Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VÉRALVADÁS -a tervezettség bizonyítéka- DeKK - DEBRECENI KREACIONISTA KÖR Dr. Nitkovszki Eduárd TEREMTÉSPÁRTI ALTERNATÍVA AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN I.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VÉRALVADÁS -a tervezettség bizonyítéka- DeKK - DEBRECENI KREACIONISTA KÖR Dr. Nitkovszki Eduárd TEREMTÉSPÁRTI ALTERNATÍVA AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN I."— Előadás másolata:

1 VÉRALVADÁS -a tervezettség bizonyítéka- DeKK - DEBRECENI KREACIONISTA KÖR Dr. Nitkovszki Eduárd TEREMTÉSPÁRTI ALTERNATÍVA AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN I.

2 Előadásvázlat 1. Kaszkádrendszerek az emberi szervezetben 2. A test élete a vérben van 3. A véralvadási kaszkád 4. „Rendszerhibák” – Véralvadási zavarok 5. Érdekességek 6. Véralvadás evolúciója? 7. Következtetések 8. Irodalom

3 1. Kaszkádrendszerek az emberi szervezetben Véralvadási rendszer Véralvadási rendszer Komplementrendszer Komplementrendszer Retina biokémiai kaszkádja Retina biokémiai kaszkádja Rube Goldberg-féle gépezetek Rube Goldberg-féle gépezetek (M. Behe)

4 2. A test élete a vérben van Vér funkciói Általános transzportfunkciók Általános transzportfunkciók O2, CO2 Tápanyagok (glükóz, lipidek, aminosavak) Anyagcseretermékek Humorális hírvivők (hormonok, citokinek) Szervezet homeostasisának fenntartása Szervezet homeostasisának fenntartása Ozmotikus nyomás, elektrolitok Sav-bázis, pH Hőmérséklet Védekezés VédekezésImmunrendszer Haemostasis/véralvadás (thrombocyták, véralvadási faktorok)

5 Vér/élet értéke Isten szerint Gen 4:10 Monda pedig az Úr: Mit cselekedtél? A te atyádfiának vére kiált én hozzám a földrõl. Gen 4:10 Monda pedig az Úr: Mit cselekedtél? A te atyádfiának vére kiált én hozzám a földrõl. Gen 9:6 A ki ember-vért ont, annak vére ember által ontassék ki; mert Isten a maga képére teremté az embert. Gen 9:6 A ki ember-vért ont, annak vére ember által ontassék ki; mert Isten a maga képére teremté az embert. Gen 9:5 De a ti véreteket, a melyben van a ti éltetek, számon kérem; számon kérem minden állattól, azonképen az embertõl, kinek-kinek atyjafiától számon kérem az ember életét. Gen 9:5 De a ti véreteket, a melyben van a ti éltetek, számon kérem; számon kérem minden állattól, azonképen az embertõl, kinek-kinek atyjafiától számon kérem az ember életét.

6 Vér/élet/lélek/engesztelés Lev 17:11 Mert a testnek élete a vérben van, én pedig az oltárra adtam azt néktek, hogy engesztelésül legyen a ti életetekért, mert a vér a benne levõ élet által szerez engesztelést. Lev 17:11 Mert a testnek élete a vérben van, én pedig az oltárra adtam azt néktek, hogy engesztelésül legyen a ti életetekért, mert a vér a benne levõ élet által szerez engesztelést. Gen 9:4 Csak a húst az õt elevenítõ vérrel meg ne egyétek Gen 9:4 Csak a húst az õt elevenítõ vérrel meg ne egyétek Lev 17:14 Mert minden testnek élete az õ vére a benne levõ élettel. Azért mondom Izráel fiainak: Semmiféle testnek a vérét meg ne egyétek, mert minden testnek élete az õ vére; valaki megeszi azt, irtassék ki. Lev 17:14 Mert minden testnek élete az õ vére a benne levõ élettel. Azért mondom Izráel fiainak: Semmiféle testnek a vérét meg ne egyétek, mert minden testnek élete az õ vére; valaki megeszi azt, irtassék ki. Deu 12:23 Csakhogy abban állhatatos légy, hogy a vért meg ne egyed; mert a vér, az a lélek: azért a lelket a hússal együtt meg ne egyed! Deu 12:23 Csakhogy abban állhatatos légy, hogy a vért meg ne egyed; mert a vér, az a lélek: azért a lelket a hússal együtt meg ne egyed!

