Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Testvérvárosi tevékenységek a polgárok Európájában XII. FINN-MAGYAR TESTVÉRVÁROSI KONFERENCIA ESPOO, 2012. JÚNIUS 5-7. Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Testvérvárosi tevékenységek a polgárok Európájában XII. FINN-MAGYAR TESTVÉRVÁROSI KONFERENCIA ESPOO, 2012. JÚNIUS 5-7. Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár."— Előadás másolata:

1 Testvérvárosi tevékenységek a polgárok Európájában XII. FINN-MAGYAR TESTVÉRVÁROSI KONFERENCIA ESPOO, 2012. JÚNIUS 5-7. Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár

2 Mottó "Ha jövőre akarsz termést, vess gabonát. Ha tíz év múlva akarsz termést, ültess fát. Ha egy életen át akarsz termést, gyarapítsd az embereket.„ (Kínai közmondás)

3 Testvértelepülési kapcsolat tartalma „A testvérkapcsolati mozgalom két közösség közötti olyan találkozásokat tesz lehetővé, melyek során azok az európai értékeket szem előtt tartva, közösen lépnek fel a jelentkező problémákkal szemben és egyre szorosabb, baráti viszonyt alakítanak ki egymással” (Jean Bareth a CEMR egyik alapítója)

4 Testvértelepülési kapcsolat lényege A testvérkapcsolati mozgalom alapvető értékei: barátság, együttműködés, kölcsönös odafigyelés az európai emberek között.

5 Testvértelepülési kapcsolat tartalma A testvérkapcsolatok csodálatosan rugalmas eszközök: Kialakíthatók falvak, városok, megyék, és nagy városok között. Kialakíthatók falvak, városok, megyék, és nagy városok között. Számos témára koncentrálhatnak, Számos témára koncentrálhatnak, számos szereplő bevonásra kerülhet számos szereplő bevonásra kerülhet két vagy, akár több közösségből is. két vagy, akár több közösségből is.

6 Tendencia: a szakmai együttműködések felé Számos nemzetközi program kínál hatékony eszközt az egymástól való tanulásra: 1. Európa a polgárokért program 2. Legjobb gyakorlatok gyűjtésére irányuló programok

7 Európa a polgárokért program Az Európai Bizottság új, 2007-től 2013-ig tartó programjának az a szerepe, hogy igazi kapocs legyen a polgárok és az Unió között. Az Európai Bizottság új, 2007-től 2013-ig tartó programjának az a szerepe, hogy igazi kapocs legyen a polgárok és az Unió között. A polgárok aktív részvétele Európa közös építésében elengedhetetlenül szükséges. A program ennek érdekében támogatja különböző országok polgárainak és szervezetinek együttműködését, hogy találkozzanak, közösen cselekedjenek, és együtt alakítsák ki saját elképzelésüket egy nemzeteken túlmutató, de a sokszínűséget tiszteletben tartó európai környezetről. A polgárok aktív részvétele Európa közös építésében elengedhetetlenül szükséges. A program ennek érdekében támogatja különböző országok polgárainak és szervezetinek együttműködését, hogy találkozzanak, közösen cselekedjenek, és együtt alakítsák ki saját elképzelésüket egy nemzeteken túlmutató, de a sokszínűséget tiszteletben tartó európai környezetről.

8 Európa a polgárokért program A program általános célkitűzései A program általános célkitűzései Lehetővé tenni a polgárok számára, hogy aktívan részt vegyenek egy hozzájuk közel álló, demokratikus, a világra nyitott, kulturális sokszínűségében egységes Európa alakításában – röviden az európai uniós állampolgárság fejlesztése Lehetővé tenni a polgárok számára, hogy aktívan részt vegyenek egy hozzájuk közel álló, demokratikus, a világra nyitott, kulturális sokszínűségében egységes Európa alakításában – röviden az európai uniós állampolgárság fejlesztése A közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló európai identitás erősítése A közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló európai identitás erősítése A polgárokban erősíteni azt az érzést, hogy az Európai Unió az övék A polgárokban erősíteni azt az érzést, hogy az Európai Unió az övék Erősíteni a toleranciát és a kölcsönös megértést az európai polgárok között, tiszteletben tartva és népszerűsítve a kulturális és nyelvi sokszínűséget, ugyanakkor hozzájárulva az interkulturális párbeszédhez Erősíteni a toleranciát és a kölcsönös megértést az európai polgárok között, tiszteletben tartva és népszerűsítve a kulturális és nyelvi sokszínűséget, ugyanakkor hozzájárulva az interkulturális párbeszédhez

