Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Miért szaporodnak egyes gyülekezetek? Budapest, Magyarország 2013. október.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Miért szaporodnak egyes gyülekezetek? Budapest, Magyarország 2013. október."— Előadás másolata:

1 Miért szaporodnak egyes gyülekezetek? Budapest, Magyarország 2013. október

2 Gyülekezetek Szaporodása Új Gyülekezetek Plántálásával Mivel a mi Urunk, Jézus Krisztus Gyülekezete élő, akár csak egy élő organizmus, meg kell tapasztalnia, amit a híres missziológus, Roland Allen, „spontán növekedésnek” hív.

3 Mi a “Spontán Növekedés”? “A következőt értem spontán növekedés alatt: az a növekedés, amit megelőz minden olyan tevékenysége a gyülekezet tagjainak, mely nem igényel külön szervezést, vagy rábeszélést/figyelmeztetést, továbbadják másoknak az evangéliumot, úgy, ahogy ők megragadták azt. Olyan növekedés ez, amit megelőz az az ellenállhatatlan vonzalom, melyet az ember érez, miközben szemléli a Keresztyén Egyház rendezett életét, s hajtja a vágy, hogy felfedezze egy olyan élet titkát, amit ösztönösen vágynak is megosztani velük. Az Egyház növekedését továbbá jelenti új gyülekezetek születése is.” (kiemelés tőlem) Roland Allen, The Spontaneous Expansion of the Church. Grand Rapids: Eerdmans, 1962, 7. o. Roland Allen, The Spontaneous Expansion of the Church. Grand Rapids: Eerdmans, 1962, 7. o.

4 A Szaporodó Gyülekezet 14 jellemzője Nézzük meg, hogy minőségi és mennyiségi kutatások során milyen jellemzőket fedeztek fel. 14 JELLEMZŐ

5 1. A REPRODUKCIÓ VÍZIÓJA Francia pásztor: “Az evangelizálás iránti vágy, olyan teher, mely nagyobb annál, hogy csupán városunk elérését lássuk.” Egy franciaországi misszionárius válasza arra, hogy mi akadályozza az új gyülekezetek plántálását: Egy franciaországi misszionárius válasza arra, hogy mi akadályozza az új gyülekezetek plántálását: “látás hiánya.” “látás hiánya.”

6 EGY ALMAFÁT SZERETNÉL, VAGY EGY EGÉSZ GYÜMÖLCSÖS KERTET?

7 MAI TAPASZTALATOK Párizs ORLY

8 MAI TAPASZTALATOK ELSŐ GYÜLEKEZETPLÁNTÁLÁS Párizs ORLY Longjumeau 1968

9 MAI TAPASZTALATOK ELSŐ GYÜLEKEZETPLÁNTÁLÁS Párizs ORLY Longjumeau 1968

10 MAI TAPASZTALATOK 2. GYÜLEKEZETPLÁNTÁLÁS Párizs ORLY Longjumeau 1968 Creteil 1971

11 MAI TAPASZTALATOK 3. GYÜLEKEZETPLÁNTÁLÁS Párizs ORLY Longjumeau 1968 Creteil 1971 Val d’Yerres 1973

12 MAI TAPASZTALATOK 4. GYÜLEKEZETPLÁNTÁLÁS Párizs ORLY Longjumeau 1968 Creteil 1971 Val d’Yerres 1973 Savigny-le-Temple 1981

13 MAI TAPASZTALATOK 5. GYÜLEKEZETPLÁNTÁLÁS Párizs ORLY Longjumeau 1968 Creteil 1971 Val d’Yerres 1973 Savigny-le-Temple 1981 Vigneux 1982

14 6. Gyülekezetplántálás & 1. „unoka” gyülekezet PARIS ORLY Longjumeau 1968 Creteil 1971 Val d’Yerres 1973 Savigny-le-Temple 1981 Vigneux 1982 Bretigny 1986

15 3. Evangéliumi gyülekezet St. Quentin-ben, Franciaország

16 3. Evangéliumi Gyülekezet St. Quentin-ben, Franciaországban – Úttörő jellegű gyülekezetplántálás 100,000 lakos Evangéliumi gyülekezet nélkül Kiindulási pont