7 Vér/váltság/bűnbocsánat/békéltetés Ján 19:34 Hanem egy a vitézek közül dárdával döfé meg az õ oldalát, és azonnal vér és víz jöve ki abból. Ján 19:34 Hanem egy a vitézek közül dárdával döfé meg az õ oldalát, és azonnal vér és víz jöve ki abból. ApCsel 17:26 És az egész emberi nemzetséget egy vérbõl teremtette, hogy lakozzanak a földnek egész színén, meghatározván eleve rendelt idejöket és lakásuknak határait; Ef 1:7 A kiben van a mi váltságunk az Õ vére által, a bûnöknek bocsánata az Õ kegyelmének gazdagsága szerint. Kol 1:14 Kiben van a mi váltságunk az Õ vére által, bûneinknek bocsánata; Kol 1:20 És hogy Õ általa békéltessen meg mindent Magával, békességet szerezvén az Õ keresztjének vére által; Õ általa mindent, a mi csak van, akár a földön, akár a mennyekben.

8 Zsid 2:14 Mivel tehát a gyermekek testbõl és vérbõl valók, õ is hasonlatosképen részese lett azoknak, hogy a halál által megsemmisítse azt, a kinek hatalma van a halálon, tudniillik az ördögöt, Zsid 9:12 És nem bakok és tulkok vére által, hanem az õ tulajdon vére által, ment be egyszer s mindenkorra a szentélybe, örök váltságot szerezve Zsid 9:22 És csaknem minden vérrel tisztíttatik meg a törvény szerint, és vérontás nélkül nincsen bûnbocsánat. Zsid 12:24 És az újszövetség közbenjárójához Jézushoz, és a meghintésnek véréhez, mely jobbat beszél, mint az Ábel vére. 1Ján 1:7 Ha pedig a világosságban járunk, a mint õ maga a világosságban van: közösségünk van egymással, és Jézus Krisztusnak, az õ Fiának vére megtisztít minket minden bûntõl. Örök-életbevágóan fontos!!!

9 3. A véralvadási kaszkád

10

11 Véralvadásban résztvevő fehérjék I-es faktor Fibrinogén VII-es faktor Prokonvertin XI-es faktor Hemofilia C faktor PTA (Plasma Thromboplastin Antecedent ) II-es faktor Prothrombin VIII-as faktor Antihemofília faktor Hemofilia A XII-es faktor Hagemann faktor III-as faktor Thromboplasztin IX-es faktor Hemofilia B faktor Christmas faktor XIII-as faktor Fibrinstabilizáló (Laky-Lóránt) faktor (FSF) V-ös faktor Proakcelerin X-es faktor Stuart-Prower faktor

12 Extrinsic (külső) reakcióút Intrinsic (belső) reakcióút Kininogén Kallikrein XIIXIIa XIXIa IXIXa VIIIa XXa Va Prothrombin (II)Thrombin (IIa) Sérülés Fibrinogén (I)Fibrin (Ia) Térhálós fibrinpolimer XIIIa X VIIaVII Trauma Szöveti faktor VIII

13

14 Warfarin (cumarin-vegyületek) hatásmechanizmusa -K-vitamint kompetitív helyettesíti -XIa aktiválásához a Prothrombin meg kell változzon GLU formából GLA formába. -K-Vitamin nélkül a Prothrombin nem tud aktiválódni thrombinná. -Thrombin nélkül a Fibrinogén nem tud Fibrinné alakulni, az állat elvérzik pl. patkányméreg Bizonyíték: a véralvadási kaszkád egyetlen lépése sem elhanyagolható ahhoz, hogy a rendszer müködhessen.

