Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pénzügyi – számvitelei ismeretek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pénzügyi – számvitelei ismeretek"— Előadás másolata:

1 Pénzügyi – számvitelei ismeretek
Gősi Zsuzsa

2 Tananyag Paróczai Péterné dr: Pénzügyi és vállalkozásfinanszírozási ismeretek /Perfekt 2005/ - I, II, III, IV, VIII fejezet Paróczai Péterné dr: Példatár, teszt és esettanulmány a pénzügyi és vállalkozásfinanszírozási ismeretekhez /Perfekt 2005/ - kizárólag az elméleti anyaghoz kapcsolódó tesztkérdések. Előadásvázlat + jegyzet ( / oktatás – ami február 28-ig felkerül a honlapra)

3 Pénz kialakulása Un. barter-gazdálkodás (még az őskorban) Árupénz
Nemesfém pénz rendszer Klasszikus papírpénz Klasszikus bankjegy Mai pénz (modern pénz)

4 Pénz funkciói Értékmérő funkció Forgalmi eszköz funkció
Felhalmozási funkció Fizetési eszköz Regionális és világpénz szerep

5 Bankrendszer A bankrendszer egy adott ország bankjainak, pénzintézeteinek összességét jelenti. Egyszintű bankrendszer: az ország központ bankja áll kapcsolatban a vállalati szférával. Kétszintű bankrendszer: a központi bank nem áll közvetlen kapcsolatban a gazdálkodó alanyokkal. A vállalati szféra számláit az un. kereskedelmi bankok ( üzleti vagy hitelbankok ) vezetik.

6 Modern pénzteremtés, pénz megsemmisülés
Hitelnyújtás Külföldi fizetőeszköz-vásárlás Pénz megsemmisülés Hitel visszafizetés Külföldi fizető eszköz eladása

7 A pénz időértéke Egy forint ma többet ér, mint egy holnap esedékes forint.  Indokai: A mostani pénz biztos, a jövőben esedékes kockázatos lehet. A kapott összeget azonnal el lehet költeni. Ha jelenleg van pénzem az a bankban kamatozik, kamatozna.

8 Jövőérték-számítás A mai pénzösszeg későbbi időpontban esedékes értéke. Ez az un. jelenérték és a kamat összege. / a jövőérték képlete: FV = PV x (1 + r) / A kamat lehet egyszerű kamat vagy kamatos kamat.

9 Speciális pénzáramlások
Örökjáradék: olyan pénzáramlás, amelynek járadéktagjai azonos értékűek, és amely végtelen tagból áll, tehát nincs lejárata. (Létezik növekvő tagú örökjáradék) Ha a járadék ideje véges akkor annuitásról évjáradékról beszélünk. (A hiteltörlesztés is egyfajta annuitás)

10 Hiteltörlesztési terv
Hitelösszeg Ft, éves kamatláb 14%, minden évben esedékes részlet , futamidő 6 év. Év Hitel állomány Törlesztés Kamat Részlet 1 50 000 5 857 7 000 12 857 2 44 143 6 677 6 180 3 37 466 7 612 5 245 4 29 854 8 677 4 180 5 21 177 9 892 2 965 6 11 285 11 277* 1 580

11 Hiteltörlesztési tervek
Egyösszegű törlesztés /kamat minden évben a tőke a futamidő végén/ Egyenletes összegű törlesztés /a tőke minden évben ugyanakkora összeggel csökken, a kamat a futamidő alatt folyamatosan csökken/ Halasztott fizetésű törlesztés / egy ideig csak kamat fizetés, majd utána tőketörlesztés/

12 MNB 1924. május 24-én alapították
Közvetlenül az országgyűlés alá van rendelve. Élén elnök áll – akit a köztársasági elnök nevez ki 6 évre

13 Az MNB feladatai a két szintű bankrendszerben
Készpénzkibocsátás A kormány bankja funkció – állam számláinak vezetése Bankok bankja – befolyásolja a kereskedelmi bankokat A forint értékállandóságának biztosítása Külgazdasági feladatok Gazdaságpolitikai tanácsadó funkció

14 Monetáris irányítás Refinanszírozáson keresztül.. Kamatláb politika
Kötelező tartalékráta rendszer Napi likviditási tartalék Nyílt piaci műveletek Árfolyam-politika