17 3. Evangéliumi gyülekezet St. Quentin- ben, Franciaország – 1. leánygyülekezet 1. leánygyüleke zet

18 3. Evangéliumi gyülekezet St. Quentin- ben, Franciaország – 2. leánygyülekezet 1 1. leánygyüleke zet 2. leánygyüleke zet

19 3. Evangéliumi gyülekezet St. Quentin- ben, Franciao. – 1. „unoka”gyülekezet 1 1. leánygyüleke zet 2. leánygyüleke zet 1. „unoka” gyülekezet

20 Elkapható ez a „látás”?

21 Példa Tajvanból

22 Egy gyülekezet elindít egy másikat Leánygyüleke- zet látása Tajvanban Leánygyüleke- zet látása Tajvanban

23 Wong pásztor „elkapta” a Látást North Taichung Chapel életet adott— az AiChia gyülekezetnek Ma a két gyülekezet együtt akar plántálni egy 3. gyülekezetet

24 Svájcban Ferriti pásztor magáévá tette a Látást

25 Mit tegyél az 1. jellemvonásért? 1. Szánj rá időt, és ellenőrizd a látást 2. Mit fogsz tenni, hogy elérd ezt a látást?

26 2. HAJLANDÓ A KOCKÁZATVÁLLALÁSRA -- KÉSZ VÁLLALNI A KOCKÁZATOT, HOGY GYENGÍTHETI AZ ANYAGYÜLEKEZETET -- HAJLANDÓ VÁLLALNI A KOCKÁZATOT A TANÍTÁS TOVÁBBADÁSÁBAN --HAJLANDÓ ISTENBEN BÍZNI EGY ÚJ GYÜLEKEZET PLÁNTÁLÁSÁNAK FINANSZÍROZÁSÁT ILLETŐEN

27 Mit tegyél a 2. jellemvonásért? 1. Szánj rá időt, és ellenőrizd a kockázatvállaláshoz a kapacitásod. 2. Mit fogsz tenni, hogy kész legyél vállalni a kockázatokat?

28 3. ÖNFELÁLDOZÁS LELKÜLETE A. KÉSZ ÁLDOZATOT VÁLLALNI B. HAJLANDÓ TÚLNÉZNI AZON, HOGY „MIT CSINÁLOK” AZÉRT, HOGY LÁTHASSA ISTEN KIRÁLYSÁGÁNAK NAGYOBB MUNKÁJÁT C. KIMOZDUL AZ EGOCENTRIKUS HOZZÁÁLLÁSBÓL AZ „AZ ÉN SZOLGÁLATOM” ÉS „ÉN GYÜLEKEZETEM” FELÉ D. ÁLDOZAT, MELY SZOKSZOROZÓDÁSHOZ VEZET.

29 Mit tegyél a 3. jellemvonásért? 1. Szánj rá időt, és ellenőrizd önfeláldozó lelkületedet? 2. Mit fogsz tenni, hogy kész légy az áldozathozatalra?

30 4. ÖNMAGUNK NÖVEKEDÉSE A. ILLUSZTRÁCIÓ EGY PÁRIZSI GYÜLEKEZETRŐL, AMELY NÖVEKEDETT ÉS 6 LEÁNYGYÜLEKEZETET, ILLETVE 2 „UNOKA” GYÜLEKEZETET PLÁNTÁLT. B. VISZONT EGY NEM NÖVEKEDŐ GYÜLEKEZET IS TUD LEÁNYGYÜLEKEZETET PLÁNTÁLNI. EZT TAPASZTALTUK AUSZTRÁLIÁBAN.

31 EGY GYÜLEKEZET PLÁNTÁL EGY MÁSIKAT LIFE CHURCH (Korábban LIFE CHURCH (Korábban CALVARY BAPTIST) CALVARY BAPTIST) NEW COMMUNITY CHURCH (PARAFIELD GARDENS) NEW COMMUNITY CHURCH (PARAFIELD GARDENS) MAWSON LAKES MAWSON LAKES LEÁNYGYÜLEKEZET LEÁNYGYÜLEKEZET LIFE CHURCH NEW COMMUNITY CHURCH MAWSON LAKES CHURCH PLANT

32 A NEW COMMUNITY GYÜLEKEZET

33 Mit tegyél a 4. jellemvonásért? 1. Szánj rá időt, s ellenőrizd a növekedéseteket. 2. Mit fogsz annak érdekében, hogy növekedj, s képes légy egy új gyülekezet plántálására? 3. Lehet, hogy a növekedés útja egy új gyülekeztet plántálásában van – gondold át.