15 Fibrinmolekula

16 Fibrinháló kialakulása

17 4. „Rendszerhibák” – Véralvadási zavarok Egyensúly Egyensúly

18 Fibrinháló oldása

19 Véralvadásban résztvevő fehérjék I-es faktor Fibrinogén VII-es faktor Prokonvertin XI-es faktor Hemofilia C faktor PTA (Plasma Thromboplastin Antecedent ) II-es faktor Prothrombin VIII-as faktor Antihemofília faktor Hemofilia A 100000/20 XII-es faktor Hagemann faktor III-as faktor Thromboplasztin IX-es faktor Hemofilia B faktor Christmas faktor 100000/3-4 XIII-as faktor Fibrinstabilizáló (Laky-Lóránt) faktor (FSF) V-ös faktor Proakcelerin X-es faktor Stuart-Prower faktor

20 5. Érdekességek Körülmetélés időpontja: 8. nap Körülmetélés időpontja: 8. nap Gen 17:12 Nyolcznapos korában körûlmetéltessék nálatok minden férfigyermek nemzedékeiteknél; Prothrombin és K-vitamin újszülöttnél a 8. napra éri el a biztonságos maximális szintet Felmentés körülmetélés alól – Talmud: Felmentés körülmetélés alól – Talmud: ha az anya már előzőleg fiúgyermeket vesztett körülmetéléskor fellépő elvérzés miatt = öröklődés felismerése! Hemofília C már a babiloni fogságban (i.e.587-536) vagy azelőtt – FXI-et kódoló gén mutációja (nem hasznos!) Hemofília C már a babiloni fogságban (i.e.587-536) vagy azelőtt – FXI-et kódoló gén mutációja (nem hasznos!)

21 6.Véralvadás evolúciója? Russell Doolittle biokémia professzor a Center for Molecular Genetics University of California Thrombosis and Homeostasis –ban megjelent cikkben próbál választ adni arra a kérdésre, „Hogyan fejlődött ki ez a komplex és finoman kiegyensúlyozott folyamat? ” Russell Doolittle biokémia professzor a Center for Molecular Genetics University of California Thrombosis and Homeostasis –ban megjelent cikkben próbál választ adni arra a kérdésre, „Hogyan fejlődött ki ez a komplex és finoman kiegyensúlyozott folyamat? ” Szakembereknek írt cikkben Dr. Doolittle a következő kifejezésekkel magyaráz: Szakembereknek írt cikkben Dr. Doolittle a következő kifejezésekkel magyaráz: „a Szöveti faktor megjelent…", "Prothrombin megjelenik...", "Fibrinogén születik...", "Antithrombin megjelenik...", "Plasminogén generálódik...", "Antiplasmin felbukkan...", "TPA előugrik...". "Prothrombin megjelenik...", "Fibrinogén születik...", "Antithrombin megjelenik...", "Plasminogén generálódik...", "Antiplasmin felbukkan...", "TPA előugrik...". "Proconvertin duplikálódik a Stuart Faktorból." Ha duplikálod ezt a mondatot kapsz-e valami mást?! Ha duplikálod ezt a mondatot kapsz-e valami mást?!

22 Véralvadás evolúciója? „A gazdaszervezet védekező rendszere amely évmilliók alatt fejlődött ki. „A gazdaszervezet védekező rendszere amely évmilliók alatt fejlődött ki. Ahogy a legkorábbi élő organizmusok az egysejtűből komplexebb formákká fejlődtek, kifejlesztették keringési rendszerüket, hogy ellássa őket oxigénnel és egyéb –a többsejtű élethez szükséges- tápanyagokkal. Ahogy a legkorábbi élő organizmusok az egysejtűből komplexebb formákká fejlődtek, kifejlesztették keringési rendszerüket, hogy ellássa őket oxigénnel és egyéb –a többsejtű élethez szükséges- tápanyagokkal. A sérülésre adott véralvadási válasz nélkül ezek a keringési rendszerek nem lettek volna képesek megelőzni a fatális elvérzést: az evolúció mint tudjuk lehetetlen lett volna, és csak az egyszerűbb életformák mint az algák és baktériumok léteznének." A sérülésre adott véralvadási válasz nélkül ezek a keringési rendszerek nem lettek volna képesek megelőzni a fatális elvérzést: az evolúció mint tudjuk lehetetlen lett volna, és csak az egyszerűbb életformák mint az algák és baktériumok léteznének." (D. Noonan, "The Perils of Hemophilia", in Blood-Bearer of Life and Death, 1993)