9 Európa a polgárokért program A 2011-es pályázati év tapasztalatai: Legnépszerűbb alprogramok voltak: Testvérvárosi találkozók és Testvérvárosi találkozók és Tematikus hálózatok Tematikus hálózatok Testvérvárosi találkozók fő céljai voltak: A testvértelepülések polgárainak szélesebb köreinek találkozói A testvértelepülések polgárainak szélesebb köreinek találkozói Erős, informális és személyes kapcsolatok erősítése a polgárok között Erős, informális és személyes kapcsolatok erősítése a polgárok között

10 Európa a polgárokért program A 2011-es pályázati év tapasztalatai: A tematikus hálózatok legfőbb célkitűzése a jó gyakorlatok szisztematikus cseréje volt. Számokban a 2011-es évről: 82.500 polgár vett részt testvértelepülési rendezvényen Európa más országában. Ha a helyi résztvevőket is figyelembe vesszük, ez a szám 800.000.

11 Európa a polgárokért program Tendencia: Bilaterális együttműködés helyett multilaterális, Bilaterális együttműködés helyett multilaterális, 2008-ban 96 pályázat érkezett a hálózatok alprogramjába, 2009-ben már 153. 2008-ban 96 pályázat érkezett a hálózatok alprogramjába, 2009-ben már 153.

12 Európa a polgárokért program Magyar pályázatok 2011-ben Magyarország az 5 legaktívabb ország között a programban Magyarország az 5 legaktívabb ország között a programban Budapest mellett számos kisváros pályázott sikerrel Budapest mellett számos kisváros pályázott sikerrel Majdnem valamennyi régió részt vett a programban Majdnem valamennyi régió részt vett a programban

13 Európa a polgárokért program

14 Miért a népszerűség a magyar települések körében? Hagyományosan sok település rendelkezik testvértelepüléssel Hagyományosan sok település rendelkezik testvértelepüléssel Környező országokban élő magyarokkal való kapcsolattartás kedvelt formája Környező országokban élő magyarokkal való kapcsolattartás kedvelt formája A helyiek életében fontos esemény ha Európa más országából érkeznek vendégek. A helyiek életében fontos esemény ha Európa más országából érkeznek vendégek.

15 Európa a polgárokért program A program egyéb előnyei: Nem csupán a választott képviselők vehetnek részt benne Nem csupán a választott képviselők vehetnek részt benne Gyakran családoknál történik az elszállásolás, ami fontos elem az egymás kultúrájának, mindennapi életének megismerésében. Gyakran családoknál történik az elszállásolás, ami fontos elem az egymás kultúrájának, mindennapi életének megismerésében. Személyes kapcsolatok létesítésével csökkenthetők a sztereotípiák, és növekszik a tolerancia, a sokszínűség elfogadása. Személyes kapcsolatok létesítésével csökkenthetők a sztereotípiák, és növekszik a tolerancia, a sokszínűség elfogadása. Magyarországon súlyos probléma az idegen nyelvek ismeretének hiánya- a találkozók motivációt adhatnak. Magyarországon súlyos probléma az idegen nyelvek ismeretének hiánya- a találkozók motivációt adhatnak.

16 Európa a polgárokért program A testvértelepülési találkozók számos európai érték mentén támogathatják a tapasztalatcserét, de egyéb együttműködések ösztönzői is lehetnek: Gazdasági együttműködések: nemzeti és nemzetközi vállalkozások léphetnek együttműködésre, a városok képviseltethetik magukat egymás vásárain, rendezvényein. Leonardo de Vinci program: csereprogramok támogatása munkavállalók számára készségek és kompetenciák fejlesztésében. Gazdasági együttműködések: nemzeti és nemzetközi vállalkozások léphetnek együttműködésre, a városok képviseltethetik magukat egymás vásárain, rendezvényein. Leonardo de Vinci program: csereprogramok támogatása munkavállalók számára készségek és kompetenciák fejlesztésében. Oktatási együttműködések: testvérvárosok közös pályázata Comenius Iskolai Partnerségben: kidolgozhatnak közös projekteket vagy csereprogramokat szervezhetnek az osztályoknak nyelvtanulás céljából. Oktatási együttműködések: testvérvárosok közös pályázata Comenius Iskolai Partnerségben: kidolgozhatnak közös projekteket vagy csereprogramokat szervezhetnek az osztályoknak nyelvtanulás céljából. Kulturális együttműködés: kulturális programokat szervezhetnek egymás testvértelepüléseinek kiállításain, rendezvényein, néptánc bemutatóin vagy sport programjain. Kulturális együttműködés: kulturális programokat szervezhetnek egymás testvértelepüléseinek kiállításain, rendezvényein, néptánc bemutatóin vagy sport programjain.