34 5. TUDJA HOGYAN KELL LEÁNYGYÜLEKEZETET PLÁNTÁLNI A. MEGTALÁLJA A MÓDJÁT EGY ÚJ GYÜLEKEZET INDÍTÁSÁNAK B. STRATEGYSTRATÉGIÁJÁNAK RÉSZE AZ ÚJ GYÜLEKEZETEK INDÍTÁSÁNAK TERVEZÉSE C. PÉLDA GYÜLEKEZET VAL-D’YERRES-BEN.

35 Mit tegyél az 5. jellemvonásért? 1. Szánj rá időt, és ellenőrizd elképzelésedet arról, hogyan kell új gyülekezetet plántálni. 2. Mit fogsz tenni azért, hogy megtanuld a hogyan-t?

36 6. ÉRZÉKENYSÉG ISTEN SZELLEMÉRE A. SZENT SZELLEM MUNKÁLJA A SPONTÁN NÖVEKEDÉST A GYÜLEKEZETEN BELÜL. B. DE UGYANAKKOR ÚJ GYÜLEKEZETEKET IS HOZ LÉTRE, SPONTÁN NÖVEKEDÉS ÁLTAL. C. EZ AZ APCSEL 13:2 ALAPELV.

37 Mit tegyél a 6. jellemvonásért? 1. Szánj rá időt, és ellenőrizd érzékenységedet Isten Szellemére. 2. Mit fogsz tenni, hogy még fogékonyabb légy?

38 7. PÉNZÜGYEK NEM KÖZPONTI KÉRDÉS A. A SZAPORODÓ GYÜLEKEZETEK SOHA NEM MONDJÁK, HOGY „NEM INDÍTHATUNK ÚJ GYÜLEKEZETET, MERT NINCS MEG HOZZÁ A TŐKÉNK” B. MINDIG MEGTALÁLJÁK A MÓDJÁT. C. EGY PÁSZTOR GRENOBLE-BŐL, AKINEK A GYÜLEKEZETE 6 MÁSIKAT INDÍTOTT EL, PÉLDA. D. HÁROM LEÁNYGYÜLEKEZETRE PÉLDA ORLY-BAN, FRANCIAORSZÁG.

39 7. PÉNZÜGYEK NEM KÖZPONTI KÉRDÉS (folytatás) RALPH MOORE, A HOPE CHAPEL MOZGALOM ALAPÍTÓJA MONDJA, HOGY AZ EGYIK LEGFŐBB AKADÁLYA A GYÜLEKEZETPLÁNTÁLÁSNAK A „TELJES IDŐBEN FOGLALKOZTATOTT PÁSZTOROK.” RALPH MOORE, A HOPE CHAPEL MOZGALOM ALAPÍTÓJA MONDJA, HOGY AZ EGYIK LEGFŐBB AKADÁLYA A GYÜLEKEZETPLÁNTÁLÁSNAK A „TELJES IDŐBEN FOGLALKOZTATOTT PÁSZTOROK.” ---STARTING A NEW CHURCH, 102. o. ---STARTING A NEW CHURCH, 102. o.

40 Mit tegyél a 7. jellemvonásért? 1. Szánj rá időt és ellenőrizd, vajon nem tart-e vissza egy új gyülekezet plántálásától a finanszírozhatóság. 2. Mit kell tenned, hogy ezt megváltoztasd?

41 8. FOGLALKOZIK A GYÜLEKEZETPLÁNTÁLÓK KÉPZÉSÉVEL A. A SZAPORODÓ GYÜLEKEZETEK ELŐNYBEN RÉSZESÍTIK SAJÁT VEZETŐIK KÉPZÉSÉT, MINT A FORMÁLIS KÉPZÉSEKET. B. PÉLDA GYÜLEKEZET GRENOBLE-BŐL, FRANCIAORSZÁG. C. FORMÁLIS TRÉNING ESETÉN A GYÜLEKEZET A TRÉNINGEN RÉSZT VEVŐKKEL FOGNAK SZOROSAN EGYÜTTMŰKÖDNI/DOLGOZNI.