15 Országos Betétbiztosítási Alap
OBA Fő feladata a betétesek védelme Unión belül euró Magyarországon ez az összeg hatmillió forint ( euró kb) Egy millió forintig teljes kártalanítás, felette 90%-os

16 Passzív bankügyletek A banki forrásszerzés összefoglaló neve
Ide tartozhat: Betétek gyűjtése (könyves betét – számla betét, látra szóló-lekötött-határidős) Értékpapír kibocsátás Jegybanktól származó források

17 Forint folyószámla Jellemző, hogy a bért erre utalják, de nincs kötelező forgalom. A háztartások állandó költségei utalhatók róla, illetve beszedési megbízással leszedhetők. Minimális kamatozás. (Lehetőség van a pénz lekötésére is) A pénz kivételnek és az utalásnak is költsége van, valamint havi számlavezetési díj terheli a bankszámla tulajdonost. Feltétele – személyi igazolvány.

18 Bankkártya A bankban elhelyezett pénzünket használhatjuk a kártyával. (esetleg hitelkeret kapcsolódik hozzá) Felhasználása kötetlen – vásárlásra és készpénzfelvételre használható – inkább a vásárlást támogatja, mint a kivételt

19 Befektetési alapok A kisbefektetők pénzének összegyűjtésére szolgál – hatékonyan kezelhető tőkévé válik. Általában nincs limitált minimum összeghez kötve. Többfajta alap létezik – a kockázat és hozam eltérő – pénzpiaci, állampapír, kötvény, részvény, ingatlan, nemzetközi kötvény, nemzetközi részvény. Átlagosan kicsit magasabb a hozamúk, mint a lekötött betéteké (néha kiugróan magas). – Egyre kell odafigyelni nincs garantált hozamuk

20 Vállalkozói számlák Jogszabály írja elő, hogy a cégeknek a pénzforgalmukat bankszámlán keresztül kell intézni (6/97 MNB rendelet) Milyen költségekre kell figyelni: átutalási díj, havi számlavezetési díj, egyebek – információszerzés, hitellehetőségek, legfontosabb partner cégeink bankja. /Hasonlít a magán folyószámlához, csak magasabbak a költségei/

21 Aktív bankügyletek A banki források átengedése az ügyfelek részére.
Formái: Hitelezés Váltóleszámítolás Lízing Faktorálás Forfait

22 Hitelezési formák Hitelnyújtás nyitott hitelkerettel. (folyószámlához kapcsolódik általában) Rulírozó hitel (automatikusan, többször, rövidtávon hívható le) Eseti hitelnyújtás (minden esetben külön kell kérvényezni) Áthidaló hitel. (szintén eseti – egy később beérkező forrást előlegez meg)

23 A hitelezés biztosíték rendszere
Fedezett hitel – ha a biztosíték valamilyen eszköz, tárgy, amelynek a tulajdonjoga nem fizetés esetén átszáll a bankra. Biztosítékok óvadék, zálogjog kezesség (egyszerű és készfizető kezesség) garancia ( a bank vállalja )

24 Lakossági és vállalkozói hitelek

25 Hitelkártya Hitelképességet vizsgálnak – és ehhez kapcsolódóan határoznak meg egy hitelkeretet. Feltétele: állampolgárság, személyazonosságot igazoló irat, folyamatos 1 éves határozatlan idejű munkaviszony, igazolt minimum nettó jövedelem, közüzemi számla (ha lehet telefon) Előnye: kamatot csak akkor számítanak fel, ha a havi elszámolás időpontjáig a hitel igénybevett összegét nem törlesztik. Rugalmas. Ha egy hónapon túl igénybe akarjuk venni akkor 5-10%-ot kell törleszteni.

26 Folyószámla hitel Általában létező folyószámlához kapcsolódik.
Mértéke általában a bejövő utalás kétszerese. Nagyon magas hitelkamat (Thm 25-35% + a fel nem használt hitelkeretre rendelkezésre tartási jutalék 2-5%) Feltétel: folyószámla, és legalább igazolt 3 havi bejövő utalás.

27 Személyi kölcsön Előnye: bármilyen célra felhasználható.
Hátránya: viszonylag magas kamat, és a felső határa általában 5 millió Ft. Legalább 1 éves munkaviszony. Meghatározott nettó jövedelem – a folyósított összeg függvényében. Feltétel még általában: közüzemi számla, telefon. Thm 20,22-35% (de néha kiugróan magas is lehet) – a magasabb összegnél általában kisebb a kamat.

