Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Dijkstra és a kritikus út algoritmusok kapcsolata és szemléletes tanítása Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI 2010. augusztus 25.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Dijkstra és a kritikus út algoritmusok kapcsolata és szemléletes tanítása Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI 2010. augusztus 25."— Előadás másolata:

1 A Dijkstra és a kritikus út algoritmusok kapcsolata és szemléletes tanítása
Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI 2010. augusztus 25.

2 Mottó „Másrészt: a tudományban nem a megoldás az érdekes (hiszen az sosem végleges, mindig újabb problémákat vet fel), hanem a problémáknak és a megoldásuk felé vezető útnak a felismerése. Kérdezni kell megtanítanunk tanítványainkat.” Karácsony Sándor

3 Hogyan melegít egy matematikus és egy fizikus vizet?
Üres edény esete. Teli edény esete. Mit tudok? Mi történik?

4 Az „egylépcsős” és „kétlépcsős” algoritmus
Valós számok legkisebbjei indexének meghatározása. MINMelyek? „kétlépcsős”, „matematikus megoldás” MIN, Hányszor fordult elő?, Melyek? „egylépcsős”, „fizikus megoldás”

5 A kettéválasztás elve Amelyek már megfelelnek valami tulajdonságnak, és amelyek még nem. Minimum, maximum keresés. „egylépcsős algoritmus”. Legrövidebb út algoritmus. Leghosszabb út algoritmus (kritikus út).

6 Új elem beválasztása a feltételeket kielégítő halmazba.
Legrövidebb út esetén: olyat pontot választunk a maradékból, amelyikbe vezetett út, azaz nem „végtelen” a potenciálja, de már nem vezethet hozzá rövidebb út, azaz ezek között a potenciálja a legkisebb.

7 Új elem beválasztása a feltételeket kielégítő halmazba.
Leghosszabb út esetén: olyat pontot választunk a maradékból, amelyikbe vezetett út, azaz nem (-1) a potenciálja, de már nem vezethet hozzá hosszabb út, azaz ezek közül olyan, amibe már nem vezet él. Kritikus út meghatározása esetén ez a pont egyszerűen a következő indexű!

8 Az alkalmazás Ctrl + Shift+D Ctrl + Shift+K Ctrl + Shift+L

9 Köszönöm a figyelmet! Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI
2010. augusztus 25.


Letölteni ppt "A Dijkstra és a kritikus út algoritmusok kapcsolata és szemléletes tanítása Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI 2010. augusztus 25."

Hasonló előadás


Google Hirdetések