42 Mit tegyél a 8. jellemvonásért? 1. Szánj rá időt, s ellenőrizd a kapacitásod a gyülekezetplántálók képzését illetően. 2. Mit fogsz tenni, hogy képezd az új gyülekezetplántálókat?

43 9. VEZETŐSÉGI BÁZIS KITERJESZTÉSE A. A REPRODUKÁLÓ GYÜLEKEZET MEGSOKSZOROZZA A VEZETŐIT B. A REPRODUKÁLÓ GYÜLEKEZETEK JÁRTASAK A „VEZETŐSÉGI BŐSÉGBEN” C. KÉPEZZ TÖBB VEZETŐT, MINT AMENNYIRE SZÜKSÉGED VAN EGY GYÜLEKEZETHEZ, AHHOZ, HOGY ELINDÍTHASS EGY MÁSIKAT.

44 Mit tegyél a 9. jellemvonásért? 1. Szánj rá időt, és ellenőrizd a vezetőség növekedését. 2. Mit fogsz tenni, hogy több vezetőt képezz?

45 10. PÁLI VÍZIÓ A SZAPORODÓ GYÜLEKEZETEK ÚGYNEVEZETT „PÁLI VÍZIÓVAL” RENDELKEZNEK, AMI RÉGIÓKRA VONATKOZIK INKÁBB, MINT VÁROSRA. PÁL, EVANGELIZÁCIÓS STRATÉGIÁJÁBAN, INKÁBB TARTOMÁNYOKAT, TERÜLETEKET CÉLZOTT MEG, S NEM EGY-EGY GYÜLEKEZETET.

46 Mit tegyél a 10. jellemvonásért? 1. Szánj rá időt, és keress nagyobb területeket, ahol elindítható a gyülekezetplántálás. 2. Mit fogsz tenni annak érdekében, hogy magadévá tedd ezt a látást?

47 11. BEFOGADÓ TERÜLETEKET KERESNEK. A. A REPRODUKÁLÓ GYÜLEKEZETEK FOGÉKONY TERÜLTEKET KERESNEK ÚJ GYÜLEKEZET PLÁNTÁLÁSÁRA. B. AZ ÚJ LEÁNYGYÜLEKEZETEK JOBBAK EGY BEFOGADÓ KÖRNYEZETBEN. C. ILLUSZTRÁCIÓ GRENOBLE-BŐL. D. ILLUSZTRÁCIÓ ORLY-BÓL ÉS ST. QUENTIN- BŐL. E. EZ EGY PÁLI ALAPELV

48 Mit tegyél a 11. jellemvonásért? 1. Szánj rá időt és keress olyan területeket, amelyek fogékonyak egy új gyülekezet plántálásához. 2. Mit fogsz tenni annak érdekében, hogy ilyen területeket találj?

49 Francia példa, New City of Saint Quentin

50

51 12. HOMOGÉN LAKOSSÁG A CÉLCSOPORT

52 Mit tegyél a 12. jellemvonásért? 1. Szánj rá időt, és keresd meg hol lehetnek homogén csoportok egy gyülekezet indításához. 2. Mit fogsz tenni, hogy megtaláld ezeket a csoportokat?

53 13. KREATIVITÁSRA ÖSZTÖNÖZ A. EGY ÚJ LEÁNYGYÜLEKEZET LEHET EGÉSZEN HASONLÓ LESZ AZ ANYAGYÜLEKEZETHEZ ÉS EZ TERMÉSZETSZERŰ. B. DE A KREATIVITÁS NEM ELUTASÍTANDÓ, HANEM IGENIS ELFOGADOTT J. LANG ILLUSZTRÁCIÓJA J. LANG ILLUSZTRÁCIÓJA

54 Mit tegyél a 13. jellemvonásért? 1. Szánj rá időt és vizsgáld meg, hogy készségesen bátorítasz-e a kreativitásra új gyülekezetek plántálása közben? 2. Mit fogsz tenni, hogy ösztönözd a kreativitást?