17 Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok programja Magyarországon

18 2008 óta futó program: az Európa Tanács módszere alapján és szakmai támogatásával 2008 óta futó program: az Európa Tanács módszere alapján és szakmai támogatásával A program felelősei: TÖOSZ, Európa Tanács, Magyar Önkormányzatok Szövetsége, Magyar Faluszövetség, Belügyminisztérium, Tempus Közalapítvány… és bárki, aki csatlakozni kíván A program felelősei: TÖOSZ, Európa Tanács, Magyar Önkormányzatok Szövetsége, Magyar Faluszövetség, Belügyminisztérium, Tempus Közalapítvány… és bárki, aki csatlakozni kíván Célunk a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok programjával, hogy MEGMUTASSUK, A MAGYAR ÖNKORMÁNYZATOK MAGAS SZÍNVONALON ÉS JÓL DOLGOZNAK, ÉS BÜSZKÉK ARRA, AMIT MEGÚJÍTOTTAK, LÉTREHOZTAK, VAGY MEGALKOTTAK, ÉS FENNTARTANAK Célunk a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok programjával, hogy MEGMUTASSUK, A MAGYAR ÖNKORMÁNYZATOK MAGAS SZÍNVONALON ÉS JÓL DOLGOZNAK, ÉS BÜSZKÉK ARRA, AMIT MEGÚJÍTOTTAK, LÉTREHOZTAK, VAGY MEGALKOTTAK, ÉS FENNTARTANAK

19 2010-es pályázati szakasz nyertesei: I. helyezett Rózsaszentmárton: „Közös múlt, közös jövő”

20 2010-es pályázati szakasz nyertesei: BM különdíj Hajdúdorog: „Adventi gyertyagyújtás a közösségért”

21 2010-es pályázati szakasz nyertesei: Szentendre különdíja a "Szentendreiek vagyunk" - lokálpatrióta program nőkre szabott gyakorlattal"

22 2010-es pályázati szakasz nyertesei: Nyim különdíja "Nyim Község Örökbefogadása"

23 2010-es pályázati szakasz nyertesei: Gyugy különdíja "Nemzetünk Csillagainak Emlékösvénye Gyugyon""

24 Pályázati kiírás 2011-ben Határidő: 2012. február 29. volt. 1. Amikor nem a pénz a meghatározó – ötletekkel, összefogással településünkért 2. Legjobb testvérvárosi találkozó 3. Vizek Varázsa avagy Varázslatos Vizes Világ További részletek: www.toosz.hu www.toosz.hu

25 FRISS HÍR: ÚJ KÖZFOGLALKOZTATÁSI PÁLYÁZAT A LEGJOBB ÖNKORMÁNYZATI GYAKORLATOK PROGRAMJÁBAN 1. díj: Biomassza kazánprogram feltételeinek biztosítása 10,0 mFt 1. díj: Biomassza kazánprogram feltételeinek biztosítása 10,0 mFt 2. díj: A településen a startmunka kistérségi mintaprogram továbbfejlesztéséhez 8,0 mFt 2. díj: A településen a startmunka kistérségi mintaprogram továbbfejlesztéséhez 8,0 mFt 3. díj: A településen a startmunka kistérségi mintaprogram továbbfejlesztéséhez 7,0 mFt 3. díj: A településen a startmunka kistérségi mintaprogram továbbfejlesztéséhez 7,0 mFt A pályázatokat elektronikus formában a következő címre kell eljuttatni: palyazat@toosz.hu. A postára adás (postai bélyegző) dátuma legkésőbb: 2012. július 15. palyazat@toosz.hu

26 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Dr. Zongor Gábor főtitkár zongor@toosz.hu Tel.: (1) 3226673


Letölteni ppt "Testvérvárosi tevékenységek a polgárok Európájában XII. FINN-MAGYAR TESTVÉRVÁROSI KONFERENCIA ESPOO, 2012. JÚNIUS 5-7. Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár."

Hasonló előadás


Google Hirdetések