28 Lakáshitelek - forintban
A támogatott lakáshiteleknek felső határa van 5 millió illetve 15 millió Ft. Elsősorban ingatlan fedezetre adják – de munkaviszony szükséges hozzá. Átlagosan az ingatlan értékének 40%-át folyósítják – de több fedezet esetén, természetesen ez magasabb is lehet. A kötött kamat-periódusa hosszú ( éves), ezáltal kiszámítható a törlesztő részlet nagysága.

29 Lakás hitelek devizában (euro, svájci frank)
Lehet jövedelem alapú és fedezet alapú is A fedezet alapúnak általában magasabb a kamata. Mindkét esetben vizsgálják az ingatlan hitelbiztosítéki értékét (az ingatlan forgalmi értékének 80-90%-a), és annak aranyában folyósítanak hitelt. Jövedelem alapon „lehet” magasabb hitelösszeghez jutni. Az éves hitelkamat viszonylag alacsony, de rövid a kötött kamat periódus ideje (maximum 6 hónap), illetve árfolyamkockázat is van. A havi törlesztő részlet nagy mértékben megváltozhat.

30 Fészekrakó program A fiatalok lakáshoz jutását segíti – 2005 novemberétől 35 év alattiak vehetik igénybe. Elvileg 10% önerővel is lakáshoz lehet jutni – amelyet fedezni lehet akár szocpolból is. Ami buktatója lehet – hogy a banki jövedelem vizsgálaton elegendő-e az igazolt nettó jövedelem. A lakás vételára maximalizálva van – eltérő értékben Budapesten (15 millió) és vidéken (12 millió). A kamat 3,5% és 5,5% között van jelen pillanatban. Ez kb. 6-8%-os THM-t jelent.

31 Áruhitelek Általában nem a banknál, hanem üzletben történik az ügyintézés. Gyors ügyintézés. (egy üzletben gyakran több bank kínálatát is meg lehet találni) Népszerűségét akciókkal igyekeznek növelni. (Nincs kezdő befizetés, 1-2 hónapig nem kell fizetni…..) Kicsit kedvezőbb kamata van, mint a személyi kölcsönnek.

32 Leasing (autófinanszírozás)
Általában a márkakereskedők egy adott bankkal állnak kapcsolatban. Cél – a lehető legmagasabb hitel kihelyezése. Egyes kedvezményeket csak hitel felvétel esetén lehet igénybe venni – pl. használtautó beszámítás. Választható a devizanem (Ft, Euro, Svájci frank) Legkedvezőbb havi törlesztő részlet a Svájci frank alapúnál – de itt (is) van árfolyamkockázat. Viszonylag könnyen igénybe vehető – különösen kis értékű (2 millió alatti hitel), és 30-40% önrész esetén.

33 Leasing típusok Pénzügyi lízing –hosszú időtávra kötik, a végén egy jelképes összegért az eszköz megvehető, az eszköz javítása a lízingbevevő kötelessége. Operatív lízing – a bérbeadó különböző szolgáltatásokat is vállal, esetleg újabb változatokra cseréli az eszközt. Futamideje rövidebb. Előfordul, hogy ugyanazt az eszközt többször is bérbe adják.

34 Vállalkozási hitelkérelem
Vállalkozás neve, címe, kért hitel jellege. Mellékletek: a cég beszámolója az előző évekről: mérleg, eredmény-kimutatás, cash flow üzleti terv cégkivonat, apeh igazolások Legfontosabb szempontok: saját vagyon részarány, likviditás (fizetőképesség), jövedelmezőség, adósságszolgálat.

35 Faktorálás A bank rövid lejáratú követelést vásárol az ügyféltől, és a lejáratkor ő hajtja be az esedékes pénzösszeget. Akitől megveszi a követelést az nem a teljes összeget, hanem egy költségekkel csökkentett összeget kap meg. A bank általában visszkereseti jogot is kiköt.

36 Fortfetirozás A bank közép vagy hosszú lejáratú követelést vásárol. Általában külkereskedelmi áruszállításhoz kapcsolódik. A bank nem köthet ki visszkereseti jogot. A bank ebben az esetben is felszámolja az ügylet költségeit.