55 14.VILÁGOS IRÁNYELVEK NEM TUDNI HOGYAN, DE A REPRODUKÁLÓ GYÜLEKEZETEK INKÁBB KÖVETIK AZ ALAPELVEKET MINTSEM BELÉJÜK ÁGYAZÓDNÁNAK. NEM TUDNI HOGYAN, DE A REPRODUKÁLÓ GYÜLEKEZETEK INKÁBB KÖVETIK AZ ALAPELVEKET MINTSEM BELÉJÜK ÁGYAZÓDNÁNAK. A SZAPORODÓ GYÜLEKEZETEK ÁLTALÁBAN RÉSZEI EGY HÁLÓZATNAK VAGY GYÜLEKEZETI SZÖVETSÉGNEK A SZAPORODÓ GYÜLEKEZETEK ÁLTALÁBAN RÉSZEI EGY HÁLÓZATNAK VAGY GYÜLEKEZETI SZÖVETSÉGNEK

56 Mit tegyél a 14. jellemvonásért? 1. Szánj rá időt és nézd meg, hogy valamelyik értéked épít-e új gyülekezetet. 2. Mit fogsz tenni annak érdekében, hogy ösztönözd ezt az értéket?

57 A REPRODUKÁLÓ GYÜLEKEZETEK 14 JELLEMVONÁSÁNAK ÁTTEKINTÉSE 1. A REPRODUKCIÓ LÁTÁSA. 1. A REPRODUKCIÓ LÁTÁSA. 2. HAJLANDÓ A KOCKÁZATVÁLLALÁSRA 2. HAJLANDÓ A KOCKÁZATVÁLLALÁSRA 3. AZ ÖNFELÁLDOZÁS LELKÜLETE 3. AZ ÖNFELÁLDOZÁS LELKÜLETE 4. ÖNMAGUNK NÖVEKEDÉSE/FEJLESZTÉSE 4. ÖNMAGUNK NÖVEKEDÉSE/FEJLESZTÉSE 5. TUDJA HOGYAN KELL LEÁNYGYÜLEKEZET PLÁNTÁLNI 5. TUDJA HOGYAN KELL LEÁNYGYÜLEKEZET PLÁNTÁLNI 6. ÉRZÉKENY ISTEN SZELLEMÉRE 6. ÉRZÉKENY ISTEN SZELLEMÉRE 7. A PÉNZÜGY NEM KÖZPONTI KÉRDÉS 7. A PÉNZÜGY NEM KÖZPONTI KÉRDÉS

58 A REPRODUKÁLÓ GYÜLEKEZETEK 14 JELLEMVONÁSÁNAK ÁTTEKINTÉSE 8. FIGYEL A SAJÁT GYÜLEKEZETPLÁNTÁLÓINAK A FEJLESZTÉSÉRE/TANÍTÁSÁRA 8. FIGYEL A SAJÁT GYÜLEKEZETPLÁNTÁLÓINAK A FEJLESZTÉSÉRE/TANÍTÁSÁRA 9. VEZETŐSÉGI BÁZIS KITERJESZTÉSE 9. VEZETŐSÉGI BÁZIS KITERJESZTÉSE 10. PÁLI VÍZIÓ 10. PÁLI VÍZIÓ 11. BEFOGADÓ TERÜLETEK MEGKERESÉSE 11. BEFOGADÓ TERÜLETEK MEGKERESÉSE 12. HOMOGÉN LAKOSSÁG A CÉLCSOPORT 12. HOMOGÉN LAKOSSÁG A CÉLCSOPORT 13. KREATIVITÁSRA ÖSZTÖNÖZ 13. KREATIVITÁSRA ÖSZTÖNÖZ 14. VILÁGOS ALAPELVEK A HELYÜKÖN VANNAK 14. VILÁGOS ALAPELVEK A HELYÜKÖN VANNAK

59


Letölteni ppt "Miért szaporodnak egyes gyülekezetek? Budapest, Magyarország 2013. október."

Hasonló előadás


Google Hirdetések