A /20 XII-es faktor Hagemann faktor III-as faktor Thromboplasztin IX-es faktor Hemofilia B faktor Christmas faktor 100000/3-4 XIII-as faktor Fibrinstabilizáló (Laky-Lóránt) faktor (FSF) V-ös faktor Proakcelerin X-es faktor Stuart-Prower faktor

20 5. Érdekességek Körülmetélés időpontja: 8. nap Gen 17:12
Nyolcznapos korában körûlmetéltessék nálatok minden férfigyermek nemzedékeiteknél; Prothrombin és K-vitamin újszülöttnél a 8. napra éri el a biztonságos maximális szintet Felmentés körülmetélés alól – Talmud: ha az anya már előzőleg fiúgyermeket vesztett körülmetéléskor fellépő elvérzés miatt = öröklődés felismerése! Hemofília C már a babiloni fogságban (i.e ) vagy azelőtt – FXI-et kódoló gén mutációja (nem hasznos!)

21 6.Véralvadás evolúciója?
Russell Doolittle biokémia professzor a Center for Molecular Genetics University of California Thrombosis and Homeostasis –ban megjelent cikkben próbál választ adni arra a kérdésre, „Hogyan fejlődött ki ez a komplex és finoman kiegyensúlyozott folyamat? ” Szakembereknek írt cikkben Dr. Doolittle a következő kifejezésekkel magyaráz: „a Szöveti faktor megjelent…", "Prothrombin megjelenik...", "Fibrinogén születik...", "Antithrombin megjelenik...", "Plasminogén generálódik...", "Antiplasmin felbukkan...", "TPA előugrik...". "Proconvertin duplikálódik a Stuart Faktorból." Ha duplikálod ezt a mondatot kapsz-e valami mást?!

22 Véralvadás evolúciója?
„A gazdaszervezet védekező rendszere amely évmilliók alatt fejlődött ki. Ahogy a legkorábbi élő organizmusok az egysejtűből komplexebb formákká fejlődtek, kifejlesztették keringési rendszerüket, hogy ellássa őket oxigénnel és egyéb –a többsejtű élethez szükséges- tápanyagokkal. A sérülésre adott véralvadási válasz nélkül ezek a keringési rendszerek nem lettek volna képesek megelőzni a fatális elvérzést: az evolúció mint tudjuk lehetetlen lett volna, és csak az egyszerűbb életformák mint az algák és baktériumok léteznének." (D. Noonan, "The Perils of Hemophilia", in Blood-Bearer of Life and Death, 1993)

23 Esélyek A kontrollált véralvadáshoz minden lépésben 2 fehérje kell:
egy proenzim (nem aktivált faktor) és az aktivátora. Dr. Behe számításai szerint az esélye, hogy TPA faktor és aktivátora egyszerre rendelkezésre álljon 1/10 a 36-on! Ha csak az egyik fehérje jelent meg, akkor a mutáció és természetes szelekció kiszűri Rendszeregyüttesek: -véralvadási kaszkád -fibrinolitikus rendszer -szabályozó rendszerek(gyorsító, gátló)

24 7. Következtetések Nem egyszerűsíthetően bonyolult rendszer
Egyetlen komponens hiánya működésképtelenné teszi Véletlenszerű megjelenése nagyon valószínűtlen Lassú, apró lépésenkénti evolúciós kialakulás mechanizmusára nincs elfogadható magyarázat Tervezettség = logikus magyarázat !!!

25 8. Irodalom Werner Gitt: A csodálatos ember
Michael Behe: Darwin fekete doboza ÉRTEM: A tudomány felfedezi Istent – Farkas Ferenc, Hornyánszky Balázs: Vérfagyasztó tökéletesség Sas Géza: Haemostaseologia McMillen: Elkerülhető betegségek Henry M. Morris: The Biblical Basis for Modern Science Robert Harsh: Irreducible Complexity? Blood Clotting! Gergely Mihály: Perioperatív transzfúzió (ppt előadás) Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház Központi Intenzív és Anaesthesiológiai Osztály Dr. Szegedi István- Dr. Kiss Csongor: Thrombosis a gyermekkorban (ppt előadás), DEOEC Gyermekklinika

26 Zsolt 139:14 Magasztallak, hogy csodálatosan megkülönböztettél
Zsolt 139:14 Magasztallak, hogy csodálatosan megkülönböztettél. Csodálatosak a te cselekedeteid! és jól tudja ezt az én lelkem. 3D szeműveggel!


Letölteni ppt "VÉRALVADÁS -a tervezettség bizonyítéka-"

Hasonló előadás


Google Hirdetések