Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana. A táplálkozás A szervezet számára fontos anyagok felvétele és feldolgozása A szervezet számára fontos anyagok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana. A táplálkozás A szervezet számára fontos anyagok felvétele és feldolgozása A szervezet számára fontos anyagok."— Előadás másolata:

1 Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana

2 A táplálkozás A szervezet számára fontos anyagok felvétele és feldolgozása A szervezet számára fontos anyagok felvétele és feldolgozása A táplálék tápanyagokat tartalmaz (fehérje, szénhidrát, zsír, ásványianyagok, vitaminok) és a szervezet számára fel nem használható anyagokat is. A táplálék tápanyagokat tartalmaz (fehérje, szénhidrát, zsír, ásványianyagok, vitaminok) és a szervezet számára fel nem használható anyagokat is. Élelem: amiből a táplálékot készítjük Élelem: amiből a táplálékot készítjük

3 Az élelemből készítjük az ételt Az élelemből készítjük az ételt (konyhatechnikai eljárásokkal) Az ételnek van: tápértéke, biológiai értéke, élvezeti értéke és telítő értéke. Az ételnek van: tápértéke, biológiai értéke, élvezeti értéke és telítő értéke.

4 Fehérjék Aminosavakból épül fel Aminosavakból épül fel Ebből a valin, leucin, izoleucin, metionin, treonin, triptofán, lizin + arginin, hisztidin esszenciális aminosavak Ebből a valin, leucin, izoleucin, metionin, treonin, triptofán, lizin + arginin, hisztidin esszenciális aminosavak Építőanyag Építőanyag Nitrogén egyensúly Nitrogén egyensúly

5 Fehérje optimális aránya: Állati fehérje-----Növényi fehérje aránya Csecsemőkor: rész Kisgyermekkor:2---1rész Gyermekkor: rész Felnőttkor: rész

6 Fehérje szükséglet Koraszülöttek: 4-3,5 g/ttkg Koraszülöttek: 4-3,5 g/ttkg Csecsemők. 3-2,8 g/ttkg Csecsemők. 3-2,8 g/ttkg 3 éves gyermek: 2,5 g/ttkg 3 éves gyermek: 2,5 g/ttkg 10 éves gyermek: 2 g/ttkg 10 éves gyermek: 2 g/ttkg Felnőttek: 1-1,8 g/ttkg Felnőttek: 1-1,8 g/ttkg

7 Szénhidrátok: Monoszacharid Monoszacharid Diszacharid Diszacharid Poliszacharid Poliszacharid Energiaforrás, az energia szükséglet 50%-át fedezi Energiaforrás, az energia szükséglet 50%-át fedezi Anyagcsere és védekező mechanizmus Anyagcsere és védekező mechanizmus

8 Csecsemő táplálékában: szacharóz, maltóz, laktóz Csecsemő táplálékában: szacharóz, maltóz, laktóz Összetett keményítők a legnagyobb arányban a táplálékban Összetett keményítők a legnagyobb arányban a táplálékban

9 Szénhidrát szükséglet Csecsemőkor: g/kg Csecsemőkor: g/kg Kisgyermekkor: g/kg Kisgyermekkor: g/kg 10 éves korban: 13,5 g/kg 10 éves korban: 13,5 g/kg Felnőttkorban: 5,5 g/kg Felnőttkorban: 5,5 g/kg

10 Zsírok jelentősége Telített és telítetlen zsírsavak aránya Telített és telítetlen zsírsavak aránya Telítetlen zsírsavak szénatomjai kettős kötésűek pl: linolsav, linolénsav Telítetlen zsírsavak szénatomjai kettős kötésűek pl: linolsav, linolénsav Növényi olajok szerepe Növényi olajok szerepe Energiaforrás Energiaforrás Építőanyag Építőanyag Szállítóanyag Szállítóanyag

11 Zsírszükséglet: Csecsemőkor: 3,5-2,5 g/kg Csecsemőkor: 3,5-2,5 g/kg Kisgyermekkor: 2,5 g/kg Kisgyermekkor: 2,5 g/kg 10 éves korban: 2 g/kg 10 éves korban: 2 g/kg Felnőttkor: 1,5-1,8 g/kg Felnőttkor: 1,5-1,8 g/kg

12 Vitaminok Zsírban oldódó vitaminok A, D, E, K Zsírban oldódó vitaminok A, D, E, K Vízben oldódó vitaminok Vízben oldódó vitaminok B1, B2, niacin, pantoténsav, H (biotin), folsav, B6, B12, C? P B1, B2, niacin, pantoténsav, H (biotin), folsav, B6, B12, C? P Kis molekulatömeg, organikus vegyület-kis mennyiségben szükségesek a szervezet számára Kis molekulatömeg, organikus vegyület-kis mennyiségben szükségesek a szervezet számára

13

14

15


Letölteni ppt "Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana. A táplálkozás A szervezet számára fontos anyagok felvétele és feldolgozása A szervezet számára fontos anyagok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések