Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közvetlen megkérdezés, az INTERJÚS adatfelvétel fajtái Dr. Horváth Mónika.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közvetlen megkérdezés, az INTERJÚS adatfelvétel fajtái Dr. Horváth Mónika."— Előadás másolata:

1 Közvetlen megkérdezés, az INTERJÚS adatfelvétel fajtái Dr. Horváth Mónika

2 Az INTERJÚS adatfelvétel fajtái  a megkérdezésbe bevontak száma szerint:  a megkérdezés időbeli vonatkozása szerint:  az interjú tervének érvényesítési foka szerint:  az interjú felvételének technikai megoldásai szerint: egyéni interjú csoportos interjú jelen idejű interjú történeti feltárás mély- interjú lágy interjú kemény interjú stressz interjú írásos jegyzet készítéssel audió vagy video magnetofonos felvétellel technikai kiegészítőket használó interjúk

3 EGYÉNI INTERJÚ  célzott, adekvát közvetlen megkérdezés  nagyfokú időigény (a „minta” valamennyi tagjával külön-külön kell megvalósítani a megkérdezést)  előkészítés gondossága (beszélgetés zavartalanságának biztosítása, szükséges időtartam biztosítása, a megkérdezettek motiválása

4 CSOPORTOS INTERJÚ  felszínesebb megismerésre ad lehetőséget  kényszerűségből, időhiányból adódó megkérdezési forma  részletezőbb feltárás megtervezésének folyamatában hasznos lehet a csoportos megkérdezés  csoportos vélemények, érdeklődések, irányvonalak meghatározására alkalmas a csoportos interjú  a kérdések többnyire csoportvitára bocsáthatóak, ezáltal rögzíthető az egyéni vélemények alakulása, az egyeztetett csoportvélemény formálódása és tartalmának alakulása

5 JELEN IDEJŰ FELTÁRÁS  A kutatás tárgyának aktuálisan érvényes jellemzői kerülnek feltárásra.  A megkérdezés a jelenlegi, aktuális egyéni ismeretekre, véleményekre, szükségletekre, jelenbeli szándékokra vonatkozik.

6 TÖRTÉNETI FELTÁRÁS  A kutatás tárgyának az aktuálisan, jelenben jellemző és érvényes jellemzőinek alakulására, előzményeire, okozatiságára, korábbi sikeres vagy kudarcos érvényesülésére kérdezünk rá.  Nagyobb időigényű.  Mélyinterjú – több órás, megszakításokkal ismétlődő, igen részletezően feltáró megkérdezés.

7 LÁGY, KEMÉNY, STRESSZ INTERJÚK  Lágy interjú: o indokolt mértékben eltérhetünk az előzetes tervtől, alkalmazkodva a megkérdezett mondanivalójához, témaválasztási vagy részletezési szándékához.  Kemény interjú: o ragaszkodunk, nem térünk el az előzetesen kialakított kérdéstervtől (ismételt rákérdezés, visszatérítés a kért mondanivalóhoz, visszavezetés).  Elágazó kérdésterv: o lágy és kemény interjú közötti átmenetet képezi. Az interjú tervében, az előtervezésben elágazó kérdéssorokat hozunk létre és a megkérdezett személy válaszai szerint haladunk az adott kérdéssor irányában.  Stressz interjú: o a válaszok valósághűségének, reliabilitásának biztosítása érdekében alkalmazott megoldás (keresztkérdések, a válaszok és az ismerhető tények ütköztetése, az elkerült kérdések következetes újra ismételése, az adott válaszokban található ellentmondások kiütköztetése, stb.).

8 AZ INTERJÚK TECHNIKAI MEGOLDÁSAI  Írásos rögzítés: o (írásos jegyzetelés, nem szószerinti leírás, választípusok kódolása, táblázatos rögzítéses technikák, ne vonja el az írásos jegyzetelés a figyelmünket az interjú alanyáról).  Audió vagy videó magnetofonos felvétel: o (a megkérdezett hozzájárulását kell kérni, a beszélgetés természetességét biztosítani kell).  Technikai kiegészítők használata: o (kérhetjük bizonyos elmondott dolgok valós eszközökön történő bemutatását is).


Letölteni ppt "Közvetlen megkérdezés, az INTERJÚS adatfelvétel fajtái Dr. Horváth Mónika."

Hasonló előadás


Google Hirdetések