23 Esélyek A kontrollált véralvadáshoz minden lépésben 2 fehérje kell: A kontrollált véralvadáshoz minden lépésben 2 fehérje kell: egy proenzim (nem aktivált faktor) és az aktivátora. Dr. Behe számításai szerint az esélye, hogy TPA faktor és aktivátora egyszerre rendelkezésre álljon 1/10 a 36-on! Dr. Behe számításai szerint az esélye, hogy TPA faktor és aktivátora egyszerre rendelkezésre álljon 1/10 a 36-on! Ha csak az egyik fehérje jelent meg, akkor a mutáció és természetes szelekció kiszűri Ha csak az egyik fehérje jelent meg, akkor a mutáció és természetes szelekció kiszűri Rendszeregyüttesek: -véralvadási kaszkád Rendszeregyüttesek: -véralvadási kaszkád -fibrinolitikus rendszer -fibrinolitikus rendszer -szabályozó rendszerek(gyorsító, gátló) -szabályozó rendszerek(gyorsító, gátló)

24 7. Következtetések Nem egyszerűsíthetően bonyolult rendszer Nem egyszerűsíthetően bonyolult rendszer Egyetlen komponens hiánya működésképtelenné teszi Egyetlen komponens hiánya működésképtelenné teszi Véletlenszerű megjelenése nagyon valószínűtlen Véletlenszerű megjelenése nagyon valószínűtlen Lassú, apró lépésenkénti evolúciós kialakulás mechanizmusára nincs elfogadható magyarázat Lassú, apró lépésenkénti evolúciós kialakulás mechanizmusára nincs elfogadható magyarázat Tervezettség = logikus magyarázat !!! Tervezettség = logikus magyarázat !!!

25 8. Irodalom Werner Gitt: A csodálatos ember Werner Gitt: A csodálatos ember Michael Behe: Darwin fekete doboza Michael Behe: Darwin fekete doboza ÉRTEM: A tudomány felfedezi Istent ÉRTEM: A tudomány felfedezi Istent – Farkas Ferenc, Hornyánszky Balázs: Vérfagyasztó tökéletesség Sas Géza: Haemostaseologia Sas Géza: Haemostaseologia McMillen: Elkerülhető betegségek McMillen: Elkerülhető betegségek Henry M. Morris: The Biblical Basis for Modern Science Henry M. Morris: The Biblical Basis for Modern Science Robert Harsh: Irreducible Complexity? Blood Clotting! Robert Harsh: Irreducible Complexity? Blood Clotting! Gergely Mihály: Perioperatív transzfúzió (ppt előadás) Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház Központi Intenzív és Anaesthesiológiai Osztály Gergely Mihály: Perioperatív transzfúzió (ppt előadás) Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház Központi Intenzív és Anaesthesiológiai Osztály Dr. Szegedi István- Dr. Kiss Csongor: Thrombosis a gyermekkorban (ppt előadás), DEOEC Gyermekklinika 2005.06.04. Dr. Szegedi István- Dr. Kiss Csongor: Thrombosis a gyermekkorban (ppt előadás), DEOEC Gyermekklinika 2005.06.04.

26 Zsolt 139:14 Magasztallak, hogy csodálatosan megkülönböztettél. Csodálatosak a te cselekedeteid! és jól tudja ezt az én lelkem. 3D szeműveggel!


Letölteni ppt "VÉRALVADÁS -a tervezettség bizonyítéka- DeKK - DEBRECENI KREACIONISTA KÖR Dr. Nitkovszki Eduárd TEREMTÉSPÁRTI ALTERNATÍVA AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN I."

Hasonló előadás


Google Hirdetések