37 A pénzforgalom lebonyolítása

38 Bankszámla jellemzői Pénzforgalmi jelzőszámmal jelölik (2x8 vagy 3x8) – nemzetközi bankszámla forgalomban 28 alfanumerikus karakterrel jelölik. Rendelkezési joga a számlatulajdonosnak van, illetve az általa megbízott személynek. Rendelkezési jog lehet aláírás vagy elektronikus kódolás. A bank az egyenlegről folyamatosan értesíti a számlatulajdonost – magánszemélyek esetén havonta legalább egyszer, gazdasági társaságok esetében minden egyenleg változáskor.

39 Készpénz forgalom Fizetés csekkel Átutalási posta utalvány
Készpénzfelvételi utalvány.

40 Készpénz nélküli fizetési formák
Átutalás. Beszedési megbízás. (határidős, azonnali, csoportos) Akretditív. (nemzetközi fizetés biztonsága miatt jött létre) Csekk. Bankkártya.

41 Bankkártya típusok Használatkor terhelés kártya – vagy más néven betéti kártya. Halasztott fizetést lehetővé tévő kártya. Terheléses kártya. Klasszikus hitelkártya. Előre fizetett kártya ( pl. telefonkártya )

42 Az államháztartás rendszere

43 Az államháztartás alrendszerei
Központi költségvetés. Helyi önkormányzatok és kisebbségi önkormányzatok. Társadalombiztosítás, társadalombiztosítási alapok azaz nyugdíjbiztosítási alap és egészségbiztosítási alap. Elkülönített állami pénzalapok (Pl. munkaerő-piaci alap, Innovációs alap)

44 Az állam gazdasági funkciói
Allokációs funkció (közjavak biztosítása) Disztribuciós funkció (társadalom számára igazságos elosztást biztosítja). Az adózás segítségével történik. Stabilizációs funkció – viszonylagos egyensúly a piacokon – beleértve az inflációt, munkanélküliséget, külkereskedelmi mérleget.

45 Központi költségvetés bevételei és kiadásai
Bevételek: adó-, illeték-, vám-, járulék-, hozzájárulás, bírság-, és díjbevételek; a privatizációból származó bevételek, …. Kiadások: állami feladatok ellátása, állami támogatások, adósságszolgálat, társadalombiztosítási kiadások, önkormányzati támogatások.

46 Fontosabb adótípusok SZJA – személyi jövedelem adó – lényege hogy a magánszemély minden jövedelme adóköteles, mértéke 18% illetve 36%, többféle kedvezmény igénybe vehető. A különadózó jövedelmek adója 25 %.

47 Fontosabb adó típusok Áfa – a forgalomhoz kapcsolódik.
Mértéke 0, 5, 20 százalék A vállalkozások egy részét visszaigényelhetik – bár vannak levonási tilalom alá eső termékek: személyautó, benzin, telefon. Az áfá-t tulajdonképpen a végső fogyasztó fizeti meg.

48 Fontosabb adótípusok Társasági nyereségadó – a vállalkozások fizetési kötelezettsége, mértéke 16 %, nyereség után fizetendő. (Emellett van a 4 %-os szolidaritási járulék) Eva – egyszerűsített vállalkozói adó, a bevétel után kell fizetni, mértéke 25%. (Maximális bevétel határ 25 millió Ft)

49 Egyéb járulékok Nyugdíjbiztosítási járulék – cégek a munkabér után 21%, a magányszemélyek 8,5 %-ot fizetnek ilyen címen. (A 8,5%-ból 8% utalható magánnyugdíj-pénztárba is) Egészségbiztosítási járulék – a cégek fizetési kötelezettsége 8%, a magánszemélyeké 7 %.

50 Egyéb járulékok Munkaadói – a foglalkoztató fizeti mértéke 3%.
Munkavállalói – a foglalkoztatott fizeti mértéke 1,5%. Szakképzési hozzájárulás – mértéke 1,5%. Vállalkozói járulék – mértéke 4% az egyéni vállalkozó, és a társas vállalkozások tagjai fizetik. Egészségügyi hozzájárulás – értéke 1950 Ft/fő/hó.


Letölteni ppt "Pénzügyi – számvitelei ismeretek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések